Γάζα: «Κυνηγημένοι» από τις βόμβες φεύγουν οι Παλαιστίνιοι

Γάζα: «Κυνηγημένοι» από τις βόμβες φεύγουν οι Παλαιστίνιοι

Ισραηλινοί κομάντος επιχείρησαν εναντίον θέσεων της Χαμάς - Να θέσει την Παλαιστίνη υπό διεθνή προστασία ζητά από τον ΟΗΕ ο Αμπάς

Γάζα: «Κυνηγημένοι» από τις βόμβες φεύγουν οι Παλαιστίνιοι
Με το φόβο νέου βομβαρδισμού, κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού, ότι επίκειται επιχείρηση μαζικού βομβαρδισμού.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έριξε φέιγ βολάν με τα οποία καλεί τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από το μεσημέρι, διότι θα ξεκινήσουν μαζικοί βομβαρδισμοί της ζώνης.
«Ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να επιτεθεί σε υποδομές των τρομοκρατών. Η επιχείρηση θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Αυτοί που δεν θα τηρήσουν τις οδηγίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των μελών της οικογένειάς τους», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.



Κλείσιμο
Ετοιμάζουν τάφους για τους νεκρούς Παλαιστίνιους
Εν τω μεταξύ ένα αποκαλυπτικό βίντεο δείχνει πώς οι βόμβες από τα αεροπλάνα του Ισραήλ κατέστρεψαν ολοσχερώς με χειρουργική ακρίβεια το σπίτι ενός στελέχους της Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι είχε εκκενωθεί και δεν υπήρξαν θύματα. 

 

 Η έξοδος των κατοίκων άρχισε τη νύχτα του Σαββάτου εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών. Οι περισσότεροι αναζητούν ένα σχολείο της Unrwa για να βρουν καταφύγιο. Ο Ρόμπερτ Τέρνερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Unrwa δηλώνει ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στα σχολεία του οργανισμού.




Καταδρομείς του πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς, από όπου είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ.




Οι πρώτες συγκρούσεις στο έδαφος της Παλαιστίνης από την έναρξη της κρίσης είναι γεγονός, ενώ σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα το Reuters, έχουν τραυματιστεί ελαφρά τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς.
  
Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.



Νετανιάχου: Λυπούμαστε για τους αμάχους, αλλά η Χαμάς φέρει την ευθύνη
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε σήμερα ότι η Χαμάς φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τους αμάχους που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα, ενώ επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις ρίψεις ρουκετών από το ισλαμιστικό κίνημα.

Αναφερόμενος στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την κήρυξη μιας κατάπαυσης του πυρός ο Νετανιάχου δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι το Ισραήλ δεν θα τερματίσει αυτούς τους βομβαρδισμούς όσο δεν εξασφαλίζει μια «διαρκή ασφάλεια» για το λαό του.

«Εμείς χρησιμοποιούμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας, όπως θα το κάνουν οι ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση» υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει χθες το Ισραήλ και τη Χαμάς να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός και να «σεβαστούν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Όμως ο Νετανιάχου διεβεβαίωσε σήμερα ότι η Χαμάς είναι η μόνη που ευθύνεται για όλους τους πολίτες που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα καθώς τοποθετεί ρουκέτες και κέντρα ελέγχου «μέσα σε σπίτια, σε νοσοκομεία, κοντά σε παιδικούς σταθμούς και τεμένη».

«Φυσικά λοιπόν είναι υπεύθυνοι για όλους τους θανάτους πολιτών που τυχαία συμβαίνουν» υποστήριξε.

«Λυπούμαστε για όλους τους τυχαίους θανάτους των πολιτών όμως είναι η Χαμάς που φέρει την πλήρη ευθύνη» επέμεινε.


Αμπάς: Να θέσει ο ΟΗΕ την Παλαιστίνη υπό διεθνή προστασία
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να θέσει το Κράτος της Παλαιστίνης υπό τη «διεθνή προστασία» των Ηνωμένων Εθνών μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).




Ο πρόεδρος Αμπάς έδωσε μια επιστολή στο συντονιστή του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, η οποία απευθύνεται προς τον γενικό γραμματέα Μπαν Γκι Μουν, προκειμένου να «θέσει επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης υπό το καθεστώς της διεθνούς προστασίας του ΟΗΕ» διευκρίνισε η ΟΑΠ. Ο Αμπάς ζήτησε επίσης την άμεση δημιουργία μια επιτροπής έρευνας, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου.




Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε σήμερα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ υπόσχεται να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του.

Χαμάς: Δεν έχουμε σχέση με τις ρουκέτες από το Λίβανο
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δεν έχει κανέναν ρόλο στην επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ αργά χθες το βράδυ και δεν έχει καμία σχέση με την ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης εξ ονόματος της ένοπλης πτέρυγάς της για την επίθεση αυτή, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς στον Λίβανο.



Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ εναντιώνονται στις ισραηλινές επιθέσεις προς τη Γάζα

Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο έπεσαν χθες το βράδυ σε ανοικτούς χώρους της ισραηλινής πόλης Ναχαρίγια. Το Ισραήλ απάντησε με πυρά του πυροβολικού. Δεν υπήρξαν θύματα. Ανάλογη επίθεση εκδηλώθηκε και την Παρασκευή από τον Λίβανο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης