Έβαλαν στη φυλακή αθώους και θα τους δώσουν αποζημίωση 40 εκατ. δολάρια

Έβαλαν στη φυλακή αθώους και θα τους δώσουν αποζημίωση 40 εκατ. δολάρια

Πέντε άντρες καταδικάστηκαν για βιασμό που δεν έκαναν το 1989 και 25 χρόνια μετά θα αποζημιωθούν για τα χρόνια που πέρασαν στη φυλακή - Τότε ήταν όλοι ανήλικοι, μεταξύ 14 και 16 ετών - Ο πραγματικός ένοχος ομολόγησε 12 χρόνια μετά

Έβαλαν στη φυλακή αθώους και θα τους δώσουν αποζημίωση 40 εκατ. δολάρια
Συνολικά 40 εκατομμύρια δολάρια θα καταβάλει η πόλη της Νέας Υόρκης σε πέντε άντρες που καταδικάστηκαν εσφαλμένα για βιασμό στο Σέντραλ Παρκ το 1989. Μετά από χρόνια δικαστικής διαμάχης και αφού πέρασαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στη φυλακή τελικά ήρθαν σε συμβιβασμό με τις αρχές για το ποσό αυτό, που για τον καθένα διαμορφώνεται στα 8 εκατ. δολάρια. 

Η βίαιη επίθεση συνέβη το 1989 στο μεγαλύτερο πάρκο της Νέας Υόρκης και τότε είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, ενώ ήταν «σημείο αναφοράς» για την εγκληματικότητα στην πόλη την περίοδο εκείνη. 

Κλείσιμο
Το θύμα ήταν μια λευκή γυναίκα ενώ οι κατηγορούμενοι ήταν μαύροι ή ισπανόφωνοι. 

Οι πέντε άντρες την περίοδο της καταδίκης τους ήταν όλοι μεταξύ 14 και 16 ετών, ανήλικοι δηλαδή και τελικώς είχαν «ομολογήσει» το έγκλημα μετά την αφόρητη πίεση των αρχών κατά την ανάκριση και την σύλληψή τους. 

Όλοι σύντομα ανακάλεσαν, επιμένοντας πως είχαν ομολογήσει το έγκλημα όντας εξουθενωμένοι από την πολύωρη ανάκριση από τους ανστυνομικούς. 

Χρόνια αργότερα ένας άλλος άντρας ομολόγησε το έγκλημα.

Το θύμα, μια 28χρονη τραπεζικός, κόντεψε να πεθάνει από την επίθεση, ενώ όταν συνήλθε δεν θυμόταν τίποτα από όσα της είχαν συμβεί. 

Οι πέντε άντρες καταδικάστηκαν τελικά το 1990 και έμειναν στη φυλακή ως ένοχοι ώσπου ένας κατά συρροήν βιαστής και δολοφόνος ομολόγησε τελικά το έγκλημα. Το 2002 αποσύρθηκαν εντελώς οι κατηγορίες εναντίον τους, αφού όμως όλοι είχαν εκτίσει τις ποινές τους, που κυμαίνονταν από 5 έως 13 χρόνια κάθειρξης. 

Κατέθεσαν μήνυση εναντίον της πόλης ένα χρόνο μετά ζητώντας 250 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση, για να πάρουν τελικά 40, περισσότερα από δέκα χρόνια αργότερα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης