Διακοπές: Πώς να χρησιμοποιήσετε την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης σε περίπτωση ατυχήματος

Διακοπές: Πώς να χρησιμοποιήσετε την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης σε περίπτωση ατυχήματος

Δείτε σε ποιες χώρες επιτρέπει στους κατόχους της την πρόσβαση σε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη

Διακοπές: Πώς να χρησιμοποιήσετε την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης σε περίπτωση ατυχήματος
Συνεχή αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των κατόχων της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), καθώς το 2012 την προμηθεύτηκαν 15 εκατομμύρια περισσότεροι πολίτες  σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 190 εκατ. άτομα διαθέτουν τη συγκεκριμένη κάρτα, η οποία τους επιτρέπει την πρόσβαση σε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη όταν επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Έτσι, μπορούν στις διακοπές τους, στην απευκταία περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού, να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα.

Η κάρτα ΕΚΑΑ εκδίδεται δωρεάν από τον εθνικό ασφαλιστικό  φορέα στη χώρα καταγωγής και  επιβεβαιώνει ότι ένα πρόσωπο  δικαιούται επείγουσας -και όχι προγραμματισμένης- ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από  το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής, με τους ίδιους όρους  και με το ίδιο κόστος με τους υπηκόους αυτής της χώρας.

Τα νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν την ΕΚΑΑ. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς που δείχνουν την κάρτα λαμβάνουν  την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι δαπάνες τους επιστρέφονται χωρίς κανένα πρόβλημα.
Κλείσιμο

Σε περίπτωση που η  ΕΚΑΑ δεν γίνει δεκτή, οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις  αρμόδιες υγειονομικές αρχές της  χώρας την οποία επισκέπτονται.

Οι αριθμοί τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης  είναι εύκολα προσβάσιμοι μέσω της  εφαρμογής ΕΚΑΑ για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) και ταμπλέτες (http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559).

Η εφαρμογή ΕΚΑΑ παρέχει  πληροφορίες σχετικά με την κάρτα, τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης, τις καλυπτόμενες θεραπείες και  το σχετικό κόστος, τον τρόπο επιστροφής των δαπανών σας καθώς και  με ποιον μπορείτε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που χάσετε την κάρτα  σας.

Καλύπτει 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Διατίθεται σε 24 γλώσσες και προσφέρει την  επιλογή για εύκολη μετάβαση από  τη μία γλώσσα στην άλλη. Σύντομα  αναμένεται να προσαρμοστεί, ώστε να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη προσχώρηση της  Κροατίας στην ΕΕ. Σημειωτέον ότι η εφαρμογή δεν υποκαθιστά την ΕΚΑΑ.

Σε περίπτωση περαιτέρω  άρνησης, οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν την υποστήριξη των υγειονομικών αρχών της χώρας καταγωγής  τους. Εάν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα πρέπει να έρχονται σε επαφή  με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή μπορεί να ερευνήσει τις καταγγελίες  και να θέσει το εν λόγω θέμα στις αρχές της ενδιαφερόμενης χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα με την Ισπανία (IP/13/474).

Τις περισσότερες φορές η  ΕΚΑΑ λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, εάν ένα κράτος μέλος δεν  εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που  υπέχει βάσει του δικαίου της  ΕΕ και αρνείται να αναγνωρίσει την  κάρτα, η Επιτροπή θα αναλάβει δράση  για να προασπίσει τα δικαιώματα των  Ευρωπαίων πολιτών, όπως δήλωσε ο  επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τα θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, κ. László Andor.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης