Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία - 25 οι νεκροί στο Κίεβο

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία - 25 οι νεκροί στο Κίεβο

Διάγγελμα Γιανουκόβις τα ξημερώματα: Φταίει η αντιπολίτευση, προσπαθεί να πάρει την εξουσία
– Αντιπολίτευση: Ο ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία - 25 οι νεκροί στο Κίεβο
Σοκ και δέος σε όλο τον πλανήτη προκαλούν τα αιματηρά επεισόδια που από χθες συγκλονίζουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο. Οι αντικυβερνητικοί και φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές έπειτα από λίγες ημέρες ανάπαυλας, βγήκαν χθες ξανά έξω στους δρόμους και από εκείνη τη στιγμή μέχρι αυτή την ώρα, όσα έχουν διαδραματιστεί δεν έχουν προηγούμενο.

Η πλατεία Ανεξαρτησίας έχει παραδοθεί στο χάος, η κατάσταση θυμίζει εμφύλιο και οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 25, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας. Μέχρι και αυτή την ώρα όπως μπορείτε να δείτε στο Live Video οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, η οποία στην κυριολεξία φλέγεται!

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίεβ Ποστ, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, μέλη του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία καθώς και τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης, μεταξύ των νεκρών είναι εννέα αστυνομικοί και 13 πολίτες. Επισήμως πάντως και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι νεκροί των αιματηρών συγκρούσεων στο Κίεβο είναι συνολικά 18 εκ των οποίων οι επτά είναι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών και οι άλλοι 11 διαδηλωτές.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000 εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι 184 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι δημοτικές αρχές στο Κίεβο ανέφεραν επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 22:00 τοπική ώρα και μετά, εκ των οποίων οι 110 νοσηλεύονται.






Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα. Άλλοι δυο άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το έβδομο από τα επισήμως επιβεβαιωμένα θύματα είναι ένας πολίτης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις σε ένα γραφείο του κυβερνητικού κόμματος των Περιφερειών στο οποίο έγινε έφοδος διαδηλωτών οι οποίοι το πυρπόλησαν. Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς αστυνομικούς πέθαναν από τραύματα που προήλθαν από πυροβολισμούς.

Αχτίδα φωτός για νέες συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Την ίδια ώρα ένα μικρό φως στο ενδεχόμενο έναρξης νέου γύρου διαλόγου ανάμεσα στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης άφησε να διαφανεί με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο εκ των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο.

«Ο πρόεδρος θέλει άλλη μια συνάντηση με την αντιπολίτευση σήμερα και είμαστε πρόθυμοι», δήλωσε ο Κλίτσκο επαναλαμβάνοντας, ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι η αστυνομία να σταματήσει τη δράση της εναντίον των διαδηλωτών.

«Το αίτημά μας είναι σαφές: η ανάπτυξη της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να υπάρξει αμέσως παύση για διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος κήρυξε εθνικό πένθος για την Πέμπτη μετά το θάνατο των 25 ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο. Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ματαιωθούν συναυλίες και αθλητικές συναντήσεις, σύμφωνα με διάταγμα που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Παράλληλα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας.

Η έρευνα, η οποία έχει στόχο «ορισμένους πολιτικούς» που δεν κατονομάζονται, αφορά «παράνομες πολιτικές ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία είναι αρμόδια για την αντικατασκοπία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.









«Κατέρρευσαν» οι συνομιλίες λέει η αντιπολίτευση
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η μεταμεσονύχτια συνάντηση του εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε μια πολιτική προσπάθεια να σταματήσει η αιματοχυσία στο Κίεβο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, "υποχρεώθηκε" να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.

«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» δήλωσε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο ο ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους,» ανέφερε επίσης ο ίδιος, τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.



 



 


 









 









 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης