Επίσκεψη Πούτιν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για ρωσικές επενδύσεις

Επίσκεψη Πούτιν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για ρωσικές επενδύσεις

Διακήρυξη καλών προθέσεων από τις δύο πλευρές, αλλά, με εξαίρεση τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με την Rosneft, δεν υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες - Έκκληση Τσίπρα για επενδύσεις σε όλους τους τομείς

Επίσκεψη Πούτιν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για ρωσικές επενδύσεις
Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να δήλωσε χθες ότι η ολιγόωρη επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα σηματοδοτεί την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών και ότι η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνησή του, ωστόσο στο πρακτικό επίπεδο οι συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι χαμηλών προσδοκιών.

Ήταν εμφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εντάξει το ρωσικό ενδιαφέρον στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι η επίσκεψη Πούτιν έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και περνάει από μια οικονομική κρίση και μια πολυετή κατάσταση αβεβαιότητας, σε μια περίοδο σταθερότητας και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης γεγονός που δίνει την ευκαιρία να οικοδομηθούν οι σχέσεις σε καλύτερες βάσεις.

Ωστόσο, με εξαίρεση τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με την ρωσική Rosneft δεν υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες, ενώ τα θετικά μνημόνια στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας απηχούν τη θέλησή του να προσελκύσει ρωσικά συμφέροντα στο πλαίσιο της συνολικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας της χώρας που προσφάτως υπέγραψε με την ίδρυση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε έκκληση για επενδύσεις σε όλους τους τομείς: “Βεβαίως, με μεγάλη χαρά θα δούμε ρωσικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, εταιρείες να λαμβάνουν μέρος και στους διεθνείς διαγωνισμούς όπου δέσμευσή μας είναι ότι οι διαδικασίες θα είναι αδιάβλητες, χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς και φοβικές προκαταλήψεις και θα υπάρχει ισοτιμία”.

Είπε ότι η συγκυρία είναι σημαντική διότι η Ελλάδα τώρα χρειάζεται επενδύσεις στρατηγικής σημασίας και στρατηγικής σημασίας και για τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι πέρα από τις επενδύσεις προχωρά η συνεργασία σε αγροτοδιατροφικό τομέα και τουρισμό. Ειδικά για τον τουρισμό, σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να πολλαπλασιάσει τον τουρισμό και γι΄αυτό η κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της για την επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης βίζας.
Κλείσιμο

Για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία όπως και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.  Με αυτή την έννοια και ο αναβαθμισμένος διάλογος είναι σημαντικός, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και η οικονομική συνεργασία για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία”.

Κατά τα λοιπά οι δηλώσεις κινήθηκαν στο πεδίο της διακήρυξης καλών προθέσεων από τις δύο πλευρές, όπως συμβαίνει συνήθως.

“Σήμερα επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες στο υψηλότερο επίπεδο και κάναμε και κάποια σημαντικά βήματα με την υπογραφή μιας σειράς μνημονίων συνεργασίας, αποδείξαμε ότι μπορεί και να υπάρχουν μνημόνια θετικά” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο ελληνορωσικός διάλογος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός για την ανταλλαγή απόψεων και σημείωσε ότι η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε στη Συρία λέγοντας ότι ο πόλεμος είχε ως συνέπεια μεγάλες προσφυγικές ροές που έπληξαν κυρίως την Ελλάδα. Χαρακτήρισε επίσης κρίσιμες για την Ελλάδα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και εξέφρασε την ελπίδα η αναβάθμιση του ελληνορωσικού διαλόγου να παίξει προωθητικό ρόλο για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, αλλά και Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει βέβαια ότι η σχέση Ελλάδας Ρωσίας παρά τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, υπερπροσδιορίζεται και περιορίζεται από την ένταξη της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς και από την σχέση της Ρωσίας με την Δύση που τα τελευταία χρόνια είναι στο χειρότερο σημείο τους.

Παρ' όλα αυτά δεν παύει η επίσκεψη Πούτιν να είναι μία κίνηση με ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος αξιοποίησε για να στείλει μηνύματα στο διεθνές περβάλλον. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη σε χώρα της ΕΕ μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης και η επιλογή της πλέον φιλικής πρωτεύουσας δεν ήταν τυχαία. Γνωρίζοντας τις δεσμεύσεις της χώρας, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι δεν περιμένει από την Ελλάδα να κάνει τους άθλους του Ηρακλή στην αυλή της ΕΕ.

Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας συνεχίζονται όπως και το ρωσικό εμπάργκο σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Παράλληλα η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη και η προώθηση του ΝΑΤΟ μέχρι τα ρωσικά σύνορα προκαλεί την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Με τις δηλώσεις του ότι θα απαντήσει στην εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Ρουμανία και στην Πολωνία ο κ. Πούτιν απηύθηνε προειδοποίηση προς τις δύο αυτές χώρες,, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πρόσφατη ενεργοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Συρία έδειξε τις αυξημένες δυνατότητες που έχει η ρωσική αεροπορία και το ναυτικό της.

Σε  κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το θέμα της Κριμαίας είναι εκτός οποιασδήποτε συζήτησης για τη Μόσχα. Στα υπόλοιπα θέματα εμφάνισε την Ρωσία να απαντά στις κινήσεις της δυτικής συμμαχίας γι αυτό έδειξε πρόθυμος να συνεχίσει τον διάλογο και να άρει το εμπάργκο εάν αποσυρθούν και οι οικονομικές κυρώσεις, ενώ ακόμη και στις προειδοποιήσεις του προς την Ρουμανία και την Πολωνία εάν δεχθούν πυραυλικά συστήματα, ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει απλώς την κατάλληλη στιγμή.

Παρομοίως εμφανίστηκε έτοιμος να αποκαταστήσει και τις σχέσεις με την Τουρκία εφόσον όμως δωθούν από την Άγκυρα οι εξηγήσεις για την κατάρριψη του αεροσκάφους, κάτι που όπως υπογράμμισε ακόμη δεν έχει γίνει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης