Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν νέο επαναστατικό αντιπαγωτικό υλικό

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν νέο επαναστατικό αντιπαγωτικό υλικό

Το υλικό ψεκάζεται με σπρέι και μπορεί να καλύψει σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια, όπως παρμπρίζ αυτοκινήτων, φτερά αεροπλάνων, υπαίθρια δίκτυα ηλεκτρισμού και όποιο άλλο αντικείμενο σκεπάζεται με πάγο, όπως τα συσκευασμένα τρόφιμα στην κατάψυξη

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν νέο επαναστατικό αντιπαγωτικό υλικό
Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ενός νέου τύπου αντιπαγωτικό υλικό, το οποίο είναι αποτελεσματικότερο από κάθε άλλο μέχρι σήμερα. Το υλικό ψεκάζεται με σπρέι και μπορεί να καλύψει σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια, όπως παρμπρίζ αυτοκινήτων, φτερά αεροπλάνων, υπαίθρια δίκτυα ηλεκτρισμού και όποιο άλλο αντικείμενο σκεπάζεται με πάγο, όπως τα συσκευασμένα τρόφιμα στην κατάψυξη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον ινδικής καταγωγής Ανίς Τουτέτζα, αναπληρωτή καθηγητή των Τμημάτων Χημικών Μηχανικών και Επιστήμης των Υλικών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", δήλωσαν ότι η νέα μέθοδος έχει μεγαλύτερης διάρκειας αντιπαγωτική δράση.

Ακόμη και μικρά κομμάτια πάγου γλιστράνε από τις καλυμμένες επιφάνειες, πέφτοντας από το ίδιο το βάρος τους ή από τη δύναμη του αέρα. Μια σειρά από τεστ στο εργαστήριο έδειξαν ότι το νέο «παγοφοβικό» υλικό, που είναι σαν ελαστικό στην αφή (καθώς αποτελείται από ένα μίγμα συνθετικών ελαστικών), είναι ανθεκτικό στις φθορές και στην άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ είναι και χαμηλού κόστους. 

Η πρώτη εμπορική εφαρμογή αναμένεται να είναι, κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2017, η χρησιμοποίηση του υλικού σε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων για να μην πιάνουν πάγο. Θα ακολουθήσουν βελτιώσεις του υλικού και νέα τεστ ασφαλείας, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτοκίνητα και αεροπλάνα.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, καθώς προφανώς έχει και στρατιωτικές εφαρμογές.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης