"Ιός" μόλυνε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

"Ιός" μόλυνε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Κακόβουλο λογισμικό "επιτέθηκε" τους υπολογιστές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού – Το “έφερε” στο Διάστημα μέλος του πληρώματος που συνέδεσε στα μηχανήματα του MIΡ το προσωπικό του USB stick

"Ιός" μόλυνε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Στους υπολογιστές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) κατάφερε να φτάσει κακόβουλο λογισμικό (malware), προκαλώντας «επιδημίες» στο Διάστημα, δήλωσε ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, επικεφαλής της γνωστής εταιρείας λογισμικού ασφαλείας υπολογιστών Kaspersky Labs.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κασπέρσκι είπε ότι "διάφοροι ιοί μπορούν να μολύνουν το ΔΔΣ κατά διαστήματα", όμως στην προκειμένη δεν μπορούσε να υπολογίσει το μέγεθος της καταστροφής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απειλή της εξάπλωσης ενός ιού στο λογισμικό του ΔΔΣ είναι τεράστια, ακόμη και όταν το σύστημα είναι αποσυνδεδεμένο από το διαδίκτυο.


Κλείσιμο

Μιλώντας στο Press Club 2013, στην Κανμπέρα της Αυστραλίας, ενώπιον δημοσιογράφων για θέματα ασφαλείας πληροφορικής, ο κ. Κασπέρσκι είπε ότι, πριν γίνει η αλλαγή των λειτουργικών συστημάτων των υπολογιστών του ISS από Windows XP σε Linux, Ρώσοι κοσμοναύτες είχαν μεταφέρει συσκευές αποθήκευσης USB στο σταθμό, με αποτέλεσμα τη μετάδοση ιών στους υπολογιστές του διαστημικού σταθμού.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) βρίσκεται σε τροχιά 220 μιλίων πάνω από τη Γη και είναι αρκετά... τρομακτικό, πώς οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο βλάπτουν τους υπολογιστές, ακόμη και εκεί!
"Οι κοσμοναύτες αρκετές φορές μεταφέρουν USB sticks, τα οποία ενδεχομένως να μεταφέρουν και κακόβουλο λογισμικό, εν αγνοία τους", είπε ο Γιουτζίν Κασπέρσκι.
Ο κ. Κασπέρσκι δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την εγκατάσταση του ιού στο λογισμικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ωστόσο, κατά τον ίδιο, η «επιδημία» έπληξε σοβαρά τους υπολογιστές του ISS, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν αρκετά laptops.
Ο Γιουτζίν Κασπέρσκι επιπλέον ανέφερε στο Press Club 2013 αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος, όταν ιοί μόλυναν το ΔΔΣ. Το 2008, laptops που βρίσκονταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είχαν μολυνθεί από τον ιό W32.Gammima.AG, καθώς ένας κοσμοναύτης είχε φέρει έναν μολυσμένο υπολογιστή, με αποτέλεσμα τη μετάδοση του κακόβουλου λογισμικού και σε άλλα συστήματα. Ο Gammima.AG είχε εντοπιστεί αρχικά στη Γη τον Αύγουστο του 2007, μολύνοντας υπολογιστές με σκοπό την υποκλοπή ονομάτων χρηστών σε δημοφιλή online παιχνίδια στην Άπω Ανατολή.  Όπως είχε δηλώσει τότε εκπρόσωπος της NASA, δεν πρόκειται για συχνό φαινόμενο, «αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά».
Ο κ. Κασπέρσκι σημείωσε ακόμη ένα παράδειγμα, σχετικά με τον περίφημο ιό "Stuxnet" που "επιτέθηκε" σε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην εσωτερική δομή του εργοστασίου. Το σκουλήκι "Stuxnet", που εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2010, έκανε γνωστή την πραγματικότητα του κινδύνου σχετικά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Συγκεκριμένα, το "Stuxnet" ήταν πιστεύεται ότι είναι σχεδιασμένο για να επιτεθεί σε εξοπλισμό του σταθμού Μπουσέρ του Ιράν. Ο κ. Κασπέρσκι προειδοποίησε για τις συνέπειες από την εξάπλωση ιών όπως ο "Stuxnet".




Αξίζει να σημειωθεί πως η ασφάλεια των υπολογιστών του σταθμού ήταν και ένας από τους λόγους της μετάβασης στο λογισμικό Linux, όπως και η ανάγκη για σταθερότητα και η αξιοπιστία των λειτουργικών. Οι υπολογιστές στον ISS δεν είναι άμεσα συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, αλλά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό μέσω δορυφορικού data link. Σύμφωνα με τη NASA, δεν αποτελούν τμήμα του δικτύου διοικήσεως και ελέγχου του σταθμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης