Euobserver: Τα αριστερά κόμματα εμπνέονται από το ελληνικό μοντέλο

Euobserver: Τα αριστερά κόμματα εμπνέονται από το ελληνικό μοντέλο

Tempo de Avancar (Καιρός να πάμε μπροστά): Η νέα πολιτική κίνηση στην Πορτογαλία που στοχεύει να έχει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Euobserver: Τα αριστερά κόμματα εμπνέονται από το ελληνικό μοντέλο
«Ένας πορτογαλικός ΣΥΡΙΖΑ; Τα αριστερά κόμματα εμπνέονται από το ελληνικό μοντέλο» είναι ο τίτλος ανάλυσης που δημοσιεύεται σήμερα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι στην Πορτογαλία υπάρχει μία νέα πολιτική κίνηση που στοχεύει να έχει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πορτογαλική εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ονομάζεται Tempo de Avancar (Καιρός να πάμε μπροστά) και συγκεντρώνει στους κόλπους της αριστερές πολιτικές ομάδες, με ισχυρότερη την επονομαζόμενη Livre (Ελεύθερο Κόμμα), η οποία δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι από τον Πορτογάλο ευρωβουλευτή Ρούι Ταβάρες.

Όπως αναφέρεται, το Tempo de Avancar δεν είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα αλλά τάσσεται σφόδρα κατά της λιτότητας και αυτό το Σαββατοκύριακο διοργανώνει ανοιχτό συνέδριο στη Λισαβόνα, όπου θα ξεκινήσει να ετοιμάζει το κυβερνητικό πρόγραμμά του. Η Ανά Ντάγκο, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Tempo de Avancar δηλώνει: «Αναζητούμε νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής που θα απαντούν στην κρίση των τελευταίων ετών, όπως κάνουν το Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».

Το άλλο κίνημα που διεκδικεί το στέμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει ο euobserver, είναι το Blocode Esquerdal (Αριστερό Μπλοκ) το οποίο, ήδη, εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας και ιδεολογικά βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στον euobserver «και τα δύο κόμματα αποτελούνται από πρώην κομμουνιστές, πρώην μαοϊστές και πρώην τροτσκιστές». Το Bloco de Esquerdal ιδρύθηκε το 1999 μετά την κατάρρευση της πορτογαλικής Αριστεράς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Αριστερά εμφανίζεται κατακερματισμένη.

Το τρίτο κόμμα που φιλοδοξεί, σύμφωνα με τον euobserver, να αποτελέσει τον ΣΥΡΙΖΑ της Πορτογαλίας είναι το PDR (Ρεπουμπλικανικό Δημοκρατικό Κόμμα). Επικεφαλής του είναι ο ευρωβουλευτής Αντονιόνι Πίντο, ένας γνωστός δικηγόρος, ο λόγος του οποίου έχει χαρακτηριστεί «λαϊκίστικος».
Κλείσιμο

Το PDR αναμένει την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αυτοχαρακτηρίζεται ως προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό και κεντροαριστερό. Ο γγ του κόμματος, επισημαίνει ότι το PDR δεν μοιράζεται την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το πολιτικό ακροατήριό του είναι οι απογοητευμένοι από την κεντρική πολιτική ψηφοφόροι.

«Στηρίζουμε την υποταγή της οικονομικής εξουσίας στην πολιτική εξουσία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, με σεβασμό στο πορτογαλικό Σύνταγμα και στη δέσμευση αποπληρωμής του χρέους» τονίζει. Πολιτικοί σχολιαστές, ωστόσο, σημειώνουν ότι τα κοινωνικά κινήματα στην Πορτογαλία είναι πιο αδύναμα από την Ελλάδα ή την Ισπανία, επισημαίνοντας ότι η λιτότητα έχει προκαλέσει ρήξη στους κοινωνικούς δεσμούς και πως ο λαός παραμένει σχετικά απαθής.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Mαργία Πεντρόζο, το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επαναληφθεί στην Πορτογαλία, γιατί τα κοινωνικά κινήματα της χώρας «δεν διαθέτουν την ίδια ικανότητα με αυτά της Ελλάδας ώστε να σχηματίσουν πολιτικές οργανώσεις».
Ωστόσο, τα μικρά κόμματα και τα αριστερά κινήματα κοιτούν με ζήλια τον ΣΥΡΙΖΑ και «λαχταρούν» τη δυναμική του, καταλήγει το άρθρο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης