Οι χαμένες προσδοκίες του Ανδρεάδη για τον ελληνικό τουρισμό

Οι χαμένες προσδοκίες του Ανδρεάδη για τον ελληνικό τουρισμό

«Δεχόμαστε τη μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων»

Οι χαμένες προσδοκίες του Ανδρεάδη για τον ελληνικό τουρισμό
Ήταν στις αρχές του 2016 όταν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο πρόεδρός του κ. Ανδρέας Ανδρεάδης αποφάσισε, όπως άλλωστε και οι ηγεσίες των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, να παράσχει την στήριξή του στην κυβέρνηση, δίνοντας το ''πράσινο φως'' για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Ο τουριστικός κλάδος βάζει πλάτη για το εθνικό συμφέρον» ανέφερε τότε ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος ωστόσο βλέπει τώρα τις προσδοκίες του κλάδου να χαμηλώνουν, τους επικριτές του ίδιου για την στάση που τήρησε τότε ο ΣΕΤΕ να δικαιώνονται και ουδεμία τελικά από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από τους εργοδοτικούς φορείς να πληρούνται.

«Δεχόμαστε τη μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για ένα σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Οι δηλώσεις στήριξης, μόλις προ τετραμήνου, πόρρω απέχουν από τη σημερινή πραγματικότητα για τους τουριστικούς φορείς, οι οποίοι πλέον βλέπουν τις κρατήσεις από το εξωτερικό να ''φρενάρουν'' κι επιπλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπερφορολόγηση του κλάδου και το ενδεχόμενο επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

Κλείσιμο
Εξ' ου άλλωστε και το ερώτημα που έθεσε ο κ. Ανδρεάδης μέσω twitter σε συνέχεια των τελευταίων ανακοινώσεων του κυβερνητικού επιτελείου περί σταθερών φορολογικών συντελεστών για 12 χρόνια: «Με ΦΠΑ διπλό από ανταγωνισμό συν νέο τέλος διανυκτέρευσης σε τι βοηθά η σταθερότητα;»

Οι τελευταίες εξελίξεις και η ''κόπωση'' στις αφίξεις, φαίνεται να λειτουργούν τώρα διχαστικά στους τουριστικούς φορείς, με ορισμένους μάλιστα να εμφανίζονται υπέρμαχοι μίας οξύτερης κριτικής έναντι της κυβέρνησης. Επισημαίνεται εδώ ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ελ. Βενιζέλος αλλά και τα λεγόμενα του ίδιου του προέδρου του ΣΕΤΕ- κατά το μήνα Απρίλιο παρατηρήθηκε πτώση για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια στις αφίξεις εξωτερικού, στο -1,8%, η οποία δε δικαιολογείται μόνο και μόνο από το γεγονός ότι ο Απρίλιος του 2015 ήταν ο καλύτερος των τελευταίων ετών επειδή συνέπεσε το Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων.

Τα βλέμματα τώρα του κλάδου στρέφονται στη μεθαυριανή ημέρα, αφού την Πέμπτη 12/5, κατά την ανοικτή συνεδρίαση του ΣΕΤΕ, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις του κυβερνητικού επιτελείου για τον τουρισμό. Στην παρουσία του πρωθυπουργού στηρίζονται και οι ελπίδες του κλάδου για αποφυγή τελικά της επιπλέον φορολόγησης μέσω του τέλους διανυκτέρευσης, το οποίο, ήταν μία από τις πολλές προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί ιδιαίτερα τους δανειστές ως προς τα προσδοκώμενα έσοδα.

«Το τέλος διανυκτέρευσης θα μας καταστρέψει», λένε οι ξενοδόχοι

Ενδεικτική της δυσφορίας των ξενοδόχων για τις εξελίξεις στον τουρισμό είναι η επιστολή που έστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα για τη σχεδιαζόμενη επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης μέσω της επιστολής, ζητά από τον πρωθυπουργό να κινητοποιηθεί προσωπικά «για την αποτροπή, έστω και την τελευταία στιγμή, της λήψης του φημολογούμενου, καταστροφικού για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία μέτρου», που όπως επισημαίνει «θα δώσει τη χαριστική βολή στα ελληνικά ξενοδοχεία και κατ' επέκταση στον ελληνικό τουρισμό».



Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης