Γεωπολιτικό παιχνίδι με... τζιχαντιστές από την κυβέρνηση

Γεωπολιτικό παιχνίδι με... τζιχαντιστές από την κυβέρνηση

Συστάσεις από Αβραμόπουλο να μην συγχέεται το μεταναστευτικό με τη διαπραγμάτευση - Αντίδραση και από Παπαδημούλη για τη δήλωση Καμμένου

Γεωπολιτικό παιχνίδι με... τζιχαντιστές από την κυβέρνηση
Το γεωπολιτικό χαρτί που περιλαμβάνει και το μεταναστευτικό βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές η κυβέρνηση. 

Την διάσταση αυτή ανέδειξε με τις δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα «Times» ο υπουργός Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος ανέφερε ότι αν η Ελλάδα φύγει από την ΕΕ, τότε θα τεθούν σε κίνδυνο πολλά περισσότερα από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το ευρώ.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος: «Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι διατηρώντας την Ελλάδα σταθερή, το μέτωπο της Δύσης κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ασφαλές. Αλλά αν εκδιωχθεί ή αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη, κύματα μεταναστών χωρίς χαρτιά, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστικών στοιχείων, θα ξεχυθούν από την Τουρκία, οδεύοντας προς την καρδιά της Δύσης». 

Το μεταναστευτικό όμως βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο που είναι ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ. Οι δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση καθώς είπε ότι το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και δεν θα πρέπει να συγχέεται με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει εθνική πολιτική σύμφωνη με τα κεκτημένα αλλά και τους κανονισμούς της Ευρώπης». 

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του είπε: «Συμφωνήσαμε με τον Επίτροπο ότι η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση μακράς πνοής, μακριά από μυωπικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς – στρατηγική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο – μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να νομιμοποιούν την ακραία ρητορική, τη λαϊκιστική ρητορική της άκρας δεξιάς και αναδεικνύουν στην ατζέντα τα επιχειρήματα νεοναζιστικών μορφωμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».
Κλείσιμο

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου ενώ ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται για το Δουβλίνο ΙΙΙ και υπάρχει κοινή συνείδηση πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα μετατράπηκε σε αρνητικό παράδειγμα αποθήκης ψυχών καθώς επικράτησαν πολιτικές που δεν είχαν στόχο να διαμοιράσουν την ευθύνη και δεν υπήρξε αλληλεγγύη.  Πάντως ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η πρώτη παρουσία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες, ήταν θετική με την υποβολή από πλευράς της Ελλάδας ενός Οδικού Χάρτη, ο οποίος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. 

Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου πάντως προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καθώς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος ανέφερε σε tweet: Την ώρα που ο Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύονται σκληρά με τους δανειστές, οι απειλές περί «τζιχαντιστών», δεν βοηθούν καθόλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης