Ουκρανία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ουκρανία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Η έκρυθμη κατάσταση θα συζητηθεί εκ νέου μεταξύ των δύο προέδρων, την ώρα που η ανατολική Ουκρανία βράζει

Ουκρανία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, όπως επιβεβαιώνουν το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσι την επιρροή του ώστε να αποτραπεί η αιματοχυσία στην περιοχή, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η Ρωσία έχει σχέση με τις διαδηλώσεις. 

Κλείσιμο
(Διαβάστε αναλυτικά τι είπαν οι δύο ηγέτες στο τηλέφωνο το βράδυ της Δευτέρας εδώ)

Η νέα επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε ενώ η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία βρίσκεται για άλλη μια φορά στο κόκκινο. Οι φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν υπό την κυριαρχία τους τα κυβερνητικά κτήρια, ενώ καταγγέλουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, με εντολή του Κιέβου, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. 

Εξετάζουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους θα εκφράσουμε την υποστήριξη μας στην Ουκρανία, όπως αυτούς της διπλωματίας και της οικονομικής υποστήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, σύμφωνα με το πρακοτρείο Reuters, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, αλλά προς το παρόν διερευνώνται τα είδη της βοήθειας που μπορούν να προσφέρουν.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσέθεσε τέσσερα άτομα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και προειδοποίησε για άλλη μια φορά τη Ρωσία πως οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να ενισχυθούν. 

Παράλληλα η ΕΕ ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία και μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη για να στηρίξει τη χώρα, η οποία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Από την άλλη πλευρά, οι φιλορώσοι της Ουκρανίας ζήτησαν τη βοήθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου. Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στο κυβερνείο της πόλης Σλαβιάνσκ, ηγετικό στέλεχος των αποσχιστών ζήτησε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από τον κ. Πούτιν «να στρέψει προσωπικά την προσοχή του στην κατάσταση η οποία εξελίσσεται και να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί».

Το Κρεμλίνο προς το παρόν αρκείται σε προειδοποιήσεις προς το Κίεβο πως ενδεχόμενη χρήση βίας στις ανατολικές περιοχές θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλγκτο εμφύλιο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης