Χονγκ Κονγκ: Απέχουν από τα μαθήματα τους 3000 φοιτητές ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Πεκίνου

Χονγκ Κονγκ: Απέχουν από τα μαθήματα τους 3000 φοιτητές ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Πεκίνου

Η Κίνα ανακοίνωσε πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία

Χονγκ Κονγκ: Απέχουν από τα μαθήματα τους 3000 φοιτητές ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Πεκίνου
Οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ που υποστηρίζουν τη δημοκρατία άρχισαν σήμερα αποχή μιας εβδομάδας από τα μαθήματα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης του Πεκίνου να περιορίσει την καθολική ψήφο στην πρώην βρετανική αποικία.

Η Κίνα, η οποία ανέκτησε το 1997 το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται πράγματι από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Ένας συνασπισμός φιλοδημοκρατικών κινημάτων υπό την οργάνωση Occupy Central διεξάγει έκτοτε εκστρατεία για να καταγγείλει αυτό που πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θεωρούν αυξανόμενη επέμβαση του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις.

Περίπου 3.000 φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια, ντυμένοι με λευκά μπλουζάκια, το χρώμα του πένθους στην Κίνα, συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πανεπιστημιούπολη του Κινεζικου Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και δεν πήγαν στα μαθήματα, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Δεν πιστεύω πως η κινεζική κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματά μας, έτσι αγωνιζόμαστε για τις θεμελιώδεις ανάγκες μας", εξήγησε η Βου Τσουίνγκ, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής.
Κλείσιμο

Οι φοιτητές ευελπιστούν να ξαναδώσουν πνοή στο δημοκρατικό κίνημα, οι ηγέτες του οποίου παραδέχθηκαν πρόσφατα πως δεν έχουν καμιά ελπίδα να κάνουν την Κίνα να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Η έναρξη της αποχής των φοιτητών από τα μαθήματά τους συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και σύμφωνα με την οποία 21% των κατοίκων εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν αυτό το υπό κινεζική διοίκηση αυτόνομο έδαφος εξαιτίας του αβέβαιου πολιτικού μέλλοντός του.

"Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου κύματος μαζικής μετανάστευσης", σχολίασε ο Σόνι Λο, καθηγητής στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο του Χονγκ Κονγκ σχετικά, με την έρευνα αυτή που έγινε σε δείγμα 1.000 προσώπων.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, από το έδαφος αυτό έφευγαν κάθε χρόνο περίπου 60.000 κάτοικοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης