Ντάισελμπλουμ: Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για την Ελλάδα για λόγους αξιοπιστίας

Ντάισελμπλουμ: Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για την Ελλάδα για λόγους αξιοπιστίας

Χωρίς νέα πρόταση η Ελλάδα, αλλά με καλή παρουσίαση - «Τα προβλήματα στην Ελλάδα ειναι βαθιά και θα μας απασχολούν για πολύ ακόμη» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ενώ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε νέες προτάσεις - Moσκοβισί: Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία

Ντάισελμπλουμ: Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για την Ελλάδα για λόγους αξιοπιστίας
«Αύριο το πρωί θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε την επιστολή για ένταξη της Ελλάδας στον ESM. Αυτή θα είναι η αρχή της διαδικασίας» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup για την Ελλάδα.  

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε τα όσα κυκλοφόρησαν νωρίτερα και ανέφεραν πως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε στην κρίσιμη συνεδρίαση χωρίς νέες προτάσεις. «Πιστέψαμε ότι θα είχαμε κάποιες νέες προτάσεις. Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση τώρα που μιλάμε» είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας» σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Eurogroup ενώ έσπευσε να τονίσει πως τα «τα προβληματα στην Ελλάδα είναι βαθιά και θα μας απασχολούν για πολύ ακόμη». «Πρέπει να ακούσουμε πρώτα την ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όσον αφορά στην ελληνική πρόταση είπε πως «ίσως να έχουμε τις ελληνικές προτάσεις σήμερα. Δεν τις είχαμε μέχρι τώρα».

Την ίδια ώρα, δήλωσε: «Θα δούμε αν μπορούμε να αρχίσουμε επισήμως τις διαπραγματεύσεις, μόνο μετά την αξιολόγηση των θεσμών».
Κλείσιμο

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Eurogroup εξέδωσε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα στο Eurogroup καλωσορίσαμε το νέο μας συνάδελφο (σ.σ. τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) και ακούσαμε τις εκτιμήσεις του μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. 
Δεν υπάρχουν νέες προτάσεις αυτή τη στιγμή από τον Έλληνα πρωθυπουργό και το πρώτο βήμα θα γίνει όταν η ελληνική κυβέρνηση στείλει νέο αίτημα στο Eurogroup: Το νέο αίτημα για στήριξη από τον ESM όσο το δυνατόν συντομότερα έρθει - ελπίζω να φτάσει ακόμη και αύριο το πρωί- τότε θα έχουμε ακόμη μία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ώστε επίσημα να αρχίσουμε να συζητούμε την πρόοδο αυτού του αιτήματος.
Πρώτα θα ρωτήσω τους υπευθύνους ώστε να εξεταστεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η φορολογία και η βιωσιμότητα του χρέους και έπειτα οι υπεύθυνοι θα έρθουν πίσω σε εμάς να μας ενημερώσουν εάν μπορούμε επίσημα να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά είναι θέμα ημερών να γίνουν. Έχουμε πολύ λίγο χρόνο, όπως γνωρίζετε».





Αλεξάντερ Στουμπ: Η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα στον ESM για βοήθεια τις ερχόμενες ώρες

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε πως η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για βοήθεια τις ερχόμενες ώρες. Για να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, απαιτούνται σκληρά μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας, συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπουμ είχε δηλώσει: «Μετά το "όχι" του ελληνικού λαού, πρέπει να ακούσουμε την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση της κρίσης», τονίζοντας πως αυτό που περιμένει είναι οι νέες προτάσεις να είναι «αξιόπιστες». 

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη» είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup ενώ υπογράμμισε πως «ό,τι συμφωνήσουμε με την Ελλάδα πρέπει να είναι αξιόπιστο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το μέλλον της ευρωζώνης». 

Moσκοβισί: Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης του Eurogroup ο κ. Μοσκοβισί είπε χαρακτηριστικά ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα πρέπει να εργαστούν γρήγορα, ώστε να διατηρήσουν την Ευρωζώνη ενιαία».



Εν αναμονή δηλώσεων του Ντάισελμπλουμ 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης