Το Ίντερνετ εξασθενεί τη μνήμη μας, σύμφωνα με μελέτη

Το Ίντερνετ εξασθενεί τη μνήμη μας, σύμφωνα με μελέτη

Πόσο κακό είναι για τον εγκέφαλό μας, το γεγονός ότι κάποιος άλλος (σ.σ. το ίντερνετ) θυμάται για εμάς; - Από την έρευνα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι  επαναπαύονται στην ιδέα ότι υπάρχουν εξωτερικές πηγές μνήμης...

Το Ίντερνετ εξασθενεί τη μνήμη μας, σύμφωνα με μελέτη
To μεγάλο «όπλο» στη φαρέτρα του σύγχρονου εργαζόμενου, το Ίντερνετ, εξασθενεί τη μνήμη, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι οι γονείς μας έχουν καλύτερη μνήμη από εμάς.   
   
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» , όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ερωτήσεις, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι ο υπολογιστής μας και όχι να βρούμε εμείς οι ίδιοι τη λύση.   
   
«Το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχουν αποθηκευμένες πληροφορίες και ξέρουμε πού θα τις βρούμε , έχει ως αποτέλεσμα να μην εξασκούμε όσο πρέπει το μυαλό μας», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.  
    
Για τους ερευνητές, το Διαδίκτυο λειτουγεί ως «συνδιαλλακτική μνήμη» από την οποία οι χρήστες περιμένουν να θυμάται... γι' αυτούς.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Μπέτσι Σπάροου από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, οι σύγχρονοι άνθρωποι  επαναπαύονται στην ιδέα ότι υπάρχουν εξωτερικές πηγές μνήμης.
Κλείσιμο
 
Ο Ντανιέλ Βέγκνερ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που συμμετείχε επίσης στην έρευνα, ήταν ο εμπνευστής του όρου της συνδιαλλακτικής μνήμης, τον οποίο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1985, στη μελέτη υπό τον τίτλο:  «Γνωστική Ανεξαρτησία στις Στενές Σχέσεις», όπου κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα ζευγάρια που διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις στηρίζονται ο ένας στον άλλο ως «τράπεζες μνήμης» (memory banks, όπως αναφέρονται στο πρωτότυπο κείμενο).
   
«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξπέρ σε συγκεκριμένους τομείς, και τους επιτρέπουμε να είναι, για να τους καταστήσουμε υπεύθυνους για ορισμένους τύπους πληροφοριών» εξηγεί η ίδια στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Η αμερικανική έρευνα πραγματοποιήθηκε ως εξής: σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε μια σειρά δεδομένων. Στους μισούς εξ αυτών ζητήθηκε να τα αποθηκεύσουν σε έναν ορισμένο αριθμό φακέλων στον υπολογιστή, ενώ στους άλλους μισούς είπαν πως τα δεδομένα θα σβήνονταν.

Όσοι ήξεραν πως τα δεδομένα δεν θα ήταν διαθέσιμα αργότερα, τα πήγαν πολύ καλύτερα στην απομνημόνευση των πληροφοριών, ενώ εκείνοι που ήξεραν πως είχαν αποθηκεύσει τις πληροφορίες θυμούνταν με εντυπωσιακή ακρίβεια σε ποιον φάκελο βρισκόταν η καθεμιά.
  
«Αυτό επιβεβαιώνει πως τις πληροφορίες που μπορούμε να βρούμε online, δεν τις θυμόμαστε. Τις κρατάμε αποθηκευμένες σε μία εξωτερική μνήμη, η οποία εν προκειμένω είναι το ίντερνετ» , επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας.

Και προσθέτει: «Δεν πιστεύω ότι το Google μας κάνει χαζούς. Αυτό που αλλάζει είναι, απλά, ο τρόπος με τον οποίο θυμόμαστε πράγματα». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης