Το σωματικό λίπος συνδέεται με τα βακτήρια στα κόπρανα

Το σωματικό λίπος συνδέεται με τα βακτήρια στα κόπρανα

Οι συμμετέχοντες που είχαν ποικιλία βακτηρίων στα κόπρανα τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα λίπους

Το σωματικό λίπος συνδέεται με τα βακτήρια στα κόπρανα
Τα βακτήρια που βρίσκονται στα ανθρώπινα κόπρανα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα του λίπους στο σώμα μας, λένε ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

Η ανάλυση των δειγμάτων κοπράνων πραγματοποιήθηκε σε 3.600 δίδυμα και βρέθηκε ότι ορισμένα από αυτά τα βακτήρια είναι κληρονομικά.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει γιατί η παχυσαρκία περνά από γενιά σε γενιά. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Genome Biology.

Οι ερευνητές βρήκαν τους ισχυρότερους δεσμούς με το σωματικό λίπος, όπου οι συμμετέχοντες που είχαν ποικιλία βακτηρίων στα κόπρανα τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα λίπους.

Το λίπος είναι κακό, διότι είναι αποθηκευμένο στην περιοχή του στομάχου δηλαδή γύρω από σημαντικά όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τα έντερα και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.
Κλείσιμο

Ο Dr Michelle Beaumont, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το τμήμα έρευνας διδύμων και γενετικής επιδημιολογίας στο King College του Λονδίνου, δήλωσε ότι αν και η μελέτη έδειξε μια σαφή σύνδεση, δεν είναι ακόμα δυνατό να εξηγηθεί γιατί υπάρχει αυτή η σύνδεση.

Μια θεωρία είναι ότι η έλλειψη ποικιλίας βακτηρίων στα κόπρανα θα μπορούσε να οδηγήσει στην κυριαρχία των υψηλών επιπέδων των μικροβίων του εντέρου που είναι καλοί στη μετατροπή των υδατανθράκων σε λίπος.

Ο Δρ Beaumont, δήλωσε: «Δεδομένου ότι αυτό είναι μια μελέτη παρατήρησης δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πώς οι κοινότητες των βακτηρίων στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα, ή αν ένας διαφορετικός μηχανισμός εμπλέκεται στην αύξηση του σωματικού βάρους».

Είναι γνωστό εξάλλου ότι τουλάχιστον το 50% των ανθρώπινων κοπράνων αποτελείται από βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο.

Πηγή: bbc

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης