Ακιντζί: Οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν όταν η κυπριακή βουλή διορθώσει το λάθος της

Ακιντζί: Οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν όταν η κυπριακή βουλή διορθώσει το λάθος της

Η αλλαγή μεθοδολογίας θα είναι ωφέλιμη και οι μήνες Απρίλιος και Μάιος πρέπει να είναι μήνες αποφάσεων, τόνισε ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος

Ακιντζί: Οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν όταν η κυπριακή βουλή διορθώσει το λάθος της
Mε τη διόρθωση του "λάθους" (Το ψήφισμα της κυπριακής βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα) στις 7 Απριλίου, θα μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
και θα ανοίξει μια νέα εποχή, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης
Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η αλλαγή μεθοδολογίας θα είναι ωφέλιμη και οι μήνες Απρίλιος και Μάιος πρέπει να είναι μήνες αποφάσεων.

Κλείσιμο
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Τζόναθαν Άλαν, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή για θέματα άμυνας και πληροφοριών στο Βρετανικό υπουργείο εξωτερικών, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως για το δείπνο της Κυριακής με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη,  
υπάρχουν κάποιες λάθος εντυπώσεις, όπως ότι από δω και στο εξής στη διαδικασία των συνομιλιών θα αναλωθούν μόνο με τα (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) ΜΟΕ. "Αυτό είναι λάθος. Σίγουρα δεν μας κάνει ευτυχισμένους το να μην υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να υπάρχουν ζημιές. Το να υλοποιηθούν τουλάχιστον οι αποφάσεις που πήραμε δύο χρόνια πριν από κοινού θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Το να μην υλοποιούνται αυτά είναι λυπηρό και ανησυχητικό".

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης


Διερωτήθηκε γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση για ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας, λέγοντας πως όλα τα τεχνικά προβλήματα έχουν αρθεί. Το θέμα, ανέφερε, ήταν μια νομοθεσία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι μπορούν να μιλούν από το σπίτι τους και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του κόσμου, αλλά ένας που πάει από το “βορρά” (κατεχόμενα) στην Πάφο δεν μπορεί να μιλήσει με την Κερύνεια και ένας που πάει από το “νότο” (ελέυθερες περιοχές)  στην Καρπασία δεν μπορεί να μιλήσει με τη Λεμεσό.

“Στη σύγχρονη εποχή που βρισκόμαστε, αυτό δεν είναι αποδεκτό. Η μη επικοινωνία μεταξύ μας δεν βοηθά στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης. Θεωρώ ότι στο να γίνουν οι ρυθμίσεις γι` αυτό μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ. Αυτό είναι δική μου αξιολόγηση”.
Αναφερόμενος στη διασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Ακιντζί είπε ότι έχει γίνει προσωρινή διασύνδεση και κατά καιρούς η μία πλευρά έχει πάρει ρεύμα από την άλλη. Σε μια μόνιμη σύνδεση, πρόσθεσε, μπορούν να συμβάλουν και η ηλιακή ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ενώ θα μειωθούν οι τιμές και στις δύο πλευρές. “Γιατί περιμένουμε γι` αυτό δυο χρόνια; Έγιναν δοκιμές και προσωρινές συνδέσεις, είδαμε ότι το σύστημα λειτουργεί. Κατά την ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζονταν άλλη μια τελευταία δοκιμή. Ας την κάνουμε. Μετά είπαν ότι χρειαζόταν πόρους οικονομικούς. Είπαν ότι βρέθηκαν, αλλά ακόμα δεν έγινε η διασύνδεση”.
Αναφέρθηκε και στη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής για θέματα Παιδείας, η πιο απαραίτητη υπό τις περιστάσεις – όπως είπε – προσθέτοντας ότι αναμένουν να γίνει αποδεκτή η πρόταση για αμοιβαίες επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών σε σχολεία εκατέρωθεν. Ο ίδιος, συνέχισε, θέλει να τα συζητήσει όλα αυτά όχι για χάσιμο χρόνου αλλά γιατί πιστεύει ότι μπορούν να βοηθήσουν στο να αρθούν οι πραγματικές δυσκολίες στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα μέτρα συμφωνήθηκαν πριν δύο χρόνια.

Δείπνο Κυριακής


Την Κυριακή όπως είπε ο κ. Ακιντζί, θα συζητήσουν επίσης το πώς θα προγραμματίσουν την επόμενη περίοδο, να υπάρξει ένας οδικός χάρτης. Οι μήνες Απρίλιος και Μάιος, και η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο, είναι πολύ σημαντική, το καταλαβαίνει αυτό και η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο κ. Ακιντζί, κάνοντας αναφορά στις Προεδρικές εκλογές στη Κυπριακή Δημοκρατία  και στις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο που θα είναι στην επικαιρότητα τους επόμενους μήνες. “Γι` αυτό χωρίς να χάνουμε περισσότερο χρόνο είναι προϋπόθεση να καθορίσουν τον οδικό χάρτη μπροστά μας. Σκεπτόμενοι ότι όλα θα πάνε κατ΄ ευχήν και μετά τις 7 Απριλίου θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις”.

Ο Μ. Ακιντζί εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι την επόμενη περίοδο αναλογούν περισσότερα καθήκοντα στον ΟΗΕ. “Θα χρειαστεί με κάποιο τρόπο να αυξηθεί η διπλωματία εκ του σύνεγγυς. Γιατί αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος αξιοποίησης της διαδικασίας μπροστά μας”. Για τον ίδιο, είπε, έχει ολοκληρωθεί ο τρόπος συζήτησης των θεμάτων ένα - ένα και κατάληξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. Βεβαίως, συνέχισε, λέγοντας για εκ του σύνεγγυς διπλωματία δεν εννοεί ότι δεν θα βλέπει καθόλου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αυτό θα μπορεί να γίνεται όταν χρειάζεται. Ωστόσο, χωρίς να εκλαμβάνεται ως επιδιαιτησία και χωρίς να κάνουν επίσημες προτάσεις, τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούν να είναι βοηθητικά στις πλευρές με μια γεφυρωτική προσέγγιση, όπως εξήγησε ο Τουρκοκύπριθος ηγέτης. Αυτό, είπε, αντικρίζεται θετικά και από τους αρμόδιους του ΟΗΕ. 
Ας ελπίσουμε, συνέχισε, ότι μετά τα όσα συνέβησαν την επόμενη περίοδο θα κάνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί για να υπάρξουν επωφελή αποτελέσματα. Επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με καλή πρόθεση τις προσπάθειές της.
Στο δείπνο της Κυριακής, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα αναφερθεί σε αδρές γραμμές στις σκέψεις του για τα ΜΟΕ, εάν δεν υπάρχει χρόνος για λεπτομέρειες και αναφέρθηκε στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων, λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ασφαλτοστρώσει το μέρος του δρόμου που της αναλογεί και είναι σχεδόν έτοιμη για τη διάνοιξη. Αλλά, είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά στο Απλίκι “δεν έβαλε ούτε τον πρώτο καζμά. Πώς θα ανοίξουμε τα οδοφράγματα;”.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης