Αϊτή: Εκπαιδεύονται οι γιατροί για νέο κύμα χολέρας

Αϊτή: Εκπαιδεύονται οι γιατροί για νέο κύμα χολέρας

Περισσότερα από 8.000 άτομα έχουν πεθάνει και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν αρρωστήσει από το σεισμό του 2010

Αϊτή: Εκπαιδεύονται οι γιατροί για νέο κύμα χολέρας
Τον Ιανουάριο του 2010, ένα ισχυρός σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ συγκλόνισε την Αϊτή, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 250.000 ανθρώπους, ενώ καταστράφηκαν πολλές από τις υποδομές της χώρας,  συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συστημάτων νερού.

Βέβαια, ακόμη και πριν από το σεισμό, τα υδατικά συστήματα της Αϊτής δεν είχαν και τις καλύτερες υποδομές, και αυτό εξηγεί πώς μόλις λίγους μήνες μετά το σεισμό η χώρα χτυπήθηκε από μια καταστροφική επιδημία χολέρας. Μέχρι να καταλαγιάσει η επιδημία και να υποχωρήσει εντελώς, περισσότερα από 8.000 άτομα είχαν πεθάνει και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι είχαν αρρωστήσει.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η έξαρση της ασθένειας οφειλόταν σε παραπόταμο που διέσχιζε τη χώρα, στον οποίο ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ είχαν υποδείξει στους ανθρώπους να κάνουν μπάνιο. Στον αντίποδα, η έκθεση του ΟΗΕ, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση της ασθένειας ήταν «το αποτέλεσμα των βακτηριδίων της ανθρώπινης δραστηριότητας», υποστηρίζοντας μάλιστα πως το νερό και το σύστημα αποχέτευσης και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα «επέτρεπαν» στα βακτηρίδια να εξαπλωθούν.

«Ένας ασθενής που νοσεί από χολέρα «αποβάλλει» τα βακτήρια χολέρας σε τεράστιες ποσότητες, ενώ αν τα περιττώματά του πέσουν στο νερό, το οποίο χρησιμοποιούν και άλλα άτομα, τότε και αυτοί θα αρρωστήσουν, ενώ με τη σειρά τους θα μολύνουν ακόμη περισσότερο το νερό» εξηγεί ο Δρ Eric Mintz, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα.

Σήμερα το Νοσοκομείο Mirebalais στην Αϊτή εκπαιδεύει τους γιατρούς, πιστεύοντας πως θα εμφανιστεί εκ νέου μια επιδημία χολέρας. «Υπάρχουν φόβοι για νέο κύμα χολέρας, ιδιαίτερα σε περιοχές της χώρας όπου δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν», λέει ο Δρ. Mintz, για να συμπληρώσει πως «ενδεχομένως οι γιατροί να μην το αναγνωρίσουν ή να μην ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν όσον αφορά στη θεραπεία. Μπορεί να μην έχουν την εμπειρία να το αναγνωρίσουν».
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης