Στην αντιμνημονιακή ρητορική καταφεύγει και πάλι ο Τσίπρας

Στην αντιμνημονιακή ρητορική καταφεύγει και πάλι ο Τσίπρας

Η τακτική του θυμίζει την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου - Επιμένει στον «πόλεμο κατά των συμφερόντων» και στο δίπολο παλαιό-νέο - Δεν έχουν απήχηση τα διλήμματα, περί αυτοδυναμίας και ισχυρής εντολής

Στην αντιμνημονιακή ρητορική καταφεύγει και πάλι ο Τσίπρας
Με ένα τρίπτυχο, που θυμίζει εν πολλοίς τα όσα έλεγε και πριν οκτώ μήνες, στην προεκλογική αντιπαράθεση του Ιανουαρίου, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να διατηρήσει το, ισχνό έστω, προβάδισμα που έχει στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Όπως φάνηκε από τις πρώτες εμφανίσεις του και ειδικά από την περιοδεία του σε Χανιά και Ρέθυμνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στη δοκιμασμένη αντιμνημονιακή ρητορική, επιμένει στον «πόλεμο κατά των συμφερόντων», αλλά και προσπαθεί να χαράξει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «παλιό πολιτικό σύστημα», που προφανώς εκφράζει πρωτίστως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η ΝΔ από τη μια μεριά και το «νέο», που αντιπροσωπεύει ο ίδιος.

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές εξελίσσεται ή και… αναζητείται μέρα με τη μέρα, καθώς οι αρχικοί σχεδιασμοί και τα διλήμματα, περί αυτοδυναμίας και ισχυρής εντολής δεν έχουν από μόνα τους απήχηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιμνημονιακή ρητορική επανέρχεται με έναν τρόπο που δείχνει να αγνοεί τη νέα πραγματικότητα. Από τα Χανιά ο κ. Τσίπρας έδειχνε σαν να θέλει να παραμείνει στον αντιμνημονιακό αγώνα, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο μεταξύ – δηλαδή σαν να μην έχει υπογράψει και η δική του κυβέρνηση ένα επαχθές μνημόνιο: «θέλουμε να μπορέσουμε να βγούμε από τις δύσκολες μέρες της κρίσης και όλοι μαζί να αγωνισθούμε για μία Ελλάδα, χωρίς συμφέροντα, χωρίς διαπλοκή, για μια Ελλάδα, χωρίς μνημόνιο και με εταίρους που θα μας σέβονται για τις προσπάθειές μας» τόνισε ενδεικτικά.

Και σαν να αγνοεί ότι στις Βρυξέλλες έχει πλέον αλλάξει το κλίμα και οι διαθέσεις των εταίρων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο, αφού είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτος πια, πρόσθεσε:  «Λέει ο κ. Μεϊμαράκης ότι εάν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές θα γυρίσει το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών. Το χαμόγελο στα χείλη των πιστωτών θα γυρίσει, διότι θα έχει μία κυβέρνηση που θα κάνει ό,τι θέλουν, αλλά δεν θα τους γίνει η χάρη».
Κλείσιμο
 
Στο μέτωπο πάντως της μάχης έναντι του παλιού πολιτικού κατεστημένου, η επιχειρηματολογία είναι μάλλον πιο πειστική και σίγουρα με καλύτερα αντανακλαστικά. Με αφορμή για παράδειγμα την επιστροφή της ΝΔ στη Ρηγίλλης και την αναπαλαίωση των εκεί γραφείων της, η Κουμουνδούρου σχολίασε: «Απόψε, στην οδό Ρηγίλλης επιχειρήθηκε μια μάταιη προσπάθεια αναπαλαίωσης.

«"Αναπαλαίωση", όμως, δεν χρειάζεται μόνο το κτίριο της Ρηγίλλης.  κρέμισμα και ξαναχτίσιμο απαιτεί επειγόντως η πολιτική του παλιού κομματικού συστήματος που εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκης. Του παλιού, του καταδικασμένου, αυτού που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο ελληνικός λαός έχει κρίση και μνήμη. Γνωρίζει, ότι το μέλλον δεν χτίζεται με παλιά υλικά».




 
Την Πέμπτη στο Αιγάλεω
 
Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει τις περιοδείες του στην Αττική την Πέμπτη από το Αιγάλεω. Στις 8 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Εσταυρωμένου. Την Παρασκευή θα επισκεφτεί τη Λιβαδειά και την Κυριακή θα μιλήσει σε παραγωγικούς φορείς και πολίτες στο Βελίδειο στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης