Νέο θρίλερ με τον Σνόουντεν: Θα παραμείνει στο αεροδρόμιο - Διευκρινίσεις ζητούν οι ΗΠΑ

Νέο θρίλερ με τον Σνόουντεν: Θα παραμείνει στο αεροδρόμιο - Διευκρινίσεις ζητούν οι ΗΠΑ

Ο Σνόουντεν δεν σκοπεύει να φύγει από τη Ρωσία, δηλώνει ο δικηγόρος του - Οι αρχές ακόμη εξετάζουν το αίτημα για προσωρινό άσυλο

Νέο θρίλερ με τον Σνόουντεν: Θα παραμείνει στο αεροδρόμιο - Διευκρινίσεις ζητούν οι ΗΠΑ
Δεν έχει τέλος το θρίλερ με τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο Αμερικανός πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA θα παραμείνει προς το παρόν στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, καθώς οι ρωσικές αρχές εξετάζουν ακόμη το αίτημά του για προσωρινό άσυλο, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Όπως διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δικηγόρος Ανατόλι Κουτσερένα δήλωσε ότι ο τελικός προορισμός του πελάτη του, είναι η Ρωσία, προς το παρόν, και πως ο Αμερικανός εύχεται να βρει δουλειά στη Μόσχα, εφόσον του δοθεί το προσωρινό άσυλο.

Κλείσιμο
Θρίλερ με το προσωρινό άσυλο

Το Interfax μεταδίδει δηλώσεις πηγής, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, σύμφωνα με την οποία «ο Αμερικανός είναι έτοιμος να φύγει. Θα του δοθούν νέα ρούχα. Ο δικηγόρος Ανατόλι Κουτσερένα θα φέρει τα χαρτιά που χρειάζεται για να φύγει από τη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου». Η υπηρεσία μετανάστευσης, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Στο μεταξύ,ο δικηγόρος Κουτσερένα, έφτασε στο αεροδρόμιο της Μόσχας κρατώντας μια μεγάλη τσάντα με χαρτιά. Σύμφωνα με το ITAR-TASS, πράγματι είχε μαζί του τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να αφεθεί ελεύθερος ο Σνόουντεν και πήγε αμέσως να τον συναντήσει, χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους.



Στη συνέχεια, πηγή ανέφερε στο Interfax, ότι ο Σνόουντεν πήρε στα χέρια του τα ταξιδιωτικά έγγραφα από την υπηρεσία μετανάστευσης της Ρωσίας, που του επιτρέπουν να φύγει από το αεροδρόμιο.

Νωρίτερα,τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετέδιδαν ότι η Ρωσία χορήγησε το προσωρινό άσυλο που είχε αιτηθεί ο πρώην διαχειριστής συστημάτων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, μέσω Ρώσου συνηγόρου.

Όπως είχε διευκρινίσει την προηγούμενη εβδομάδα ο δικηγόρος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο Αμερικανός δεν έχει υποβάλει αίτημα ώστε να του χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα.

«Ο κ. Σνόουντεν σκοπεύει να τηρήσει τους όρους που έθεσε η ρωσική κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να μείνει στη Ρωσία», δήλωσε πριν από ένα 24ωρο ο Γκρίνγουολντ στην εφημερίδα «Μοσκόβσκι Κομσομόλετς».

Διευκρινίσεις ζητούν οι ΗΠΑ

Ανεβαίνει και πάλι ο διπλωματικός «πυρετός» μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, μετά τις σημερινές εξελίξεις στην υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν και τις αντικρουόμενες πληροφορίες για το αν τελικά έχει φύγει από το αεροδρόμιο της Μόσχας ή όχι.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, με δηλώσεις που έκανε μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One -γεγονός που φανερώνει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στο θέμα- καλεί τη Ρωσία να δώσει διευκρινίσεις για το αν ο Αμερικανός έχει αποχωρήσει από το Σερεμέτιεβα.

«Επιζητούμε να μας δοθούν διευκρινήσεις από τις ρωσικές αρχές για το καθεστώς του Σνόουντεν και οιασδήποτε αλλαγής του», δήλωσε ο Κάρνεϊ.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ζητεί να εκδοθεί ο Αμερικανός πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA, τον οποίο κατηγορεί για «κατασκοπεία» διότι δημοσίευσε απόρρητες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, το ρωσικό  «Κόμμα του Διαδικτύου της PO» ξεκίνησε έρανο για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δοθούν για την οικονομική στήριξη του πρώην κατασκόπου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη «Φωνή της Ρωσίας», το ποσό που έχει  μέχρι τώρα συγκεντρωθεί ανέρχεται σε 2.400 ευρώ.

Στη Γερμανία, το παράρτημα της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» ανακοίνωσε ότι ο Σνόουντεν θα τιμηθεί με βραβείο διότι αποκάλυψε την κλίμακα της παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο 30χρονος Αμερικανός θα λάβει το «Whistleblower Prize», που απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την Διεθνή Διαφάνεια, την Ένωση των Γερμανών Επιστημόνων και το γερμανικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Νομικών Εναντίον των Πυρηνικών Όπλων.

Η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν ανακοινώσει ότι μπορούν να χορηγήσουν στον Σνόουντεν πολιτικό άσυλο, καμία όμως από τις δύο όμως δεν διαθέτει απευθείας εμπορική πτήση από τη Μόσχα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης