Υπόθεση Novartis: Με 10 κάλπες η ψηφοφορία παρά το «όχι» της αντιπολίτευσης

Υπόθεση Novartis: Με 10 κάλπες η ψηφοφορία παρά το «όχι» της αντιπολίτευσης

Το ζήτημα δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέα ένταση αύριο - Στις 9 το πρωί ξεκινά η διαδικασία και θα τελειώσει μετά τα μεσάνυχτα - Το λόγο θα λάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί, πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου που βρίσκεται στο εξωτερικό 

Υπόθεση Novartis: Με 10 κάλπες η ψηφοφορία παρά το «όχι» της αντιπολίτευσης
Με δέκα κάλπες που θα οδηγούν σε παραπομπή ή όχι των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα η αυριανή ψηφοφορία για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Πάντως,
η σύγκρουση πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης δεν εστιάστηκε στον αριθμό των καλπών – αν θα είναι 10 ή 1 - αλλά στο αν η διαδικασία της ψηφοφορίας θα είναι προσωποποιημένη ή όχι. Αν δηλαδή οι βουλευτές θα ψηφίζουν ξεχωριστά για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο την παραπομπή του ή όχι. 

Κλείσιμο
Στο συγκεκριμένο ζήτημα η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για απρόσωπη ψηφοφορία με μία κάλπη όπου οι βουλευτές θα εκφράζουν γενικά την θέση τους για το αν επιθυμούν ή όχι συγκρότηση προανακριτικής.

Δεν αποκλείεται νέος γύρος εντάσεων για τη διαδικασία 

Ωστόσο, αύριο στην Ολομέλεια δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέος γύρος εντάσεων για τα διαδικαστικά και να αποφασιστεί τελικά η ψηφοφορία να γίνει με μια κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει τα ονόματα των δέκα πολιτικών προσώπων!

Σε κάθε περίπτωση η «καλπολογία» που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τα κομματικά επιτελεία της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης εξυπηρετεί επικοινωνιακά παιχνίδια αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση το πληγωμένο κύρος του κοινοβουλίου. Είναι προφανές ότι οι δέκα κάλπες εξυπηρετούν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ταυτίσει την υπόθεση με τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που υπογράφον οι 154 βουλευτές των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν την παραπομπή σε προανακριτική των: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου , Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργοςυ Κουτρουμάνη , Δημήτρη Αβραμόπουλου και Μάριου Σαλμά για την καταγγελλόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis.

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 9 το πρωί 

Σε κάθε περίπτωση η αυριανή συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των οκτώ εισηγητών των κοινοβουλευτικών ομάδων και ενός εκ των ανεξάρτητων και θα συνεχίσει με γύρο τοποθετήσεων από 16 βουλευτές (6 ΣΥΡΙΖΑ, 3 ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα). Επίσης, θα μιλήσουν ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής του καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Τον λόγο θα λάβουν και οι 9 από τους 10 προτεινόμενους  για παραπομπή (ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα καθώς θα απουσιάζει στο εξωτερικό λόγω των υποχρεώσεων ως επίτροπος ΕΕ) ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης