Στις κάλπες η ΝΔ: 404.000 ψηφοφόροι εκλέγουν το νέο πρόεδρο του κόμματος

Στις κάλπες η ΝΔ: 404.000 ψηφοφόροι εκλέγουν το νέο πρόεδρο του κόμματος

Η επιλογή μεταξύ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει την πολιτική κατεύθυνση που θέλουν να δώσουν οι ψηφοφόροι στην παράταξη, αλλά και το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το προσεχές διάστημα

Στις κάλπες η ΝΔ: 404.000 ψηφοφόροι εκλέγουν το νέο πρόεδρο του κόμματος
Άνοιξαν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής οι κάλπες, προκειμένου οι 404.000 «γαλάζιοι» ψηφοφόροι που έχουν δικαίωμα ψήφου από την πρώτη Κυριακή, να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Η επιλογή μεταξύ Βαγγέλη Μεϊμαράκη
και Κυριάκου Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει παράλληλα και την πολιτική κατεύθυνση που θέλουν οι ψηφοφόροι να δώσουν στη ΝΔ αλλά και το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει στο προσεχές διάστημα. Κοινωνική δεξιά εναντίον οικονομικού φιλελευθερισμού είναι η μία υφέρπουσα αντιπαράθεση που ευνοεί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Συντήρηση εναντίον ανανέωσης είναι το δίλημμα που προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο φόντο όμως υπάρχει και μία αντιπαράθεση από το παρελθόν: καραμανλικοί εναντίον μητστοτακικών με τους οποίους σε μία ανίερη συμμαχία συνασπίστηκαν οι σαμαρικοί του κόμματος. 
Κλείσιμο

Μέσω twitter, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι: «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση… Η Ν.Δ. είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ζήτησε την ψήφο των πολιτών με μήνυμά του, στο οποίο υπάρχει ο τίτλος «ψηφίζουμε Πρωθυπουργό». «Ζητώ την ψήφο σου για να κάνουμε πάλι τη Ν.Δ. μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη». Πάντως και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να υπηρετεί τις “παρακαταθήκες" του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Ναι είμαι χρήσιμος στη χώρα μου για να διαφυλάξω την ευρωπαϊκή της πορεία».

Ενδιαφέρον όμως έχει η παρέμβαση Σαμαρά με δηλώσεις του στον τοπικό σταθμό Best στην Μεσσηνία με τις οποίες δίνει το παρόν για την επόμενη ημέρα: «Ο κόσμος θα αποφασίσει, ο κόσμος θα ψηφίσει. Ο δικός μου ο ρόλος είναι ενοποιητικός. Δηλαδή να βεβαιωθούμε ότι η παράταξη, οργανωμένα και ενωμένα θα προχωρήσει και θα είμαστε εκεί για τη δυνατότητα να βάλουμε μπροστά και πάλι τη μηχανή της ανάπτυξης. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η παράταξή μας δεν είναι ισχυρή και ενωμένη». Καθώς πάντως οι εσωκομματικές αντιπαλότητες είναι έντονες τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δηλώσει ότι «η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόσωπα και ομάδες που δεν θα πειθαρχήσουν στην μορφή και στην δομή του κόμματος που θα διαμορφώσουν θα τεθούν εκτός. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πιο συγκεκριμένος, ήδη έχει πει ότι ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος που τον θεωρεί ταυτισμένο με τον Αντώνη Σαμαρά δεν κάνει για την θέση αυτή. Επίσης έχει προαναγγείλει ότι οι ακραίες φωνές -πάντα που δεν θα πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις των κομματικών οργάνων- δεν έχουν θέση στο κόμμα. 

Μέσα από την επιλογή του αρχηγού όμως οι νεοδημοκράτες επιλέγουν και το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκεί το κόμμα τους. Πιο σκληρή από τον Κυριάκο Μητστοτάκη που έχει παρασυρθεί και από τον σύμμαχό του σε αυτό τον δεύτερο γύρο Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να πέσει η «ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνηση Τσίπρα». Πιο συναινετική από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που θεωρεί ότι με το μνημόνιο που υλοποιεί η κυβέρνηση Τσίπρα έρχεται σε σύγκρουση με την δική της κοινωνική βάση και είναι θέμα χρόνου πότε θα καταγραφεί και πολιτικά η δυσαρμονία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την κοινωνία. Πάντως και ο κ. Μεϊμαράκης όπως και ο κ. Μητσοτάκης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τον ασφαλιστικό όπως και τα άλλα νομοθετήματα που «θα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα». 

Το απότελεσμα πάντως θα κριθεί από το μέγεθος της συμμετοχής και από το τι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι των Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη. Οι παράγοντες του κόμματος υπολογίζουν ότι η αποχή θα κινηθεί περί το 20% ενώ όλοι συμφωνούν ότι το προβάδισμα ανήκει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως να έχει ελπίδες λόγω της καλής του πορείας και της δυναμικής που δημιούργησε για ανατροπή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης