Υπόθεση Novartis: «Γιατί όχι 11 κάλπες, καλύπτετε τον Κουρουμπλή;» λέει η αντιπολίτευση

Υπόθεση Novartis: «Γιατί όχι 11 κάλπες, καλύπτετε τον Κουρουμπλή;» λέει η αντιπολίτευση

Βορίδης: Πρόταση συγκάλυψης για το ζήτημα Κουρουμπλή - Παπαθεοδώρου: Μία κάλπη, για όλους και για όλα - Ο «ειδικός ρόλος» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου - Παφίλης: Εδώ οι κουκούλες θα βγουν - Προανήγγειλε κατηγορητήριο ο Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ)

Υπόθεση Novartis: «Γιατί όχι 11 κάλπες, καλύπτετε τον Κουρουμπλή;» λέει η αντιπολίτευση
Με ένταση
και ενστάσεις για την διαδικασία διεξαγωγής της ψηφοφορίας ξεκίνησε - όπως αναμενόταν - η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής όπου θα συζητηθεί η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την
υπόθεση Novartis. Βουλευτές της αντιπολίτευσης έθεσαν και θέμα Κουρουμπλή αναρωτώμενοι γιατί να στηθούν 10 και όχι 11 κάλπες ενώ περίπου μια ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης υπήρξε και ολιγόλεπτη διακοπή γιατί υπήρξε βλάβη με τα μικρόφωνα.

Κλείσιμο
Το ζήτημα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας που χαρακτήρισε την διαδικασία «θλιβερή» που στοχεύει «στην σπίλωση» πολιτικών προσώπων.

«Η σημερινή
διαδικασία είναι θλιβερή. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος της είναι να πάρει απόφαση για την μια κάλπη. Η ΝΔ ρητά δηλώνει ότι στην μια κάλπη για θετική ή αρνητική γνώμη σύστασης προανακριτικής ψηφίζει θετικά. Η προσπάθεια να σπιλωθούν άνθρωποι με τις 10 κάλπες είναι για εμάς απολύτως απαράδεκτη. Είναι για εμάς θέμα αρχής και θα έχουμε εντονότατη αντίδραση σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά. Στην αρχή της τοποθέτησή τους είπε «Συζητούμε την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ που είναι μία και ενιαία. Θα μπορούσατε να έχετε υποβάλλει 10 ή 11 προτάσεις. Θα μπορούσαν οι προτάσεις να είναι σε ένα κείμενο. Η πρότασή σας όμως είναι μια και μόνη. Φαίνεται αυτό από την κατάληξη της πρότασης που προτείνετε ότι για τις παραπάνω πράξεις να μην ασκηθούν διώξεις λόγω παραγραφής και για τις άλλες να γίνει προανακριτική προκειμένου να διερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει διώξεις και σε αρνητική εισήγηση να επιστραφεί ο φάκελος στην δικαιοσύνη. Πουθενά δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο. Υπάρχει αναφορά σε 11 πρόσωπα και όχι σε 10. Στα 10 δεν περιλαμβάνεται και ο κ. Κουρουμπλής. Η απόφαση είναι απολύτως λανθασμένη και πέραν του Κανονισμού της Βουλής. Η πρόταση δεν αντέχει σε κριτική και αγγίζει τα όρια  απόπειρας συκοφάντησης» και πρόσθεσε «Να παμε σε μια κάλπη. Καταθέτουμε πρόταση και ζητάμε η Ολομέλεια να αποφασίσει να τοποθετηθεί μια κάλπη για την σύσταση ή όχι της επιτροπής». Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε «ευθύτατα λέω ότι το ζήτημα που ετέθη δεν είναι μια ή πολλές κάλπες αλλά αν για κάθε πρόσωπο (σ.σ. προτεινόμενο για παραπομπή) θα υπάρχει η επιλογή να τοποθετηθεί κάθε βουλευτής» και πρόσθεσε «ο Κανονισμός της Βουλής είναι σαφής και προβλέπει ότι ορισμένοι εξ αυτών ενδεχομένως με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να μην τεθούν στις εργασίες προανακριτικής και πρέπει αυτό το ενδεχόμενο  να μην το αρνηθούμε».

Επίσης, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης επιχειρεί την στοχοποίηση ανθρώπων και παρατάξεων με εξπρες διαδικασίες.




Με «ειδικό» ρόλο η Τασία  Χριστοδουλοπούλου

Πάντως από την έναρξη της συνεδρίασης η κυρία Χριστοδουλοπούλου έδειξε ότι τοποθετήθηκε στο προεδρείο για την διεύθυνση της κρίσιμης συνεδρίασης προκειμένου να διεκπεραιώσει συγκεκριμένο ρόλο και έργο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκμεταλλευόμενη το κοινοβουλευτικό της αξίωμα  σπεύδει να απαντήσει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αφήνει ανοικτό το μικρόφωνό της για να εκτοξεύει ειρωνικά σχόλια κατά την διάρκεια τοποθετήσεων.


Ν. Παρασκευόπουλος: Οι ευθύνες είναι ατομικές

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος υπονόησε ότι αν τα πέντε πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην πρόταση για προανακριτική και παράλληλα είναι βουλευτές (Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς) δηλώσουν ότι δεν θα μετέχουν στην ψηφοφορία τότε η διαδικασία μπορεί να γίνει και με μια κάλπη. «Εδώ εξετάζουμε ποινικές ευθύνες. Οι ευθύνες είναι ατομικές. Ο αριθμός των καλπών δεν εξαρτάται από τον αριθμό των υπόπτων  και τις κατηγορίες. Ο αριθμός των καλπών εξαρτάται από τους ψηφοφόρους. Το θέμα είναι η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου. Αν η κάλπη είναι ενιαία εκείνος που θα έχει το κώλυμα να ψηφίσει τον εαυτό του θα αποκαλυφθεί. Αυτό το τεχνικό θέμα θέλει να αποφύγει η επιλογή δέκα καλπών. Αν δεν υπήρχε θέμα να ψηφίσουν οι πέντε  τότε δεν θα υπήρχε θέμα για δέκα κάλπες» είπε χαρακτηριστικά


Μ. Βορίδης: Πρόταση σκευωρίας και συγκάλυψης

Με το ερώτημα προς την πλειοψηφία αν «ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Μ. Βορίδης για να συνεχίσει «γιατί δεν έχουμε έντεκα κάλπες; Γιατί για το ζήτημα Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης; Η συγκεκριμένη πρόταση κατηγορίες συγκεκριμένες έχει; Για να αποφασίσετε εξάλειψη αξιοποίνου δεν πρέπει να έχετε διαγνώσει χρόνο τέλεσης και πράξη; Πως θα το δείτε αυτό χωρίς επιτροπή; Από τα έντεκα ονόματα, στα πέντε δεν κάνετε καμία αναφορά. Βενιζέλος, Πικραμένος, Σαλμάς, Λυκουρέντζος και Κουτρουμάνης. Δεν κάνετε καμία αναφορά σε αυτούς. Δεν υπάρχει πράξη. Για τους υπόλοιπους κατηγορία κάνετε; Όχι. Παίρνετε αποσπάσματα επιλεκτικά της δικογραφίας και κάτι αναφέρετε σε αυτό».

«Ζητάτε να συγκροτηθεί επιτροπή προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής. Θα γίνει μια ενδιαφέρουσα νομική συζήτηση. Η βουλή και η επιτροπή είναι νομικό φόρουμ; Αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Εδώ είναι το κεφάλαιο σκευωρία. Γιατί αφού βεβαίως αυτή η δικογραφία δεν έχει τίποτα πλην τριών κουκουλοφόρων μαρτύρων , που να αποτολμήσετε να διατυπώσετε κατηγορίες;» συνέχισε ο κ. Βορίδης και εξήγησε «Το αντικείμενο εδώ είναι ένα. Έχει αρμοδιότητα η Βουλή να ασκήσει σχετικές διώξεις; Δεν έχουμε κατηγορίες. Το μόνο που θα γίνει είναι συζήτηση επί της αρμοδιότητας. τι της θέλετε τις δέκα κάλπες; Στο ερώτημα που θέτετε η απάντηση είναι μία κάλπη».


Θ. Παπαθεοδώρου: Μία κάλπη, μία προανακριτική για όλους και για όλα
Η πρόταση είναι παντελώς ανυπόστατη και άκυρη, υποστήριξε  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και στάθηκε στην ελλιπή παρουσίαση των αδικημάτων και στην απουσία του ονόματος του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε το σκεπτικό του Γιάννη Κουτσούκου για τη συγκρότηση προανακριτικής με πλήρη αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης (σ.σ. χωρίς διαφοροποίηση για τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί). Ο κ. Παπαθεοδώρου ζήτησε μία κάλπη για όλους και για όλα. Στάθηκε και στην απόσταση της πρότασης της πλειοψηφίας και της ημερήσιας διάταξης, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής «μάζεψε» τα λάθη της πρότασης, και πρότεινε η συζήτηση να ξεκινήσει από την αρχή. Διαφώνησε και με το χρονοδιάγραμμα, μιλώντας για κανιβαλισμό προσώπων και θεσμών. 


Θανάσης Παφίλης: Αφήστε τα κόλπα. Οι κουκούλες θα βγουν

Να διερευνηθεί η υπόθεση έως τέλους χωρίς κουκούλες και σκοπιμότητες ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Χωρίς να έχουμε αυταπάτες εμείς λέμε ότι  πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση έως τέλους. Το λέμε αυτό γιατί υπάρχει το προηγούμενο του Παπαντωνίου που επιστρέψατε το φάκελο στη δικαιοσύνη. Το ξέρατε από την πρώτη στιγμή. Πέραν από τις νομικές ερμηνείες η ουσία είναι ότι πρέπει να πάμε έως τέλους» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει απευθυνόμενος στην πλειοψηφία «Να πάει η διαδικασία κανονικά ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί αδικήματα. Θα κληθούν μάρτυρες. Εδώ οι κουκούλες θα βγουν . Αφήστε τα κόλπα. Θυμηθείτε τι λέγατε στο ΣΥΡΙΖΑ όταν ερχόταν ο νόμος για τις κουκούλες. Αν υπάρχει σκοπός να κλείσει άρον-άρον η διαδικασία εμείς δεν θα μετέχουμε σε τέτοιο θέατρο». Τέλος, είπε ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας πρέπει να γίνει ξεχωριστά για κάθε πρόσωπο που περιλαμβάνει η πρόταση. «Αναφέρονται δέκα πρόσωπα εμείς δεν λέμε ότι είναι ένοχοι αλλά ότι εξετάζονται» είπε σε άλλο σημείο.


Ποτάμι: Να εξεταστεί και η περίπτωση Κουρουμπλή
Στο ρόλο των γιατρών στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αναφέρθηκε ο Γιώργος Αμυράς και επισήμανε ότι οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων πρέπει να ερευνηθούν στο σύνολό τους, δηλαδή να εξεταστεί και η περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η διαδικασία δε μπορεί να είναι Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει, είπε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής του Ποταμιού ζήτησε μία κάλπη για όλους και για όλα και προανακριτική με δυνατότητα διερεύνησης της υπόθεσης επί της ουσίας και όχι μόνο για το αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα ή όχι. Διατύπωσε και τη διαφωνία του με τις πολλές κάλπες σημειώνοντας ότι θα λειτουργήσουν στη λογική της άγριας δύσης με την ένδειξη «καταζητείται»!


Ο Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) προανήγγειλε κατηγορητήριο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να υποστηρίξει την θέση της πλειοψηφίας για δέκα κάλπες προανήγγειλε… κατηγορητήριο. «Δεν προκύπτει από πουθενά ότι η πρόταση χρειάζεται αναλυτικό κατηγορητήριο. Αυτό θα προκύψει από τις εργασίες της επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «με την μορφή της καταγγελίας δομήθηκε η πρόταση για σύσταση προανακριτικής. Όλα τα άλλα περί συγκάλυψης και σκευωρίας απλώς και μόνο επιχειρούν να βάλουν διαδικαστικά τερτίπια. Πρέπει να διασφαλίζεται η μυστική ψηφοφορία. Οι δέκα κάλπες το διασφαλίζουν εκτός αν υπάρξει σαφής δήλωση των πέντε εμπλεκομένων που είναι βουλευτές ότι δεν θα ψηφίσουν. Τότε θα δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε. Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο με τα δέκα ονόματα . Πώς από πριν θα προσδιοριστεί ποιοι θα παραπεμφθούν στην προανακριτική; Πώς από πριν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποιοι μπορεί να μην παραπεμφθούν;»

Η διαδικασία

Κατά την έναρξη της συζήτησης η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό διεξαγωγής της συνεδρίασης. Ο κύκλος των ομιλιών άνοιξε με τις τοποθετήσεις εννιά εισηγητών (8 για κάθε κόμμα και 1 ανεξάρτητος). Ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε ως εισηγητή των κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, οι ΑΝΕΛ Γιώργο Λαζαρίδη, η ΝΔ τον κ. Μάκη Βορίδη, η ΔΗΣΥ τον κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, η ΧΑ τον κ. Γιάννη Λαγό, το ΚΚΕ τον κ. Νίκο Καραθανασόπουλο η Εν. Κεντρώων τον κ. Μ. Γεωργιάδης, το Ποτάμι τον κ. Γιώργο Μαυρωτά και από τους ανεξάρτητους ο Δ. Κουκούτσης.

Θα ακολουθήσει κύκλος με ομιλίες 16 βουλευτών: Κ. Δουζίνας, Σία Αναγνωστοπούλου, Παν. Κοζομπόλη, Χρ. Καραγιαννίδης, Θ. Δρίτσας από ΣΥΡΙΖΑ. Ν. Παναγιωτόπουλος, Δ. Σταμάτης και Κ. Τζαβάρας από ΝΔ, Ε. Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ), Η. Κασιδιάρης (ΧΑ), Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ), Κ. Κατσίκης (ΑΝΕΛ), Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι), Ν. Νικολόπουλος (ανεξ).

Ενδιάμεσα των ομιλιών των 16 βουλευτών θα έχουν δικαίωμα τοποθέτησης τα 10 πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή σε προανακριτική ενώ η συζήτηση θα κλείσει με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας. 


Καταγγελίες για σκευωρία και μηνύσεις από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους
Το πλαίσιο της συζήτησης είχε ήδη «φορτιστεί», από τα κενά και τις αντιφάσεις βασικών στοιχείων της δικογραφίας, τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στον Αρειο Πάγο, τις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί και κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων και τους διαγκωνισμούς που καταγράφηκαν στις συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για διαδικαστικά ζητήματα, όπως ο αριθμός των καλπών. Ως «κερασάκι στην τούρτα» που κατά την αντιπολίτευση επιβεβαιώνει τις υπόνοιες περί μεθόδευσης ήρθε και η χθεσινή ανακοίνωση της αντιεισαγγελίας του Αρείου Πάγου πως οι τρεις μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» στις 9 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά τις καταθέσεις τους και μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή!

Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένα από τα επιχειρήματα που θα απασχολήσουν την μαραθώνια – όπως όλα δείχνουν – συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων η ψηφοφορία θα διεξαχθεί – κατά πάσα πιθανότητα – με δέκα κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που προτείνεται για παραπομπή σε προανακριτική. 

Πάντως, η σύγκρουση πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης που επεκτάθηκε και στον αριθμό των καλπών – αν θα είναι 10 ή 1 – αφορούσε κυρίως στο αν η διαδικασία της ψηφοφορίας θα είναι προσωποποιημένη ή όχι. Αν δηλαδή οι βουλευτές θα ψηφίζουν ξεχωριστά για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο την παραπομπή του ή αν θα τοποθετηθούν γενικά για το αν εγκρίνουν ή όχι την πρόταση της πλειοψηφίας για προανακριτική. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέος γύρος εντάσεων για τα διαδικαστικά και να αποφασιστεί τελικά η ψηφοφορία να γίνει με μια κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει τα ονόματα των δέκα πολιτικών προσώπων!

Σε κάθε περίπτωση η «καλπολογία» που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τα κομματικά επιτελεία της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης εξυπηρετεί επικοινωνιακά παιχνίδια αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση το πληγωμένο κύρος του κοινοβουλίου. Είναι άλλωστε προφανές ότι οι δέκα κάλπες εξυπηρετούν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ταυτίσει την υπόθεση με τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Η πρόταση που κατέθεσαν οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες δέκα πολιτικών προσώπων αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς (Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο), τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (Γιάννη Στουρνάρα), τον Ευρωπαίο Επίτροπο (Δημήτρη Αβραμόπουλο), τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλους κεντρικούς πρωταγωνιστές της σημερινής πολιτικής ζωής (Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης