Σαμαράς προς κυβέρνηση: Φέρτε στη Βουλή το Μνημόνιο που συνυπογράψατε

Σαμαράς προς κυβέρνηση: Φέρτε στη Βουλή το Μνημόνιο που συνυπογράψατε

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν το “έσκισε” το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε», υπογράμμισε ο τέως πρωθυπουργός - Χλεύασε τους ισχυρισμούς περί της δήθεν «σκληρής και υπερήφανης διαπραγμάτευσης»

Σαμαράς προς κυβέρνηση: Φέρτε στη Βουλή το Μνημόνιο που συνυπογράψατε
Με στόχο την εξειδίκευση της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία το προσεχές διάστημα στη Βουλή, συνέρχεται το πρωί της Παρασκευής σε πρώτη συνεδρίαση το άτυπο 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Πολιτικό Συμβούλιο είναι ένα νέο κομματικό όργανο το οποίο απαρτίζεται από την πλειονότητα των κορυφαίων κοινοβουλευτικών και κομματικών αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας. Συγκροτήθηκε πρόσφατα με απόφαση του αρχηγού του κόμματος Αντώνη Σαμαρά που κατέτεινε στην καθιέρωση συλλογικών εσωκομματικών διαδικασιών ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια που προκαλούσε το αίτημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για προκήρυξη έκτακτου Συνεδρίου.

Η πρώτη συνεδρίαση του νεοπαγούς οργάνου έρχεται ένα 24ωρο μετά την αποκάλυψη στην οποία προέβη η Νέα Δημοκρατία, δημοσιοποιώντας το άγνωστο μέχρι την Πέμπτη κείμενο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου που συνομολόγησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους εταίρους της χώρας και το οποίο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι που αρνούνταν ως τώρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι με τον ισχυρισμό αυτό αρνούνταν την επικύρωσή του από τη Βουλή.

Πέραν, όμως, της υπογραφής του κ. Βαρουφάκη, εκείνο που, σύμφωνα με τους επιτελείς της Συγγρού, εντυπωσιάζει είναι το πανομοιότυπο περιεχόμενο που έχει με όλες τις προηγούμενες συμφωνίες, καθώς και η σαφής αναφορά ότι η συμφωνία συνδέεται άρρηκτα με το μνημόνιο και γι ́ αυτό, όπως υποστηρίζουν από τη Νέα Δημοκρατία, η συγκυβέρνηση δεν την προωθεί στο Κοινοβούλιο, καθώς φοβάται τους βουλευτές της. 

«Η Σύμβαση που υπέγραψε η παρούσα Κυβέρνηση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» που παρατείνεται για ακόμη τέσσερις μήνες, εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα επίμαχα κείμενα που έχουν ταυτόσημη ορολογία με εκείνη της δίμηνης παράταση που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Κλείσιμο

«Συνεπώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν το “έσκισε” το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η νέα επέκταση της Σύμβασης, σημαίνει ασφαλώς και επέκταση του Μνημονίου. 

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η νεώτερη επικαιροποίηση περιλαμβάνει και ένα «δυσμενές στοιχείο» που είναι η επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), των ομολόγων ύψους 10,9 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

«Είναι από αυτά τα χρήματα που έρχεται τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει πίσω ένα μικρό μέρος, το 1,2 δισεκατομμύρια, που κακώς επέστρεψε. Και που τα ζητάει τώρα για να καλύψει πιεστικές ταμειακές της ανάγκες, που βέβαια, μέχρι πρόσφατα, είτε αγνοούσε, είτε δεν αποδεχόταν ότι υπάρχουν», εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν χρειαζόταν τη δόση των 7,2 δις. ευρώ, «αγωνιά τώρα να εκταμιεύσει ένα οποιοδήποτε μικρό μέρος της, για να καλύψει πιεστικές ανάγκες ρευστότητας» για «να περιορίσει τη στάση εσωτερικών πληρωμών, που δυστυχώς έχει επιβάλει».

Κάνοντας λόγο για αλαλούμ και παλινωδίες, ο κ. Σαμαράς χλεύασε τους ισχυρισμούς περί της δήθεν «σκληρής και υπερήφανης διαπραγμάτευσης», που, όπως είπε, επικοινωνιακά πουλούσε η κυβέρνηση. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ασχοληθεί, επιτέλους με την ουσία», περνώντας από τη «δημιουργική ασάφεια» στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας, καθώς, όπως συμπλήρωσε, «δημιουργική ασάφεια», σημαίνει πια «ανοικτά ψέματα» μέσα στη χώρα, αφού «έξω όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει».

Παρά την κριτική που άσκησε, πάντως, στο περιεχόμενο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι επείγει η εφαρμογή της, προτρέποντας την κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. «Γιατί», όπως υπογράμμισε καταλήγοντας, «κάθε μέρα που περνά, η πραγματική οικονομία καταρρέει και - όπως το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω συνεχώς - ο λογαριασμός για την κοινωνία μεγαλώνει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης