Εφικτή πλέον η επανεγχείρηση ασθενών με αρθροπλαστική ισχίου

Εφικτή πλέον η επανεγχείρηση ασθενών με αρθροπλαστική ισχίου

Μέχρι πρότινος η επανεγχείρηση των περιστατικών αυτών ήταν εξαιρετικά δύσκολη και το ποσοστό αποτυχίας ήταν μεγάλο

Εφικτή πλέον η επανεγχείρηση ασθενών με αρθροπλαστική ισχίου
Τη δυνατότητα να περπατήσουν ξανά έχουν πλέον οι ασθενείς με αρθροπλαστική ισχίου που έχει καταστραφεί είτε λόγω χαλάρωσής της, είτε λόγω απώλειας οστού ή ακόμα και κατάγματος του οστού γύρω από την πρόθεση. 

Μέχρι πρότινος η επανεγχείρηση των περιστατικών αυτών ήταν εξαιρετικά δύσκολη και το ποσοστό αποτυχίας ήταν μεγάλο. Όμως, οι σύγχρονες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης και οι σύγχρονες προθέσεις αναθεώρησης λύνουν πια αυτό τον γόρδιο δεσμό για πάντα και δίνουν τη δυνατότητα σ’ αυτούς τους ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να επανενταχθούν στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς τους.

«Στην ελληνική χειρουργική πλέον υπάρχει η δυνατότητα και η χειρουργική εμπειρία ώστε να πραγματοποιούνται αυτές οι δύσκολες επεμβάσεις και στη χώρα μας, με εξαιρετικά αποτελέσματα, συγκρίσιμα με αυτά των ΗΠΑ», επισημαίνει ο κ. Ελευθέριος Τσιρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο ΑΠΘ – Γ ́ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» Θεσσαλονίκης. 

Αυτό ήταν άλλωστε ένα από τα συμπεράσματα της διεθνούς στρογγυλής τράπεζας που διοργανώθηκε από τον κ. Τσιρίδη στα πλαίσια του 70ου Πανελλήνιου Ορθοπαιδικού Συνεδρίου, το οποίο διεξήχθη 1-4 Οκτωβρίου 2014 υπό την προεδρία του Γιώργου Μαχαιρά, στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα.

Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν Αμερικανοί και Έλληνες καθηγητές, εξειδικευμένοι στην αρθροπλαστική του ισχίου. Από την αμερικανική πλευρά συμμετείχαν οι καθηγητές Daniel Berry από την κλινική Mayo και John Callahan από την ιατρική σχολή της Iowa -και οι δύο πρώην πρόεδροι της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, που τίμησαν με την παρουσία τους και τις διαλέξεις τους τον Έλληνα συντονιστή κ. Ελ. Τσιρίδη, μαζί με τους καθηγητές Καραχάλιο, Μπάμπη και Δαρμανή από την ελληνική πλευρά.
Κλείσιμο

Στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην επαναδημιουργία της κοτύλης και του μηριαίου οστού με τη χρήση ειδικών προθέσεων τανταλίου και εξειδικευμένων κλωβών κατασκευασμένων για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. 

Επίσης, έγινε εμφανές ότι οι διακεκριμένοι αμερικανοί καθηγητές αναγνωρίζουν και εκτιμούν την ελληνική ορθοπαιδική χειρουργική και βρίσκονται σε συνεχή επιστημονική επικοινωνία με τους κορυφαίους Έλληνες χειρουργούς.

Με την ευκαιρία της στρογγυλής αυτής τράπεζας ο κ. Τσιρίδης, υπό την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου, έκανε την τιμητική πρόσκληση στον καθηγητή της Mayo Clinic Daniel Berry να γίνει διεθνές μέλος της Εταιρείας, την οποία απεδέχθη ο διακεκριμένος καθηγητής.

Επίσης, στα πλαίσια της στρογγυλής τράπεζας αναγνωρίστηκε η τεράστια προσφορά του καθηγητή Γεώργιου Χαρτοφυλακίδη στην χειρουργική του ισχίου, ο οποίος ήταν παρών στο ακροατήριο και τον οποίο συνεχάρησαν προσωπικώς οι Αμερικανοί καθηγητές. Ο καθηγητής Χαρτοφυλακίδης όχι μόνο εξέλιξε τις χειρουργικές τεχνικές με τη «Μέθοδο Χαρτοφυλακίδη», αλλά εισήγαγε και νέα μέθοδο ταξινόμησης της δυσπλασίας των ισχίων, η οποία πλέον χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Επιστέγασμα της μεγάλης προσφοράς του αποτελεί και το βιβλίο του που αφορά τη θεραπεία των δυσπλαστικών ισχίων, το οποίο έχει δημοσιευθεί από διεθνή εκδοτικό οίκο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης