Η ESET συνδέει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στην Ουκρανία με κυβερνο-κατασκοπεία

Η ESET συνδέει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στην Ουκρανία με κυβερνο-κατασκοπεία

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και σχετίζεται με επιθέσεις σε μέσα ενημέρωσης, κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλους παρόχους ενέργειας

Η ESET συνδέει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στην Ουκρανία με κυβερνο-κατασκοπεία
Στις 23 Δεκεμβρίου τα μισά σπίτια της περιοχής Ivano-Frankivsk στην Ουκρανία, έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες, επηρεάζοντας περίπου 700.000 κατοίκους. Οι ερευνητές της ESET υποστηρίζουν ότι η διακοπή ρεύματος δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς και άλλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία είχαν αποτελέσει ταυτόχρονα στόχο κυβερνο-εγκληματιών.

Τα περιστατικά συνδέονται με επιθέσεις σε μέσα ενημέρωσης και στοχευμένη κυβερνο-κατασκοπεία ενάντια σε ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Αναλύοντας το κακόβουλο λογισμικό των επιθέσεων αυτών, KillDisk, οι ερευνητές της ESET διαπίστωσαν ότι η νέα παραλλαγή του συγκεκριμένου malware περιλαμβάνει κάποια πρόσθετη λειτουργία με στόχο να σαμποτάρει βιομηχανικά συστήματα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους ερευνητές της ESET, οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν το backdoor του BlackEnergy για να εμφυτέψουν ένα στοιχείο του KillDisk στους υπολογιστές που στόχευαν, για να καταστήσουν αδύνατη τη λειτουργία της επανεκκίνησης.

Το backdoor trojan BlackEnergy έχει σπονδυλωτή δομή και περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία, τα οποία γίνονται download για να εκτελέσουν συγκεκριμένες ενέργειες. Το 2014, χρησιμοποιήθηκε σε μια σειρά από επιθέσεις κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο εναντίον στόχων υψηλού προφίλ στην Ουκρανία, που είχαν σχέση με την κυβέρνηση. Στις πρόσφατες επιθέσεις κατά των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, έγινε λήψη και εκτέλεση ενός καταστρεπτικού trojan KillDisk, σε συστήματα που είχαν ήδη μολυνθεί με το trojan BlackEnergy.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης