Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Άμεση βοήθεια, αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης και μέτρα για να μειωθούν οι ροές, είναι οι θέσεις της Ελλάδας στις Βρυξέλλες ενώ συντάσσεται με την Κύπρο στο πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Την άμεση βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης
για την αντιμετώπιση της κρίσης των
προσφύγων ζητά κατά κύριο λόγο η Ελλάδα από την
Σύνοδο Κορυφής
Κλείσιμο
των ηγετών που συνεχίζεται και σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακόμα η αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης των προσφύγων προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο από την Ελλάδα όσο και απευθείας από την
Τουρκία, όπως και η λήψη μέτρων ώστε να μειωθούν σημαντικά οι προσφυγικές ροές. 

Όσον αφορά στην Κύπρο και το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο κατά την ομιλία του προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, όσο και κατά την Σύνοδο ζήτησε να μην αλλάξει η κατάσταση και τόνισε πως βασική προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρει η ενταξιακή διαδικασία είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Αναλυτικά, όπως ενημερώνει το Μαξίμου: 
Η Ελλάδα δίνει μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο:
Η άμεση βοήθεια και συνεισφορά από ειδικευμένο προσωπικό, που θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα, να συμβάλλει στην στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού. 
Η σοβαρή αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης (από την Ελλάδα) και επανεγκατάστασης (από την Τουρκία) προς της χώρες της ΕΕ
Η πλήρης εναρμόνιση των αποφάσεων με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 
Συγκεκριμένα μέτρα και πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης. 
Επίσης ο Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με το Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, έχει εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, που αφορά την Κύπρο. 

Σχετικά με την στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, μιλώντας στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής,  ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα εξής:
Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει. Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξη επιδιώκει να δυσχεράνει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του κυπριακού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία δεν ζητά ξεπάγωμα κεφαλαίων που θα την πίεζαν να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς, ζητά  να ξεπαγώσουν τα κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος. 
Δεν είναι τυχαίο ότι η τακτική αυτή ασκείται την ίδια στιγμή που διαφαίνεται σοβαρή προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στους σοσιαλιστές να στηρίξουν τον Νίκο Αναστασιάδη – αν και ο Κύπριος Πρόεδρος ανήκει στην Δεξιά – γιατί ενδεχόμενη αποδυνάμωσή του, μέσα από το ξεπάγωμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων, αδυνατίζει την διαπραγματευτική του θέση και απομακρύνει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. 

Στο θέμα αυτό επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας και στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του είπε ότι αυτά που παίρνει η Τουρκία από την συμφωνία είναι ήδη αρκετά και ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος. Ο πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την θέση αυτή, επισήμανε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του Κυπριακού και ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης