Σπεύδουν βραδέως οι ψηφοφόροι στις κάλπες

Σπεύδουν βραδέως οι ψηφοφόροι στις κάλπες

Συνεχής η ροή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα – Αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση μετά το μεσημέρι – Η κακοκαιρία εμπόδιο και πρόβλημα για πολλούς ψηφοφόρους σε κάποια σημεία της χώρας – Τα exit poll, η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος και οι διαδικασίες για τα αποτελέσμα από τις Περιφέρειες

Σπεύδουν βραδέως οι ψηφοφόροι στις κάλπες
Με σχετικά ομαλή ροή συνεχίζεται η προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες, καθώς αρκετοί παράγοντες συνηγόρησαν, από το πρωί, στο να μετακινηθεί χρονικά η συνηθισμένη ροή των ψηφοφόρων μερικές ώρες αργότερα σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Η βασικότερη διαφορά της εκλογικής διαδικασίας σε σχέση με κάθε άλλη πρότερη είναι το γεγονός πως πραγματοποιείται μέσα στο καταχείμωνο. Κάλπες είχαν να στηθούν Γενάρη μήνα από το... 1936 (!) και ο εκλογικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει μερικά προβλήματα, ενίοτε σοβαρά. Για παράδειγμα σε αρκετές περιοχές της χώρας χρειάστηκε η επέμβαση στρατού, αστυνομίας, ακόμα και της... Πολεμικής Αεροπορίας για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό που συνέβαινε μέχρι και αργά το μεσημέρι της Κυριακής στο εκλογικό κέντρο της Αγίας Ρουμέλη στην Κρήτη. Πλην όμως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στα νότια της χώρας, με τους ισχυρούς ανέμους και την αδιάκοπη βροχόπτωση, είναι τέτοιες που κατέστησαν αδύνατη τόσο για την ίδια τη δικαστική αντιπρόσωπο, όσο και για τους εκλογείς, τη μετάβαση στην Αγία Ρουμέλη ακτοπλοϊκώς. Και μπορεί τελικώς κάλπη και αντιπρόσωπος να έφτασαν στο ορεινό χωριό με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου Super Ρuma, αλλά για περίπου 110 άτομα από τους συνολικά 129 εγγεγραμμένους στην Αγία Ρουμέλη ο μοναδικός τρόπος για να φτάσουν στο χωριό και να ψηφίσουν είναι να περπατήσουν υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες ένα δύσβατο μονοπάτι από τον Αη Γιάννη ως την Αγία Ρουμέλη, μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων!


Κλείσιμο

Ανάλογα προβλήματα καταγράφηκαν το πρωί σε 5 χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, όπου τελικώς επιστρατεύτηκαν εκχιονιστικά για να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους.

Τη... μανία του καιρού και δη του αέρα δοκίμασαν και περίπου 70 ετεροδημότες από το Καστελόριζο, οι οποίοι βρίσκονταν μέχρι αργά το μεσημέρι της Κυριακής εγκλωβισμένοι στη Ρόδο, καθώς δεν υπάρχει πλοίο να τους περάσει στο γειτονικό νησί.

Στην Ξάνθη τέλος, από τα ξημερώματα κιόλας, οι κάτοικοι προσέρχονται στις κάλπες υπό καταρρακτώδη βροχή που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησε μικροπροβλήματα στους δρόμους.

Παρά τα όποια προβλήματα δημιουργεί ο καιρός πάντως, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ενημερώνουν πως η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται πλέον απολύτως ομαλά σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας. Ακόμα κι αν σε ορισμένα εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξάγεται χωρίς κανένα μέλος εφορευτικής Επιτροπής, ενώ σε κάποια άλλα τον δικαστικό αντιπρόσωπο και τον γραμματέα βοηθούν μέλη από διπλανά τμήματα. Αυτά πάντως είναι μάλλον συνηθισμένα προβλήματα που παρατηρούνται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Σε κάθε περίπτωση πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν πως όσο προχωρούν οι μεσημεριανές ώρες, τόσο αρχίζει να «πυκνώνει» η προσέλευση των ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου κάνουν λόγο για ενίσχυση της ροής των εκλογέων προς τα κέντρα όσο περνάει η ώρα με αποκορύφωμα το τελευταίο δίωρο πριν το κλείσιμο των κάλπεων, στις 7 το βράδυ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις και τα πρώτα αποτελέσματα

Όπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και της Singular Logic περίπου στις 9:30 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, τουλάχιστον όσα θα βρίσκονται πάνω από το όριο του 3%. Αυτή η εκτίμηση θα βασίζεται στα αποτελέσματα που θα έχουν ήδη σταλεί στην κεντρική διαχείριση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων, από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω του συστήματος SRT, το οποίο αποτελούν ειδικά κινητά τηλέφωνα σε 4.800 εκλογικά τμήματα, δηλαδή περίπου από το 25% του συνόλου.

Όμως, η ανάδειξη ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης αναμένεται πολλές ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν τα κόμματα εκτός Βουλής.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα ανά Περιφέρεια, η εικόνα θα αποτυπωθεί συντομότερα στις μονοεδρικές και μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες (Λευκάδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Γρεβενά, Φωκίδα, Σάμος, Κεφαλληνία) και στις μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες με 2 έδρες (Θεσπρωτία και Καστοριά).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης