Μεγάλη ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν Ρωσία και Κίνα

Μεγάλη ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν Ρωσία και Κίνα

Έμμεση απάντηση της Μόσχας προς τη Δύση με μια οικονομική συμφωνία δισεκατομμυρίων

Μεγάλη ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν Ρωσία και Κίνα
Στη συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου 37 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής (23/3) η Κίνα με τη Ρωσία. Και τυπικά η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2014.

Η Ρωσία ήδη αναζητεί νέες αγορές για τους ενεργειακούς της πόρους, και στρέφεται στον ασιατικό γίγαντα την Κίνα, που έχει ανάγκη από τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου αναφέρει τo Reuters. Στην Δύση αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, την απώλεια αυτή η Ρωσία θα την αναπληρώσει με μεγάλη συμφωνία, που θα υπογράψει ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν με τον ομόλογό του Ξι Γιπίνγκ τον ερχόμενο Μάϊο.

Με βάση την ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη και τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, η τροφοδοσία αναμένεται να επεκταθεί σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα στο άμεσο μέλλον.

Τα ρωσικά Μέσα αλλά και αναλυτές από όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι αυτή είναι η έμμεση απάντηση της Μόσχας σε όσους διατείνονται ότι η Ρωσία έχει μεγαλύτερη ανάγκη την ΕΕ από ότι η ΕΕ την Ρωσία. Μετά από αυτήν την συμφωνία (ήδη οι αγωγοί είναι σχεδόν έτοιμοι) η Ρωσία θα μπορεί χωρίς να είναι κρίσιμο για αυτήν οικονομικά ακόμα και να προκαλέσει εμπάργκο φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Αντίθετα η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2025 τουλάχιστον για να υπάρξει σοβαρή εναλλακτική λύση στις πηγές φ.αερίου από τα κοιτάσματα της Αν.Μεσογείου (Ισραηλινά, κυπριακά, και πιθανόν ελληνικά).Σημειώνεται ότι το αλγερινό φυσικό αέριο ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Gazprom η οποία έχει αναλάβει την εμπορία του, και το ίδιο ισχύει και για τα ισραηλινά.
Κλείσιμο

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazprom «Ο Μαϊος είναι στα σχέδια μας, περιμένουμε την συμφωνία με την επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν ταξιδεύει επί ματαίω».

«Όσο χειρότερες γίνονται οι σχέσεις με την Δύση τόσο πιο κοντά θα θέλει η Ρωσία να είναι με την Κίνα. Εάν σε υποστηρίζει η Κίνα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι είσαι απομονωμένος» είπε ο Βασίλι Κάσιν, ειδικός στα κινεζικά θέματα στο Analysis of Strategies and Technologies (CAST). Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε και την πιθανότητα να πουλήσει η Ρωσία στην Κίνα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi SU-35.

Οι δύο υπερδυνάμεις βρίσκονται σε πορεία προσέγγισης εδώ και αρκετό καιρό. Η πρώτη επίσκεψη του Ξι Γιπίνγκ σε ξένη χώρα έγινε στην Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε μόλις παράλληλα την Κίνα για την κατανόησή της στο ουκρανικό ζήτημα, ενώ ανέφερε ότι στις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, «οι θέσεις τους ήταν συγκλίνουσες» παρά την ευαισθησία της Κίνας σε δημοψηφίσματα λόγω του Θιβέτ και της Ταϊβάν.

H Kίνα ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Ρωσία στις υποδομές, σε ενέργεια και στα είδη πολυτελείας, κάτι που έμμεσα θα ανάγκαζε την Μόσχα να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της και να επιτρέψει στην Κίνα να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε στρατηγικές βιομηχανίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης