BBC: Η ακήρυχτη εσωτερική χρεοκοπία της Ελλάδας

BBC: Η ακήρυχτη εσωτερική χρεοκοπία της Ελλάδας

«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την εσωτερική χρεοκοπία σε περισσότερους από έναν τομέα» αναφέρει το ρεπορτάζ και εξηγεί πως το κράτος δεν πληρώνει εδώ και μερικούς μήνες προμηθευτές και άλλους συνεργάτες

BBC: Η ακήρυχτη εσωτερική χρεοκοπία της Ελλάδας
«Πότε θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα»; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις αγορές επί μήνες, ενώ η απόσταση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών παραμένει αγεφύρωτη, σημειώνει το BBC σε εκτενή ανάλυσή του για την κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία ονομάζει «ακήρυχτη εσωτερική χρεοκοπία». 

«Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις της σε εσωτερικό και εξωτερικό, όμως αυτό που παραμένει "μυστικό" είναι πως χιλιάδες έλληνες που βασίζονται στις πληρωμές του κράτους, παραμένουν απλήρωτοι, καθώς με κάθε πρακτική έννοια, στην Ελλάδα έχουν ήδη τελειώσει τα χρήματα», σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ενώ γίνεται αναφορά σε όσα έχουν διαδραματιστεί στη χώρα από τον Αύγουστο του 2014, όταν καταβλήθηκε η τελευταία δόση από τους δανειστές, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, όταν «προκλήθηκε πανικός στους συνταξιούχους που πήγαν στο ΑΤΜ και είδαν πως δεν είχε καταβληθεί η σύνταξή τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Το να βρίσκουν το λογαριασμό τους άδειο δεν είναι ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια για τους Ελληνες, αναφέρει το BBC. «Είμαστε ένα μήνα απλήρωτοι αυτή τη στιγμή και μέχρι πρόσφατα ήμασταν δύο μήνες πίσω. Κανείς δεν ξέρει να μας πει πότε θα πληρωθούμε» λέει ένας εργαζόμενος σε πολιτιστικό ίδρυμα κρατικά χρηματοδοτούμενο. 

Το BBC εστιάζει ακόμα στην κατάσταση στα νοσοκομεία, των οποίων οι προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι, εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες. «Την περασμένη εβδομάδα πληρωθήκαμε τα χρωστούμενα του Δεκέμβρη» λέει ένας από αυτούς στο BBC.

«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την εσωτερική χρεοκοπία σε περισσότερους από έναν τομέα» αναφέρει το ρεπορτάζ και εξηγεί πως από τον τομέα των εκδόσεων μέχρι τους προμηθευτές του στρατού. 
Κλείσιμο

«Οι πληρωμές είναι εδώ και καιρό καθυστερούμενες» λέει ένας εκδότης, ενώ ένας προμηθευτής τροφίμων στο στρατό συμπληρώνει: «Παλιά προσπαθούσαμε όλοι να κάνουμε δουλειές με το κράτος, τώρα είναι ο χειρότερος πελάτης μας». 

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και την άποψη του Θεόδωρου Φέσσα, προέδρου του ΣΕΒ: «Η αβεβαιότητα είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Απειλεί ακόμα και τις πιο υγιείς επιχειρήσεις, που κατόθρωναν ως τώρα να πληρώνουν μισθούς παρά την κρίση». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης