Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Πώς εκδηλώνεται και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε δραστικά

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Γράφει ο Ραλλίδης Μαρσέλος - Οφθαλμίατρος

Μπορεί η άνοιξη να είναι η αγαπημένη εποχή για τους περισσότερους από εμάς, όμως για κάποιους είναι η απαρχή μίας ταλαιπωρίας. Ο λόγος για αυτούς οι οποίοι υποφέρουν από αλλεργίες. 

Τι σημαίνει για κάποιον ότι «έχει αλλεργία»;

Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού είναι εκπαιδευμένο να αντιστέκεται και να αντιμετωπίζει βλαβερούς εισβολείς όπως τα μικρόβια και οι ιοί. Η αλλεργία είναι μία υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο αναγνωρίζει ως «εχθρούς» κατά τα άλλα αθώα και συνήθη ερεθίσματα όπως η γύρη και η σκόνη. Αυτή η αντίδραση έχει σαν αποτέλεσμα από το να νιώθει κάποιος μία μικρή ενόχληση μέχρι και να απειλείται η ίδια του η ζωή. Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις αλλεργιών είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και όσον αφορά στα μάτια η αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Πώς εκδηλώνεται η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Κλείσιμο
Τα βασικά συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι:
• το κοκκίνισμα των ματιών από πολύ ελαφρύ έως πολύ έντονο
• η δημιουργία οιδήματος (πρηξίματος) στον επιπεφυκότα, δηλαδή στο στρώμα πάνω από το λευκό του ματιού καθώς και στα βλέφαρα.
• το δάκρυσμα
• ο κνησμός δηλαδή φαγούρα μέσα και γύρω από τα μάτια
• το τσούξιμο
• μία αίσθηση σαν να υπάρχουν σκουπιδάκια μέσα στα μάτια

Πώς μπορώ να ξέρω τι είναι αυτό που μου προκαλεί την αλλεργία;

Αλλεργία μπορεί να προκληθεί θεωρητικά από οτιδήποτε. Το πιο συνηθισμένο αίτιο είναι η γύρη. Η Άνοιξη θεωρείται η εποχή των αλλεργιών διότι τότε κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα η γύρη των περισσότερων φυτών. Όμως αλλεργία μπορεί να προκαλείται και από σκόνη, ακάραια και άλλα αλλεργιογόνα. Για να βρείτε σε τι είστε αλλεργικοί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία σας ως προς το πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα. Η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο πολλές φορές μπορεί να αποκαλύψει σε τι είστε αλλεργικοί μέσα από ειδικές δερματικές δοκιμασίες.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την αλλεργία;

Την αλλεργία μπορείτε να την αντιμετωπίσετε χρησιμοποιώντας 4 βασικούς άξονες:

- 1ος άξονας: Αποφυγή του αλλεργιογόνου.
Από τη στιγμή που γνωρίζετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί την αλλεργία, μπορείτε να είστε προσεκτικοί ώστε – αν αυτό είναι φυσικά δυνατόν – να μην έρθετε σε επαφή μαζί του. Ακόμη και αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς σας την προκαλεί αλλά έχετε διαπιστώσει ότι βρίσκεται σε συγκεκριμένες περιοχές, αποφεύγοντας αυτές τις περιοχές περιορίζετε τον κίνδυνο εμφάνισής της. Να θυμάστε ότι επιπλέον προστασία προσφέρουν τα γυαλιά οράσεως ή ηλίου καθώς και η χρήση κράνους για τους οδηγούς δικύκλων. Επίσης όσοι οδηγείτε αυτοκίνητο και περνάτε μέσα από περιοχή που υπάρχουν αλλεργιογόνα, είναι προτιμότερο να έχετε τα παράθυρα κλειστά και τον κλιματισμό στην ανακύκλωση αέρα ώστε τα αλλεργιογόνα κατά το δυνατόν να κατακρατούνται από το σύστημα φίλτρων του κλιματισμού.

- 2ος άξονας: Απομάκρυνση του αλλεργιογόνου.
Ο χρόνος παραμονής του αλλεργιογόνου μέσα στα μάτια έχει μεγάλη σημασία. Το δάκρυσμα είμαι ένας φυσικός τρόπος που χρησιμοποιεί ο οργανισμός ώστε να απομακρύνει αυτό που τον ενοχλεί. Μπορείτε να τον βοηθήσουμε χρησιμοποιώντας τεχνητά δάκρυα σε μορφή κολλυρίου όπως επίσης πλένοντας συχνά και την περιοχή γύρω από τα μάτια.

- 3ος άξονας: Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.
Όταν έχει εγκατασταθεί η αλλεργία, τότε έκτος από τα παραπάνω, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικά κολλύρια ώστε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να ανακουφίσετε τα μάτια μας. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων που βοηθάνε σε αυτό. Τέτοια είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντιισταμινικά, οι σταθεροποιητές μαστοκυττάρων κλπ. Για τα κατάλληλα φάρμακα και τις δοσολογίες αυτών είναι φρόνιμο να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας. Επίσης ένας απλός και σε πολλές περιπτώσεις ικανοποιητικός τρόπος ανακούφισης από τα συμπτώματα είναι να εφαρμόσετε κρύες κομπρέσες με νερό βρύσης πάνω στα μάτια για μερικά λεπτά και να επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.

- 4ος άξονας: Προληπτική φαρμακευτική προστασία από την εκδήλωση της αλλεργίας.
Όσοι είστε αλλεργικοί μία συγκεκριμένη περίοδο του έτους, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας εγκαίρως να ξεκινήσετε φαρμακευτική αγωγή πριν την συνήθη περίοδο έναρξης των συμπτωμάτων και καθόλη τη διάρκεια αυτής. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει περίπτωση να μην νιώσετε καθόλου τα συμπτώματα της αλλεργίας αλλά ακόμα και αν τα νιώσετε θα είναι σίγουρα σε πολύ χαμηλότερο βαθμό από ότι συνήθως.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μία συνηθισμένη πάθηση η οποία μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας. Μπορούμε όμως με τα κατάλληλα μέτρα να ζήσουμε χωρίς αυτήν.

Πηγή: aegeandoctors.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης