Γιατί σήκωσε το γάντι των εκλογών ο Κυριάκος

Χωρίς να αφίσταται από τη θέση του ότι «εμείς δεν ζητάμε εκλογές, γιατί θα ήταν οξύμωρο να τίθεται τέτοιο ζήτημα τέσσερις μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές», ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει: «Ας κάνουν εκλογές όποτε νομίζουν, είτε σε ένα μήνα, είτε σε δύο μήνες, είτε σε δύο χρόνια, εμείς είμαστε έτοιμοι και θα κερδίσουμε»

Γιατί σήκωσε το γάντι των εκλογών ο Κυριάκος
Το γάντι των εκλογών που ρίχνουν στο πολιτικό τερέν κυβερνητικά στελέχη, σήκωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Όποτε και αν γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη και θα βγει πρώτη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, παίρνοντας θέση στην εκλογολογία που κατέκλυσε το τελευταίο 48ωρο την πολιτική επικαιρότητα και προκάλεσε την κατάρρευση στο Χρηματιστήριο. 

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ έγιναν στη Μυτιλήνη κατά την εκδήλωση για την κοπή της πίττας στη ΝΟΔΕ Λέσβου, όπου παρέστη στο πλαίσιο της περιοδείας που έκανε στο νησί  συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα.
Κλείσιμο

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι «η ΝΔ δεν μπαίνει στο παιχνίδι της εκλογολογίας», το οποίο, όπως σημειώνουν, «πλήττει βαρύτατα την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία». Τονίζουν, όμως, ότι «δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μείνει απαθές απέναντι στις ανεύθυνες δήθεν “απειλές” που εκτοξεύονται από υπουργούς όπως ο Πάνος Καμμένος».

Νωρίτερα τη Δευτέρα,  ε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε εκφράσει τη βαθύτατη ανησυχία της ΝΔ για τη «δραματική πτωτική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου» που, όπως ανέφερε, «επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας».

Επισήμαινε ότι η πτώση συνδέεται με την αίσθηση διογκούμενης  πολιτικής αβεβαιότητας, που η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία προκαλεί» και κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει άμεσα πορεία και πολιτική», «ειδάλλως, αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Χωρίς να αφίσταται από τη θέση του ότι «εμείς δεν ζητάμε εκλογές, γιατί θα ήταν οξύμωρο να τίθεται τέτοιο ζήτημα τέσσερις μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές», ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει: «Ας κάνουν εκλογές όποτε νομίζουν, είτε σε ένα μήνα, είτε σε δύο μήνες, είτε σε δύο χρόνια, εμείς είμαστε έτοιμοι και θα κερδίσουμε».

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τη στάση του, τερματίζοντας και τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί για τον βαθμό ετοιμότητας της ΝΔ, με αφορμή το χρονοδιάγραμμα των 111 ημερών που ο ίδιος είχε εξαγγείλει κατά την προεκλογική κούρσα για την ηγεσία ως απαραίτητο διάστημα για να ξετυλιχθεί μέχρι την Πρωτομαγιά το σχέδιο του για τη μετατροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σύγχρονη πολιτική δύναμη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. 

Ευθύνες για το Μεταναστευτικό σε κυβέρνηση – Ευρώπη και Τουρκία

«Τα νερά του Αιγαίου δε θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης», υπογράμμισε, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ  σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«Δυστυχώς στην πατρίδα μας έχει πέσει ένας κλήρος πολύ μεγάλης ευθύνης. Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, η χώρα μας καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές. Αλλά και ταυτόχρονα βέβαια, να προστατεύσει, να υπερασπιστεί τα σύνορα και την ασφάλειά της. Και πρέπει, ταυτόχρονα, να ανταποκριθούμε στις δυο αυτές επιταγές», επεσήμανε. 

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, η κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη. «Τολμώ να πω είναι πιο κρίσιμη από ό,τι ήταν ποτέ», είπε επισημαίνοντας την ύπαρξη ευθυνών. «Υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη, η οποία βαραίνει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία δυστυχώς, για πολλούς μήνες, είναι εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες. Αδράνησε εγκληματικά και έστειλε σε όλους ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα» είπε.

«Ευθύνη βέβαια υπάρχει και στην Ευρώπη, η οποία καθυστέρησε - και αυτή - να αντιληφθεί το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος. Δυστυχώς, αντελήφθη την ένταση του προβλήματος μόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι», συμπλήρωσε. «Και δυστυχώς δεν στήριξε με όλες της τις δυνάμεις μία χώρα, η οποία είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης, σε μία περιοχή γεμάτη εντάσεις και γεμάτη αστάθεια».

Επισημαίνοντας για πολλοστή φορά ότι «τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία», αναφέρθηκε και στην πολύ μεγάλη ευθύνη που ανήκει στην Τουρκία, «η οποία αρνείται να εφαρμόσει  δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οφείλει:

1. Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες η ίδια ανέλαβε, για να μη δώσει δικαιολογία σε όσους θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνθήκης Σένγκεν. Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κατασκευάσει πέντε κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, πέντε hot spots,  σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε, αυτή τη δέσμευση πρέπει να εκπληρώσει. Και, δυστυχώς, από την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η ίδια η τύχη της Συνθήκης του Σένγκεν.

2. Η Κυβέρνηση πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες και να εφαρμόσει μία πολιτική, η οποία θα προχωρά σε έναν αυστηρό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και εδώ το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Οι πρόσφυγες ή όσοι έχουν εν δυνάμει το status του πρόσφυγα, μπορούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη. Πρέπει, όμως, να επιμεριστούν στις ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας. Αλλά οι παράτυποι μετανάστες δεν μπορούν, δυστυχώς, να φιλοξενηθούν, ούτε στη χώρα μας, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και θα πρέπει να επιστρέφονται, το συντομότερο δυνατόν, στις χώρες από τις οποίες προήλθαν.

3. Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μια πολιτική χειροπιαστής στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Όποιος βρεθεί και διαπιστώσει το πρόβλημα ο ίδιος προσωπικά - όπως είχα εγώ την ευκαιρία να κάνω σήμερα σε ένα σκάφος του λιμενικού, το οποίο σήμερα πρέπει να υποδέχτηκε δεκάδες βάρκες μεταναστών μέσα σε μια μέρα - αντιλαμβάνεται ότι κανείς δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη χώρα και να θεωρεί ότι πρόβλημα αυτό είναι ένα αμιγώς ελληνικό πρόβλημα. Από τη στιγμή που όλοι δεχόμαστε ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη στη φύλαξη των συνόρων. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα μεταφέρει στην Ευρώπη τα μηνύματα που πήρε από την επίσκεψη του στη Λέσβο, κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα. «Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό με τη μέγιστη εθνική υπευθυνότητα», είπε. «Όπως απαιτείται από μια πολιτική δύναμη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία βάζει πάντα πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης