Κουρουμπλής: Δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης σκευασμάτων

Κουρουμπλής: Δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης σκευασμάτων

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι παρενέβη σε περίπτωση εκμετάλλευσης που καταγράφηκε σε φαρμακαποθήκη

Κουρουμπλής: Δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης σκευασμάτων
«Αν η κυβέρνηση δεχτεί συμφωνία που να περιέχει την περικοπή των 900 εκατ. ευρώ που δίδονται για την πρόνοια στη χώρα μας, τότε εγώ θα παραιτηθώ» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, την Τετάρτη, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα τις φορολογικές αλλαγές στις μονάδες πρόνοιας – προγραμματισμένη από καιρό όπως δικαιολογήθηκε. 
 
Με αφορμή τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις και τη στάση του Πρωθυπουργού ο κ. Κουρουμπλής σχολίασε ότι «στα δύσκολα φαίνεται ο καλός καπετάνιος», προσθέτοντας ωστόσο ότι «γνωρίζαμε πως ο  δρόμος που επιλέξαμε για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του λαού μας δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα». Εμφανίστηκε αισιόδοξος πάντως για την έκβαση αυτής της κατάστασης, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι Έλληνες έχουν ανθεκτικό... DNA».
 
Απαλλάσσονται από φορολογικά βάρη οι δομές πρόνοιας
 
O κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι όλες οι ημιαυτόνομες μονάδες πρόνοιας, όπου δηλαδή παρέχονται ημερησίως και όχι σε μόνιμη, χρόνια βάση υπηρεσίες υγείας σε άτομα με αναπηρία, σωματική η ψυχική, θα διέπονται πλέον από το καθεστώς αποζημίωσης των νοσηλίων του ΕΟΠΥΥ.
 
Κλείσιμο
Σε επόμενη φάση, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού κ. Αβγουλάς, θα αξιολογηθούν όλες οι δομές πρόνοιας με βάση τις υπηρεσίες που παρέχουν ώστε να επαναπροσδιοριστεί και το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης τους.
Πάντως, προσώρας όλες οι προνοιακές δομές προστατευόμενης διαβίωσης θα εξαιρεθούν από τη μνημονική διάταξη (άρθρο 100 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος) που τις υποχρεώνει στην καταβολή claw back και rebate, δηλαδή στα φορολογικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί για τις ιδιωτικές κλινικές και τις φαρμακευτικές εταιρίες.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Βαφειάδης, υπάρχουν στη χώρα 70 στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης οπου παρέχονται υπηρεσίες σε 350 άτομα – ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και ο Οργανισμός θα τους καλύπτει με 7 εκατ, ευρώ τον χρόνο.
 
Επίσης, υπάρχουν 170 κοινωφελή ιδρύματα σε όλη τη χωρά όπου ο Οργανισμός θα αποζημιώνει πλέον τους δικούς του ασφαλισμένους με το απλό νοσήλιο και όχι με το "βαρύ" νοσήλιο που περιελάμβανε Draw back και rebate.
 
Ομαλή η τροφοδοσία φαρμάκων
 
Σε ο,τι αφορά το θέμα της επάρκειας των φάρμακων στη χώρα, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης σκευασμάτων και ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους φορείς φαρμακευτικών, φαρμακαποθηκών και φαρμακείων προκείμενου να λύσει τα πιθανά προβλήματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι παρενέβη σε περίπτωση εκμετάλλευσης που καταγράφηκε σε φαρμακαποθήκη, τονίζοντας ότι «θα είμαι πολύ σκληρός σε φαινόμενα μαυραγοριτισμού που θα εντοπιστούν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης