Κι όμως η κυβέρνηση πιστεύει πως οι αγρότες έχουν «ρήγματα»

Κι όμως η κυβέρνηση πιστεύει πως οι αγρότες έχουν «ρήγματα»

Στοιχεία παλλαϊκής διαμαρτυρίας με την συμμετοχή και άλλων επαγγελματικών κλάδων -Στην κόπωση των αγροτών και στην εσωτερική διάσταση ποντάρει η κυβέρνηση 

Κι όμως η κυβέρνηση πιστεύει πως οι αγρότες έχουν «ρήγματα»
Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους αγρότες των μπλόκων, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού
Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο και την απόφαση να μην επιτραπεί ούτε συμβολικά σε περιορισμένο αριθμό τρακτέρ να φθάσουν στο Σύνταγμα.

Αν και όλοι κάνουν τους σχεδιασμούς τους, η επόμενη ημέρα των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την μαζικότητα και των δυναμισμό των διήμερων κινητοποιήσεων και της “κατάληψης” της πλατείας Συντάγματος. Το βέβαιο είναι ότι σήμερα και αύριο το κέντρο της Αθήνας θα είναι υπό πολιορκία. Η ηγεσία των αγροτών θέλει να μετατρέψει την κινητοποίησή τους σε παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στο ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο αυτό συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ καθώς και μία σειρά επαγγελματικοί κλάδοι όπως γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες που επίσης θίγονται. Στο ίδιο πλαίσιο την δική του κινητοποίηση έχει προγραμματίσει για το Σάββατο το ΠΑΜΕ, το οποίο άλλωστε έχει σημαντική επιρροή και στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι αγρότες πάντως θα έλθουν με σκηνές για να “σρατοπεδεύσουν” την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σύνταγμα έστω και χωρίς τα τρακτέρ του. Θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας από νωρίς σήμερα καθώς θα φθάσουν στον Πειραιά τα πλοία από την Κρήτη. Παράλληλα να φθάνουν και τα λεωφορεία με τους αγρότες των μπλόκων από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν ρήγματα μεταξύ των αγροτών καθώς τόσο το μπλόκο των Τεμπών όσο και η πρωτοβουλία του μπλόκου της Πέλλας, έχουν ταχθεί καθαρά υπέρ του διαλόγου με την κυβέρνηση και έχουν ήδη συντάξει κείμενα με προτάσεις. Η κύρια δύναμη πάντως που συντάσσεται με το συντονιστικό των 68 μπλόκων, γύρω από το μπλόκο της Νίκαιας,  παραμένει στην αρχική θέση να αποσυρθεί η πρόταση
Κλείσιμο
Κατρούγκαλου και να αρχίσει διάλογος από μηδενική βάση.

Ακόμη κι εκείνοι που είναι υπέρ του διαλόγου και δεν συμμετέχουν στο αγωνιστικό διήμερο, θα περιμένουν  να ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα πριν κάνουν το επόμενο βήμα τους για να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επίσης εκτιμά ότι το διήμερο θα είναι η κορύφωση των κινητοποιήσεων και στην συνέχεια θα σημειωθεί κάμψη από την φυσιολογική κόπωση που έχει υπάρξει και από την διάσταση απόψεων μεταξύ των μπλόκων. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι εφόσον οι αγρότες προσέλθουν στον διάλογο, τότε ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει την βελτιωτική πρόταση που περιλαμβάνει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής. Αυτός λένε είναι και ο λόγος που δεν εξειδίκευσε την πρότασή του κατά την ομιλία τους στο υπουργικό συμβούλιο.  Ωστόσο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και είναι αμφίβολο εάν η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να καταθέσει πραγματικά ικανοποιητική πρόταση. Με το κοκτέιλ φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που είναι τώρα στο τραπέζι, εάν ισχύσουν, κάθε αγρότης θα πληρώνει τουλάχιστον το 50% των μικτών εισοδημάτων του σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, συν τα 650 ευρώ που είναι το τέλος επιτηδεύματος. Με δεδομένη και την αύξηση του κόστους παραγωγής και μόνο από τον τριπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου, είναι σαφές ότι οι μικροκαλλιεργητές απλώς δεν θα μπορούν να επιβιώνουν και ωθούνται εκτός παραγωγής, ενώ ευνοούνται οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις σε μία διαδικασία συγκεντροποίησης της παραγωγής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι αμφίβολο εάν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο της με τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς. Ακόμη και εάν προσέλθουν στον διάλογο για κάποιο διάστημα τα μπλόκα θα διατηρηθούν, ενώ δεν είναι βέβαιη η έκβασή του. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση μετρά πολιτικό κόστος και εκτιμάται ότι το ρήγμα στις σχέσεις της με τον αγροτικό κόσμο είναι ανεπανόρθωτο.

Μην έχοντας ικανοποιητικές προτάσεις, έχει επιδοθεί σε επικοινωνιακό χειρισμό, έχει ανεβάσει τους τόνους επιχειρώντας να εμφανίσει το κίνημα των αγροτών καθοδηγούμενο από κομματικές δυνάμεις και από τα μέσα ενημέρωσης που θέλουν να το εκμεταλλευτούν για δικούς τους πολιτικούς λόγους. Σε αυτό εντάσσουν και την θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, συμβάλλοντας στην διατήρηση των κινητοποιήσεων, αν και η ΝΔ είναι σαφώς κατά των αποκλεισμών. 

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Παιδείας  Νίκος Φιλης ο οποίος  μίλησε για εγκάθετους της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής που εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση στα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης