Χριστοδουλίδης: Δεν γράφεται ακόμα το νέο σύνταγμα της Κύπρου

Χριστοδουλίδης: Δεν γράφεται ακόμα το νέο σύνταγμα της Κύπρου

«Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα τρία γνωστά θέματα: διακυβέρνηση, εδαφικό και περιουσιακό» τόνισε χαρακτηριστικά

Χριστοδουλίδης: Δεν γράφεται ακόμα το νέο σύνταγμα της Κύπρου
Δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες συγγραφής νέου Συντάγματος για τη Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης του.
Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια πολύ καλή συζήτηση υπό μορφή ανασκόπησης της μέχρι σήμερα πορείας των συνομιλιών».

«Οι διαπραγματευτές», ανέφερε, «θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους μέχρι τις 7 Αυγούστου και ακολούθως θα ξανασυναντηθούν λίγο πριν την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση (μετά τις θερινές διακοπές) των δύο ηγετών».

Ερωτηθείς αν ξεκίνησαν διαδικασίες συγγραφής νέου Συντάγματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όχι δεν έχει ξεκινήσει κάτι τέτοιο. Είμαστε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όπως γνωρίζετε υπάρχει πολιτική κατανόηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες σε αριθμό θεμάτων».

Κλείσιμο
Ο στόχος των διαπραγματευτών, υπέδειξε, είναι να επιχειρήσουν αυτή την πολιτική κατανόηση που υπάρχει, να την αποτυπώσουν επί των εγγράφων, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν ότι η διαπραγμάτευση είναι διασταυρούμενη. «Δηλαδή, μπορεί να υπάρχει πολιτική κατανόηση σε δύο θέματα μαζί, στο ένα από τα δύο θέματα να μην καταστεί εφικτό να αποτυπωθεί, άρα και η άλλη πολιτική κατανόηση που υπάρχει δεν μπορεί να προχωρήσει. Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι είναι τόσο σημαντική η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, καθώς δημιουργεί ένα κίνητρο στις διαπραγματεύσεις και είναι για αυτό το λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμενε τόσο πολύ να ενσωματωθεί στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά που ο κ. Eide μιλά για συγγραφή νέου Συντάγματος και ότι αυτή τη φορά το προσδιόρισε στα έτη 2015-2016, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όταν φτάσουμε κοντά στη λύση, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένα Σύνταγμα το οποίο να αποτυπώνει την κατάσταση πραγμάτων επί της συμφωνίας που θα υπάρξει».

«Αυτή τη στιγμή», είπε, «δεν έχουμε φτάσει εκεί, αλλά είναι, ναι, ένα από τα προαπαιτούμενα για να φτάσουμε σε συμφωνία επί συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα τρία γνωστά θέματα: διακυβέρνηση, εδαφικό και περιουσιακό. Εκεί γίνεται ο διάλογος, εκεί συνεχίζεται και η δουλειά των διαπραγματευτών που είναι να αποτυπώσουν στο χαρτί κάποια από τα θέματα, στα οποία υπάρχει πολιτική κατανόηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Eide ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κοινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί και τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αν και δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται, ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Νέα Υόρκη, για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δεν τίθεται θέμα από κοινού συνάντησης με τον κ. Ακιντζί και τον ΓΓ του ΟΗΕ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης