Στο κατώφλι της Αττικής

Στο κατώφλι της Αττικής

Καθαρές παραλίες, καλή υποδομή και μόλις μια ανάσα από την πρωτεύουσα - Διατηρεί την αίγλη της και είναι ο ιδανικός προορισμός για να ρίξει την αυλαία των καλοκαιρινών αποδράσεων!

Στο κατώφλι της Αττικής
ο πευκοδάσος που καλύπτει μεγάλο μέρος του εδάφους της και οι καλές παραλίες αποτελούν τους κυριότερους πόλους έλξης των επισκεπτών. Τα πλοία δένουν στη Σουβάλα και στην πρωτεύουσα του νησιού, την όμορφη Αίγινα. Βέβαια, ένα μέρος των ακτών είναι πυκνά δομημένο με την άναρχη λογική των προηγούμενων δεκαετιών και θα ήταν παράτολμο να χαρακτηριστεί πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης.

Αντίθετα, η Αίγινα με τα όμορφα νεοκλασικά να στολίζουν το μικρό λιμάνι, τον ναό του Αγ. Νικολάου, την αγορά και τα δεκάδες πλεούμενα διατηρεί τον νησιώτικο χαρακτήρα της και παραμένει -παρ' όλη την οικιστική δραστηριότητα- μια αυθεντική νησιώτικη πολιτεία. Τι θα δείτε: Προτού ξαμοληθείτε στις παραλίες και στα παραθαλάσσια ουζερί, αξίζει να περπατήσετε στα σοκάκια της παλιάς πόλης που αποτέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα κτίσματα ξεχωρίζουν τα σπίτια όπου έζησαν οι Τρικούπηδες, ο Κανάρης και ο Κουντουριώτης. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τον πύργο του Μαρκέλλου, όπου εγκαταστάθηκε ο Καποδίστριας το διάστημα 1826-1829 και ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό - εκθεσιακό κέντρο.

Κλείσιμο
Πλούσιο σε εκθέματα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ αξίζει να πάτε στο μουσείο του γλύπτη Καπράλου, λίγο έξω από την πόλη. Αριστερά από το λιμάνι στη θέση Κολώνα, επισκέψιμος είναι ο ναός του Απόλλωνα.

Οι παραλίες: Στην Αίγινα θα κολυμπήσετε στην αμμουδερή παραλία της Κολώνας και στην παραλία Πλακάκια. Στον δρόμο για Πέρδικα, δημοφιλείς είναι οι παραλίες Μαραθώνας και Αιγινήτισσα, με τα αβαθή νερά και τα παραλιακά ταβερνάκια. Από την Πέρδικα αναχωρούν πλοιάρια για το νησάκι Μονή, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε ένα από τα καθαρότερα σημεία του Σαρωνικού. Από την Πέρδικα ακολουθώντας σύντομο ασφάλτινο δρόμο θα προσεγγίσετε την αμμουδιά Κλίμα με τα απάνεμα νερά, τους ευκαλύπτους και τα κυπαρίσσια. Η παραλία της Αγίας Μαρίνας είναι η πιο δημο- φιλής του νησιού. Ησυχία θα βρείτε νοτιότερα, στην ακτή του οικισμού Πόρτες. Μικρές αβαθείς αμμουδιές θα συναντήσετε και κατά μήκος της διαδρομής Αίγινα - Σουβάλα. Οι εκδρομές: Η καλύτερη μεσόγεια διαδρομή είναι σίγουρα αυτή που συνδέει την Αίγινα με την Αγία Μαρίνα. Ο δρόμος στριφογυρνά ανάμεσα από υπέροχα πευκοδάση για να καταλήξει ύστερα από 13 χιλιόμετρα στο τουριστικότερο θέρετρο του νησιού. Αξίζει μια στάση για να περιηγηθείτε στα ερείπια της Παλαιοχώρας, της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του νησιού που βρίσκεται ψηλότερα από το μοναστήρι του Αγίου Νεκτάριου.

Από το χωριό Μεσαγρός με τη μεγάλη παράδοση στην κατασκευή κεραμικών θα επισκεφθείτε τον δωρικό ναό της Αφαίας Αθηνάς, ένα εντυπωσιακό κτίσμα υστεροαρχαϊκής εποχής του 6ου αιώνα π.Χ. Με δικό σας σκάφος: Το ακρωτήρι του Τούρλου απέχει μόλις 11 ν.μ. από τις ακτές του Σαρωνικού, περίπου δηλαδή 20 λεπτά με ένα ταχύπλοο σκάφος και μιάμιση ώρα με ιστιοφόρο. Οι ανατολικές ακτές της Αίγινας, δηλαδή όλο το μήκος της ακτής από τον Τούρλο μέχρι την Πέρδικα, προτείνονται για κάθε είδους πλεούμενο. Το λιμανάκι της Αγίας Μαρίνας ενδείκνυται μόνο για φουσκωτά και μικρά σκάφη. Σαφώς πιο οργανωμένο είναι το λιμάνι της Πέρδικας, όπου επικρατεί όμως «κορεσμός», καθώς το προτιμούν δεκάδες μεγάλα σκάφη αναψυχής και θαλαμηγοί. Για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη με το σκάφος σας στην περιοχή της Αίγινας καλέστε στο 6944543675 (κ. Μαρκέλλος). Περίθαλψη και αγάπη: Τη δουλειά που κάνει εδώ και χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) δεν την αμφισβητεί πλέον κανείς. Ενα δίκτυο εθελοντών από όλη τη χώρα στέλνει εδώ τραυματισμένα (συνήθως από λαθροθήρες) πουλιά και άγρια ζώα και το ΕΚΠΑΖ αναλαμβάνει την περίθαλψη και συχνά την πλήρη επανένταξή τους στο οικοσύστημα. Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή που συνεχίζεται αδιάλειπτα πάνω από 20 χρόνια δεν έχει καμία στήριξη από την Πολιτεία, και όλες οι εργασίες γίνονται από εθελοντές. Το κέντρο είναι επισκέψιμο. www.ekpazp.gr

Πώς θα πάτε
Τα πλοιάρια αναχωρούν σχεδόν ανά μία ώρα από τον Πειραιά και καλύπτουν τα 17 ν.μ. έως την πόλη της Αίγινας σε 1 ώρα, ενώ τα ταχύπλοα σκάφη χρειάζονται για την ίδια απόσταση περίπου 40 λεπτά.
Πληροφορίες στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ.210 4226001-2.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο  www.viewsofgreece.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης