Βρετανία: Υπερδιπλασιάστηκαν οι γονιδιακοί έλεγχοι χάρη στο «παράδειγμα της Αντζελίνα»

Βρετανία: Υπερδιπλασιάστηκαν οι γονιδιακοί έλεγχοι χάρη στο «παράδειγμα της Αντζελίνα»

Οι περισσότεροι γονιδιακοί έλεγχοι BRCA1 πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2013, δύο μήνες μετά την περίφημη επιστολή της Αμερικανίδας ηθοποιού στους New York Times

Βρετανία: Υπερδιπλασιάστηκαν οι γονιδιακοί έλεγχοι χάρη στο «παράδειγμα της Αντζελίνα»
Ραγδαία είναι η αύξηση του γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στη Βρετανία, γεγονός που οι Βρετανοί γιατροί το αποδίδουν στο «παράδειγμα της Αντζελίνα».

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, η διάφημη ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί βγήκε δημόσια και υποστήριξε μπροστά σε όλο τον πλανήτη πως αποφάσισε να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή. Κατόπιν αυτής της είδησης, που έκανε το γύρο του κόσμου δημιουργώντας πλήθος σχολίων, οι ειδικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί και οι ίδια, προκειμένου να μάθει εάν έχει γενετική προδιάθεση να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Βρετανία. 

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού του Νοσοκομείου Σεν Μέρι, στο Μάντσεστερ, οι περισσότεροι γονιδιακοί έλεγχοι BRCA1 πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2013, δύο μήνες μετά την περίφημη επιστολή της Αμερικανίδας ηθοποιού στους New York Times, οι οποίοι μάλιστα είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Μάλιστα, ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας Γκάρεθ Εβανς, γιατρός στο Νοσοκομείο St. Mary στο Μάντσεστερ, δήλωσε στην Guardian: «Η αποκάλυψη της Τζολί ότι οι εξετάσεις τις έδειξαν μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 (και άρα γενετικά προδιάθεση για καρκίνο του μαστού) και γι’ αυτό αποφάσισε να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή μπορεί να είχαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ανάλογες αποκαλύψεις οποιουδήποτε άλλου διασήμου, πιθανότατα λόγω της εικόνας της ως λαμπερής και δυνατής γυναίκας. Αυτό μπορεί να μείωσε το φόβο των ασθενών, σχετικά με την απώλεια της σεξουαλικής τους ταυτότητας μετά την προληπτική χειρουργική επέμβαση, αλλά και να ενθάρρυνε εκείνους που δεν είχαν προηγουμένως ασχοληθεί με γενετικούς ελέγχους» κατέληξε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης