ΗΠΑ: Επιστήμονες κατασκεύασαν οπτικές ίνες από... «κοπανιστό» αέρα!

ΗΠΑ: Επιστήμονες κατασκεύασαν οπτικές ίνες από... «κοπανιστό» αέρα!

Καλώδια οπτικών ινών από σκέτο αέρα κατόρθωσαν να κατασκευάσουν Αμερικανοί επιστήμονες, κάνοντας έτσι δυνατή την επικοινωνία σε δυσπρόσιτες περιοχές, ακόμα και στο Διάστημα...

ΗΠΑ: Επιστήμονες κατασκεύασαν οπτικές ίνες από... «κοπανιστό» αέρα!
Ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να δώσει λύση στην επικοινωνία σε δυσπρόσιτες περιοχές και να ανοίξει νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα σε Γη και Διάστημα!

Ειδικότερα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ κατόρθωσαν να κατασκευάσουν καλώδια οπτικών ινών από σκέτο αέρα ή ορθότερα, κατασκεύασαν απομίμηση καλωδίου οπτικής ίνας στον αέρα με την βοήθεια «οδηγών κύματος», (διάταξη μετάδοσης ηχητικών η ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων), στην ουσία δηλαδή οι Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να κάνουν τον αέρα να συμπεριφέρεται σαν οπτική ίνα!

Το αέρινο «καλώδιο» διαρκεί απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου, αλλά ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να σταλεί ένα σήμα. Αν το ίδιο σήμα στελνόταν απλώς μέσω του αέρα -και όχι μέσω της «αέρινης οπτικής ίνας»- τότε το φως θα διασκορπιζόταν και το σήμα θα εξασθενούσε.

Έτσι, ενώ οι συμβατικές οπτικές ίνες κατασκευάζονται από δύο διαφανή υλικά που παγιδεύουν και επιβραδύνουν το φως που μεταφέρει δεδομένα, όταν αυτό περνάει διαμέσου τους, κατευθύνοντάς το έτσι σε συγκεκριμένα σημεία, οι επιστήμονες από το Μέριλαντ δημιούργησαν με τη βοήθεια τεσσάρων ισχυρών δεσμών λέιζερ, έναν «δακτύλιο» αέρα χαμηλής πυκνότητας γύρω από έναν πυρήνα πιο πυκνού αέρα. Το φως κινείται γύρω από αυτό τον πυκνό αέρινο πυρήνα, σαν να βρίσκεται περιορισμένο από αόρατα αέρινα τοιχώματα μέσα σε μια οπτική ίνα.

Οι «αέρινες οπτικές ίνες» έχουν προς το παρόν δοκιμαστεί με επιτυχία μόνο σε ακτίνα απόστασης ενός μέτρου και το σήμα που έχουν μεταδώσει είναι κατά 50% ισχυρότερο από το σήμα που θα μεταδιδόταν χωρίς την βοήθεια του αέρινου καλωδίου. Το στοίχημα για τους επιστήμονες είναι να κατορθώσουν να μεταδίδουν σήματα με «αέρινες οπτικές ίνες» σε μεγαλύτερες αποστάσεις, τότε θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ανακάλυψή τους σε μεγάλη γκάμα επιστημονικών εφαρμογών.
Κλείσιμο

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι ερευνητές, όχι μόνο κατόρθωσαν να στείλουν σήμα μέσω του πρωτοποριακού αέρινου καλωδίου, αλλά και να λάβουν ένα αντίστοιχο σήμα. Έτσι, φιλοδοξούν ότι θα μπορούν να κάνουν χρήση της ανακάλυψής τους σε επικοινωνίες λέιζερ μεγάλων αποστάσεων,  για να ανιχνεύουν την ρύπανση στην ατμόσφαιρα και για την δημιουργία υψηλής ανάλυσης τοπογραφικών χαρτών μέσω LIDAR (ένα είδος ραντάρ που χρησιμοποιεί λέιζερ αντί για ραδιοκύματα), ή ακόμα και για νέου τύπου όπλα λέιζερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης