Τα συντρίμμια της ζωής του

Τα συντρίμμια της ζωής του

Ο χωρισμός, το οικονομικό αδιέξοδο και το τραγικό τέλος του αδελφού του

Τα συντρίμμια της ζωής του
Βυθισμένος στο πένθος μετά την απώλεια του αυτόχειρα αδελφού του, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να ξαναρχίσει από την αρχή

Eίναι πολύς καιρός που ο Λάμπης Λιβιεράτος δεν είναι καλά. Το διαζύγιό του με την Εύη Αδάμ ύστερα από σχεδόν 13 χρόνια σχέσης και οι εντάσεις που προηγήθηκαν του στοίχισαν πολύ. Το ίδιο και κάποια οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν τον τελευταίο χρόνο από λάθος επιχειρηματικές κινήσεις. Η ψυχολογία του δεν είναι πολύ καλή και οι δικοί του το ξέρουν. Γι’ αυτό άλλωστε και τις τελευταίες μέρες βρισκόταν στη Σουηδία, φιλοξενούμενος ενός φίλου του, για να ηρεμήσει, να σκεφτεί και να οργανώσει την επιστροφή του. Εκεί τον βρήκαν τα κακά νέα για το «ατύχημα» του αδελφού του -έτσι του είπαν αρχικά στο τηλέφωνο- και πήρε την πρώτη πτήση για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Κλείσιμο
«Τον τελευταίο καιρό και πριν χαθεί ο αδελφός του δεν ήταν ο Λάμπης που ξέραμε. Ηταν ένας άλλος άνθρωπος, έμοιαζε χαμένος. Είμαι αισιόδοξος όμως ότι θα τον ξαναβρεί, θα ξαναγεννηθεί. Θα γίνει ο Λάμπης που ήξερα», λέει φίλος του λίγο πριν βρεθεί με τον συντετριμμένο Λάμπη στην κηδεία του αδελφού του στο Νεκροταφείο του Αμαρουσίου. «Ο Λάμπης δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για τον αδελφό του. Ούτε θα μπορούσε να τον σταματήσει από την απόφασή του. Είχε ήδη κάνει τα πάντα. Ο αδελφός του το είχε αποφασίσει...», λέει και συμπληρώνει: «Πρέπει να είναι σίγουρος ότι στάθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην οικογένειά του». Τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν καλά τον Λιβιεράτο, αυτό που δεν μπορούν να του αμφισβητήσουν είναι ο τρόπος που στέκεται δίπλα στους δικούς του ανθρώπους όταν τον έχουν ανάγκη. Είτε αυτοί είναι οι φίλοι, είτε η σύζυγος, είτε οι κατά καιρούς ερωτικές του σύντροφοι.



«Μπαμ και κάτω» με την Αννα Βίσση

Ο Λάμπης και η Αννα Βίσση γνωρίστηκαν σε ένα καμαρίνι στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Λένε ότι εκείνος, 25 χρόνων τότε, είχε μάθει ότι η Αννα μαζί με τον Νίκο Καρβέλα ετοίμαζαν ένα μιούζικαλ, τους «Δαίμονες», και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του. Στο κάτω-κάτω δεν θα υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι που να έχουν την εμφάνισή του και θα μπορούσαν και να παίξουν (είχε τελειώσει τη σχολή Θεοδοσιάδη και είχε ήδη παίξει στο θέατρο και στην τηλεόραση) και να τραγουδήσουν (είχε ήδη κάνει δύο δίσκους και μια μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Ας είχα τη δύναμη»). «Πήγε και βρήκε την Αννα στο καμαρίνι της και μιλώντας της στον πληθυντικό τής έδωσε μια κασέτα με τραγούδια του για να τον ακούσει», θυμάται δημοσιογράφος. Η Αννα εντυπωσιάστηκε και τον έκλεισε αμέσως για συνεργασία. Η σχέση τους ξεκίνησε ένα βράδυ μετά την πρόβα στο «Ζουμ», σε ένα σόου όπου η Αννα γιόρταζε τα 20 χρόνια της στο τραγούδι. Με τον κατά 10 χρόνια νεότερό της Λάμπη έκαναν ένα ντουέτο πάνω στη σκηνή, αλλά η είδηση βρισκόταν αλλού: ο Λάμπης είχε σχεδόν μετακομίσει στο σπίτι της Εκάλης, που η Αννα εξακολουθούσε να μοιράζεται με τον Νίκο Καρβέλα παρότι ήταν σε διάσταση.

Το σκάνδαλο ήταν τεράστιο και οι ιστορίες που ακούγονταν με πρωταγωνιστές τον Νίκο Καρβέλα, τη νέα του σύντροφο εκείνη την εποχή, τον Λάμπη Λιβιεράτο και την Αννα Βίσση ξεπερνούσαν κάθε φαντασία. «Η αλήθεια είναι ότι όντως κάποια βράδια βρίσκονταν όλοι μαζί. Στον έναν όροφο ζούσε η Αννα με τον Λάμπη και στον άλλον ο Καρβέλας με τη σύντροφό του. Με κάποιον τρόπο αυτή η συμβίωση λειτουργούσε, τουλάχιστον για την Αννα που ήταν πολύ ευτυχισμένη», λέει άνθρωπος που έζησε το ζευγάρι από κοντά. Ολοι μαζί μένουν για μεγάλα διαστήματα και στο Λονδίνο, αλλά ο Καρβέλας είχε αρχίσει να βλέπει με κακό μάτι τη σχέση της πρώην γυναίκας του με τον νεαρό τραγουδιστή. Εμφανίζονταν παντού μαζί, μιλούσαν ο ένας για τον άλλον με πάθος (ακόμη και τώρα αναφέρονται ο ένας στον άλλον με ιδιαίτερη αγάπη), ενώ η Αννα έκανε σαφές στον Καρβέλα ότι με τον Λάμπη στο πλευρό της τον είχε ξεπεράσει οριστικά. Ο Καρβέλας για να την πικάρει της απάντησε με το τραγούδι με τον ειρωνικό τίτλο «Λάμπω».

«Ο Καρβέλας πολέμησε τον Λάμπη. Ενώ στην αρχή φαινόταν ότι τα βρίσκανε φτάσανε σε σκηνές απείρου κάλλους. Ο Καρβέλας τον κυνηγούσε στη Θεσσαλονίκη κυριολεκτικά και ο Λάμπης κρυβόταν για να μην τον βρει. Χαμός!» θυμάται επιχειρηματίας της νύχτας. Η σχέση της Αννας και του Λάμπη τελείωσε οριστικά, με πολλά on and off, τον Οκτώβριο του 1996, στέλνοντας εκείνον στην κατάθλιψη και εκείνη στην αγκαλιά του Απόστολου Γκλέτσου. Στο μεταξύ, όμως, οι σχέσεις του Λάμπη με τον Καρβέλα είχαν αποκατασταθεί. Βλέποντας ίσως ο Καρβέλας ότι η Αννα έχει ξεπεράσει τον έρωτά της για τον νεαρό, αποφάσισε να του χαρίσει ένα τραγούδι. Ηταν το «Μπαμ και κάτω» σε στίχους της Ναταλίας Γερμανού, το οποίο είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει το απόλυτο σουξέ. Ταυτόχρονα εκείνη την εποχή ο επιχειρηματίας Λάκης Ραπτάκης μαζί με τον Μάριο Παπαδάτο έψαχναν ένα δυνατό όνομα που θα πλαισίωνε δύο νέους τραγουδιστές από τη Θεσσαλονίκη, τον Αντώνη Ρέμο και τη Νατάσα Θεοδωρίδου. (Ο Ρέμος τραγουδούσε στα μαγαζιά του Γιάννη Παπαθεοχάρη, χωρίς όμως να έχει ξεχωρίσει και η Νατάσα μόλις είχε έρθει στην Αθήνα.)

Ο Παπαδάτος έμαθε από τη Βίσση ότι ο Λάμπης είχε έτοιμο ένα πολύ καλό τραγούδι του Καρβέλα και αποφάσισε να του τηλεφωνήσει. «Ακουσα το τραγούδι από το τηλέφωνο και τρελάθηκα. Ο Λάμπης συνδύαζε αυτά ακριβώς που ψάχναμε και μ’ αυτό το τραγούδι θα είχαμε σίγουρη επιτυχία», θυμάται σήμερα ο Μάριος Παπαδάτος. Και είχε απόλυτο δίκιο. Για έναν ολόκληρο χειμώνα η κοσμική Αθήνα έβαζε μέσον για να βρει τραπέζι στις «Χάντρες» στο Θησείο, με τον Λάμπη να είναι επικεφαλής ενός σχήματος που επρόκειτο να γράψει ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα. «Περάσαμε 110 νύχτες χωρίς να πάρουμε ένα ρεπό! Είχαμε 1.000 άτομα μέσα στο μαγαζί και άλλα 1.000 απέξω κάθε βράδυ», αναφέρει ο Μάριος Παπαδάτος. Εκείνος ο χειμώνας μπορεί να έχρισε λαϊκούς σταρ τον Ρέμο και τη Νατάσα Θεοδωρίδου, αλλά τα κορίτσια ακόμη τότε έκλαιγαν για τον Λιβιεράτο. Το pop idol με τα μακριά μαλλιά (συμβουλή της Αννας Βίσση), τα γαλάζια μάτια και τη γλυκιά φωνή που τραγουδούσε με συναίσθημα «Σκόρπια ζωή».



Η γνωριμία με την Εύη

«Αυτή τη γυναίκα θα την παντρευτώ», είπε ο Λάμπης όταν είδε τη φωτογραφία της Εύης Αδάμ σ’ ένα περιοδικό. Μερικές νύχτες αργότερα το είπε και στην ίδια, όταν τη συνάντησε στις «Χάντρες» ανάμεσα σε εκατοντάδες μοντέλα, ηθοποιούς και τραγουδίστριες που έκαναν ουρές έξω από το καμαρίνι του. «Πάρα πολλές γνωστές γυναίκες τον έχουν ερωτευτεί και εκείνος δεν έλεγε “όχι” στον έρωτά τους», θυμάται φίλος του Λάμπη. «Τα καμαρίνια του έχουν δει πάρα πολλά», συμπληρώνει με νόημα. Ο έρωτάς τους έγινε αμέσως πρωτοσέλιδο. Οι διακοπές τους στα νησιά καταγράφονταν καρέ-καρέ από τους παπαράτσι. Ηταν το ζευγάρι που όλοι ήθελαν να έχουν στην παρέα τους. «Ηταν ο ωραίος και η ωραία. Το τοπ μόντελ τα ’φτιαξε με το ποπ είδωλο, τι πιο φωτογενές απ’ αυτό;» λέει γνωστή τραγουδίστρια. «Ηταν πάρα πολύ ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον. Από την αρχή ένιωσαν πολύ μεγάλη αγάπη και γι’ αυτό αποφάσισαν να παντρευτούν», λέει φίλη της Εύης, η οποία όμως σύντομα, μετά τον ρομαντικό γάμο στην Ιο, έγινε μάρτυρας των ομηρικών καβγάδων του ζευγαριού. Διαφορετικοί χαρακτήρες, ζήλευαν πολύ ο ένας τον άλλον και το έδειχναν με όλους τους τρόπους. «Η Εύη είναι πολύ σοβαρή και μετρημένη. Ο Λάμπης πολλές φορές τη φώναζε αστειευόμενος “φράου”.



Εκείνος είναι πιο χύμα, αυθόρμητος, παιδί της παρέας και του χαβαλέ», λέει φίλος του Λάμπη. Ο γάμος τους πέρασε κρίσεις. Η βαθιά αγάπη τους όμως και οι δύο κόρες τους -η Δανάη και η Νεφέλη- τους κράτησαν μαζί για πολλά χρόνια, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς τούς ήθελαν έτοιμους για διαζύγιο. «Εμείς πάνω απ’ όλα είμαστε οικογενειάρχες. Ο αριθμός στο κεφάλι μας είναι το 4. Είμαστε 4 άνθρωποι, όχι 2 και θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτό το 4 να είναι συμπαγές», έχει πει η Εύη σε συνέντευξή της, και μαζί με τον Λάμπη έχουν αποδείξει ότι το εννοούν. «Εμειναν μαζί πολύ περισσότερο καιρό απ’ όσο θα έμεναν άλλοι. Είχαν φτάσει στο όριο, αλλά έκαναν υπομονή για τις κόρες τους», λέει φίλη της Εύης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ πέρσι τα Χριστούγεννα τους βρήκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της γειτονιάς τους να αλληλοαπειλούνται με μηνύσεις, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς το πέρασαν στο σπίτι τους μαζί με τα παιδιά τους, ενώ σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους είναι ακόμη και τώρα πολύ προσεκτικοί όταν μιλάνε για τον γάμο τους. Μαζί πέρασαν και τη φετινή Πρωτομαγιά, παρότι το διαζύγιό τους είχε ήδη εκδοθεί. «Κάνουν πολλά για το χατίρι των παιδιών τους οι άνθρωποι», λέει φίλη της Εύης, ενώ οι φίλοι του Λάμπη Λιβιεράτου επιμένουν ότι εκείνος την αγαπάει ακόμη και ότι θα ήθελε πολύ να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να κάνουν μια καινούρια αρχή. «Γι’ αυτό στις συνεντεύξεις του μπερδευόταν όταν τον ρωτούσαν για την Εύη. Δεν είναι ότι ήθελε να πει ψέματα, απλώς και ο ίδιος ήταν μπερδεμένος», λέει στενός του φίλος. «Για την Εύη το θέμα έχει κλείσει. Εχει ήδη προχωρήσει παρακάτω στη ζωή της», απαντάει φίλη του πρώην μοντέλου, που πλέον εργάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε γνωστό κέντρο αισθητικής ιατρικής. Σήμερα η Εύη μένει στο σπίτι της οικογένειας στη Δροσιά μαζί με τις κόρες της, ενώ ο Λάμπης κάποια βραδιά μένει εκεί και κάποια στο σπίτι ενός φίλου του στους Θρακομακεδόνες. «Θέλει δύναμη να ξυπνάς σε ένα σπίτι που είναι άδειο», είχε πει ο ίδιος βουρκωμένος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Ελένη Μενεγάκη.


 
Οικονομική καταστροφή

Κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο ακριβώς ο Λάμπης αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να εγκαταλείψει το τραγούδι και τα νυχτερινά κέντρα. Απ’ ό,τι έχει πει σε φίλους του, αισθάνθηκε ότι ο χώρος δεν του ταιριάζει και ότι κουράστηκε από τις συμπεριφορές κάποιων επιχειρηματιών. Εκείνη την εποχή άλλωστε είχε γίνει επιχειρηματίας και ο ίδιος ανοίγοντας ένα καφέ-μπαρ, το «Love me», στην Αγία Παρασκευή. «Στην αρχή το μαγαζί έσκιζε, αλλά μετά τα πράγματα δεν πήγαν καλά», λέει φίλος του. Ο Λάμπης λέγεται ότι είχε αναλάβει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, ενώ νωρίτερα είχε κάνει και διάφορα ανοίγματα παίρνοντας ένα μεγάλο δάνειο. Η οικονομική κρίση που ήρθε στο μεταξύ απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα. «Χάλασε η ψυχολογία του. Αρχισε να νιώθει ότι έχει αποτύχει.

Το περιβάλλον του δεν τον βοήθησε πολύ. Φυσικά, όμως, δεν ήταν έτσι. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν οικονομικά προβλήματα και άλλοι τόσοι παίρνουν διαζύγιο. Δεν έγινε και τίποτα τρομερό», λέει φίλος του. Κάπως έτσι ο Λάμπης αποφάσισε να κάνει αυτό που όλοι γνώριζαν ότι έπρεπε να είχε κάνει από καιρό: να γυρίσει στο τραγούδι. «Οταν τραγουδάω δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο, ξεχνάω όλα μου τα προβλήματα», έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Ετσι, τραγούδησε για μια νύχτα στο «Dome» στην Πολιτεία και έσκισε. Το κοινό ήταν σαν να τον περίμενε. «Ο Λάμπης κάνει καταπληκτικά προγράμματα. Είναι πάρα πολύ καλός πάνω στη σκηνή», λέει ο Τόνυ Κονταξάκης, φίλος του Λάμπη από τη δεκαετία του ’90, και συνθέτης των δυο πρώτων δίσκων του. «Πάει πάρα πολύ καλά στα μαγαζιά όπου εμφανίζεται, γι’ αυτό και τον ζητάνε συνέχεια.

Και στη Γερμανία που πήγαμε με τη Δέσποινα Βανδή πήγε πάρα πολύ καλά. Τον θέλει πολύ ο κόσμος», συμπληρώνει ο Τόνυ, ενώ και για τη Δέσποινα Βανδή ο Λάμπης εκτός από «ένα καταπληκτικό παιδί που δεν καβάλησε ποτέ καλάμι και ήταν πάντα εντάξει και αξιοπρεπής», είναι κι ένας από τους καλύτερους διασκεδαστές που έχουν περάσει ποτέ από τη νύχτα. «Ο Λάμπης είναι απ’ αυτούς τους τύπους που έχεις γενέθλια και σου κάνουν δώρο μια μηχανή, που λες ότι χρειάζεσαι δανεικά και βγάζει από την τσέπη του ό,τι έχει και στο δίνει», λέει άλλος φίλος του.

 «Εχω αρχίσει και καταλαβαίνω πολλά πράγματα. Η κατάσταση αυτή έχει λειτουργήσει για όλους μας σαν ένα μάθημα ζωής. Εχω αναθεωρήσει. Η δόξα, το χρήμα, η δημοσιότητα σε παρασύρουν», είπε ο Λάμπης στη συνέντευξη που έδωσε στην Ελένη Μενεγάκη. Τον τελευταίο καιρό με τη βοήθεια των φίλων του ετοιμάζει την επιστροφή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, ενώ έχει αρκετές προτάσεις για καλοκαιρινές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες θαυμάστριές του, ωστόσο, είναι οι δυο του κόρες που τον λατρεύουν, ενώ και εμφανισιακά, στα 46 του χρόνια, είναι ωραιότερος από ποτέ. «Ο Λάμπης πρέπει να κάνει τις εμπειρίες του τραγούδια», λέει γνωστή τραγουδίστρια που ήταν ερωτευμένη μαζί του στα πρώτα του βήματα και καταλήγει: «Το χρωστάει στον εαυτό του...».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης