Σαμαράς: Μόνο με μεγάλη εθνική συνεννόηση το «ναι» στη συμφωνία

Σαμαράς: Μόνο με μεγάλη εθνική συνεννόηση το «ναι» στη συμφωνία

Ο τέως πρωθυπουργός καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να μην παίζει ούτε με δημοψηφίσματα, ούτε με πρόωρες εκλογές» που «δεν τις αντέχει η χώρα» - Αιχμές και για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του που ζητούν υπερψήφιση της συμφωνίας πριν γίνει γνωστή

Σαμαράς: Μόνο με μεγάλη εθνική συνεννόηση το «ναι» στη συμφωνία
Την «εθνική συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής» ώστε να αποφευχθούν τόσο η καταστροφική έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, όσο και η  επαπειλούμενη φοροκαταιγίδα, θέτει ως προϋπόθεση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς για να στηρίξει το κόμμα του τη επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους και δανειστές.

Αν και αποφεύγει να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του και να τοποθετηθεί ευθέως για τη στάση της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς δείχνει προς το παρόν να στρέφεται προς την καταψήφιση της συμφωνίας εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το περιεχόμενό της. Αφήνει, ωστόσο, παράθυρο ανοιχτό για να στηρίξει τη συμφωνία εφόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιλέξει τη συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. 
Κλείσιμο

«Είμαστε ανοικτοί σε μεγάλη συνεννόηση με όλες τις δυνάμεις που θέλουν να σωθεί η χώρα, έστω και την ύστατη στιγμή. Αλλά σε μεγάλη εθνική συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στο Ηράκλειο Κρήτης σε προσυνδιάσκεψη του κόμματός του για την ανάπτυξη. 

Ο κ. Σαμαράς στηλίτευσε τις απειλές υπουργών ότι δεν θα πληρωθεί οι επικείμενες δόσεις στο ΔΝΤ, τονίζοντας: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ταυτίσει το όνομά του με τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή της χώρας, αν δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνος και για τη χρεοκοπία και για τη διεθνή μας απομόνωση, να πάψει να παραμένει εγκλωβισμένος σε αυτές τις ιδεοληψίες. Και να πάψει να παραμένει αιχμάλωτος από τις ακραίες "συνιστώσες" του».

Καλώντας τον πρωθυπουργό «να σταθμίσει τις ευθύνες του», τον προειδοποίησε «να μην παίζει ούτε με δημοψηφίσματα, ούτε με πρόωρες εκλογές». Γιατί, όπως είπε, «δεν τις αντέχει η χώρα, πάνω απ’ όλα», αλλά και «αν αποφασίσει νέες εκλογές, αυτό θα σημαίνει παράδοση εξουσίας». Και συμπλήρωσε:  «Δεν ξέρω αν το αντέχει αυτό ο ίδιος. Ξέρω ότι η χώρα σίγουρα δεν το αντέχει». 

«Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τελειώσει το μαρτύριο», είπε ο τέως πρωθυπουργός. «Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να υπάρξει συμφωνία για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Αλλά θέλουμε μια συμφωνία που να διασώζει την ανάκαμψη, να οδηγεί σε σταθερή ανάπτυξη. Όχι βέβαια μια συμφωνία σκέτη φοροκαταιγίδα».

«Φοροκαταιγίδα δεν μπορούμε να στηρίξουμε, αλλά έχουμε υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια», συνέχισε: «Ούτε να επιτρέψουμε να πάνε σε διπλό νόμισμα. Ούτε να δεχθούμε να πληρώνουν τελικά τον κόσμο με αυτά τα περίφημα ΙoUs, δηλαδή με υποβαθμισμένα κρατικά χρεόγραφα».  

Επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι κέρδισε τις εκλογές με απίστευτα ψέμματα, σχολίασε δεικτικά: «Κατάντησαν πια, αυτά τα ψέματα να θυμίζουν το ανέκδοτο με τον λαγό και το λιοντάρι»: «Λέμε και καμιά ανοησία για να περνάει η ώρα». Και σε σχέση με όσα συζητούνται για τη νέα συμφωνία πρόσθεσε: «Μπροστά σε αυτά που λένε και εκείνα που προτείνουν το e-mail Χαρδούβελη γίνεται μια νοσταλγική ανάμνηση».

Η «λευκή επιταγή», οι Βρυξέλλες  και τα «δωράκια στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Αντί να ντρέπονται, ρωτάνε εμάς, αν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία που θα φέρουν», ανέφερε ο τέως πρωθυπουργός για να απαντήσει: «Πρώτα από όλα, ποια συμφωνία; Την είδατε; Την ξέρετε; Τι μέτρα θα έχει; Ξέρει κανείς να μας πει; Μας ρωτάνε, αν εμείς θα ψηφίσουμε εκείνο που οι ίδιοι δεν ξέρουν! Μήπως θέλουν να τους δώσουμε και "λευκή επιταγή"; Λυπάμαι, αλλά λευκή επιταγή δεν έχει δώσει ποτέ και δεν έχει το δικαίωμα να δώσει η Νέα Δημοκρατία σε κανένα κόμμα και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Σαμαράς έδωσε επίσης έμφαση στο «αλαλούμ», όπως είπε, που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Εκείνοι θα ψηφίσουν όλοι τους τη συμφωνία που θα φέρουν;»  διερωτήθηκε. «Αν ψηφιστεί μια συμφωνία, ενώ σημαντικός αριθμός των κυβερνητικών βουλευτών δεν την στηρίξουν, πως θα εφαρμοστεί, στη συνέχεια; Από ποιους; Από υπουργούς που δεν θα την έχουν ψηφίσει; Και πώς θα ψηφιστούν στη συνέχεια οι εφαρμοστικοί νόμοι, όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές αποδοκιμάζουν τη συμφωνία πριν ακόμα την δουν;».

Συμπερασματικά, κατέληξε, «θα μιλήσουμε για τη συμφωνία όταν την δούμε κι αν υπάρξει. Τόσο απλά. Δεν βάζουμε... "κόκκινες γραμμές", δεν βάζουμε "πράσινες γραμμές". Όλα αυτά είναι ανοησίες. Απλά θα μιλήσουμε όταν τη δούμε». 

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αστειότητα» ότι δέχεται ο ίδιος πιέσεις από τις Βρυξέλλες, όταν, όπως είπε, «οι ίδιες οι Βρυξέλλες και εκείνες δεν ξέρουν τη συμφωνία», προσθέτοντας: «Και, εν πάση περιπτώσει, μαθήματα ευρωπαϊσμού σε κάποιον που έδωσε τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη, δεν δέχομαι».

Επικριτικός, εξάλλου, ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ και προς του εσωκομματικούς αμφισβητίες. «Κάποιοι πολύ θα ήθελαν η παράταξή μας να μην είχε αντέξει», είπε. «Κάποιοι ακόμα και τώρα τη χτυπούν. Μερικοί, ελάχιστοι, ακόμα και μέσα από την παράταξη έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική. Και παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνιδάκια, την ώρα που η Ελλάδα περνάει τις πιο κρίσιμες στιγμές. Όμως κανείς δεν τους παρακολουθεί πια. Γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτά είναι δωράκια που κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης