Χονγκ Κονγκ: Βήματα πίσω από τον κυβερνήτη - Ξεκινά συνομιλίες με τους διαδηλωτές

Χονγκ Κονγκ: Βήματα πίσω από τον κυβερνήτη - Ξεκινά συνομιλίες με τους διαδηλωτές

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες - Ο Λεούνγκ διεμήνυσε πως δεν παραιτείται και έκανε λόγο για «ανοχή» των τοπικών αρχών απέναντι στους φοιτητές - Εκπρόσωποι των διαδηλωτών καταγγέλλουν ότι κάνει αποθέματα σε δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και σπρέι πιπεριού

Χονγκ Κονγκ: Βήματα πίσω από τον κυβερνήτη - Ξεκινά συνομιλίες με τους διαδηλωτές
Τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να τερματίσουν άμεσα τον αποκλεισμό κυβερνητικών κτιρίων και δρόμων έστειλε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί κατάληψη κτηρίων τότε η απάντηση θα είναι άμεση, σκληρή και αποτελεσματική.

«Όποτε θα υπάρξουν βίαια και μεγάλα γεγονότα και αδικήματα όπως μάχες και κάθε άλλη κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κα τη δημόσια τάξη, η αστυνομία θα πάρει αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας.

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι η αστυνομία θα έχει αρκετό δυναμικό για να ασχοληθεί με κάθε μεμονωμένη περίπτωση» συμπλήρωσε.

Παρόλα αυτά, ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έκανε βήματα πίσω δηλώνοντας πρόθυμος να συναντηθεί με τους φοιτητές για «διάλογο σχετικά με την πολιτική μεταρρύθμιση», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και η κινεζική αστυνομία «έδειξαν ανοχή στους διαδηλωτές τις τελευταίες πέντε ημέρες και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν».

Ωστόσο, ο Λεούνγκ Τσουν Γινγκ κάλεσε τους φοιτητές να «παραμείνουν λογικοί» και δεσμεύθηκε πως θα «κάνει καλύτερη δουλειά για να προωθήσει την πολιτική μεταρρύθμιση» για ελεύθερες αυτόνομες εκλογές.
Κλείσιμο

Ο Λεούνγκ πρόσθεσε πως έλαβε επιστολή από την Επιτροπή Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ την οποία όπως είπε μελέτησε με κάθε λεπτομέρεια.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ η γενική γραμματέας Κάρι Λαμ, δήλωσε πως δήλωσε πως υπάρχουν περιθώρια συνομιλιών με τους διαδηλωτές και ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση με τους φοιτητές.

Παρόλα αυτά, προειδοποίησε πως θα υπάρξουν «σοβαρές» συνέπειες για τον αποκλεισμό κυβερνητικών κτιρίων από φοιτητές.

 




Από την πλευρά του το κίνημα των σπουδαστών έχει καλέσει τον λαό του Χονγκ Κονγκ να περικυκλώσει τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια μέχρι οι αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους όπως φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύει το protothema.gr.



Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι διαδηλωτές που βρίσκονται στην έκτη ημέρα διαδηλώσεων έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την δημόσια τάξη. 



«3.000 κυβερνητικοί υπάλληλοι θα προσπαθήσουν την Παρασκευή να επιστρέψουν στην εργασία τους. Για να διατηρηθεί η δημόσια τάξη οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά» προστίθεται στην ανακοίνωση.



Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμος να παίξει ένα παιχνίδι μακράς διάρκειας παρεμβαίνοντας μόνο σε περίπτωση λεηλασιών ή βιας ποντάροντας, δηλαδή, στην κόπωση των διαδηλωτών.



Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα), όπως μεταδίδει το Bloomberg, αστυνομικοί εντοπίστηκαν να μεταφέρουν κουτιά και δοχεία στο συγκρότημα των κυβερνητικών κτιρίων που έχουν αποκλείσει οι διαδηλωτές με αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για δακρυγόνα. Ο ηγέτης των φοιτητών Τζόσουα Γουόνγκ δήλωσε ότι η αστυνομία φαίνεται να συγκεντρώνει αποθέματα αερίου, πλαστικών σφαιρών και σπρέι πιπεριού προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβει δράση αν χρειαστεί.



Οι ηγέτες των φοιτητών δηλώνουν πάντως έτοιμοι για διάλογο αν το νο2 του Χονγκ Κονγκ είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης