Κασουλίδης: Η λύση του Κυπριακού είναι σαν το ταγκό, χρειάζεται δύο

Κασουλίδης: Η λύση του Κυπριακού είναι σαν το ταγκό, χρειάζεται δύο

«Η λύση είναι σαν το ταγκό, που χρειάζεται δύο να το χορεύουν», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή του αγγλόφωνου Al Jazeera που προβλήθηκε το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα o Kύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Κασουλίδης: Η λύση του Κυπριακού είναι σαν το ταγκό, χρειάζεται δύο


Η λύση «είναι πολύ κοντά αλλά μπορεί να είναι και πολύ μακριά την ίδια στιγμή», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και τόνισε πως είναι δύσκολη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε ένα χρόνιο πρόβλημα
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από το Λονδίνο, ο κ. Κασουλίδης σχολίασε ότι η λύση «είναι πολύ κοντά αλλά μπορεί να είναι και πολύ μακριά την ίδια στιγμή», επισημαίνοντας πως είναι δύσκολη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε ένα χρόνιο πρόβλημα. «Η εμπιστοσύνη έρχεται με την πρόοδο. Αν υπάρχει η συνηθισμένη ξύλινη γλώσσα και αλληλοκατηγορίες, τότε υπάρχει περισσότερη έλλειψη εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Σε ερώτηση για το πόσο σίγουρος είναι ότι ο κυπριακός λαός θα στηρίξει μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των ηγεσιών των δύο πλευρών, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα ενός δημοκρατικού δημοψηφίσματος, με το οποίο οι Κύπριοι θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία. «Υπάρχει ένα μυστικό – αν δώσουμε προσοχή στη κοινή γνώμη από την αρχή και να προσπαθήσουμε συσπειρώσουμε την κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τότε νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό», πρόσθεσε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου του Al Jazeera, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων πράγματι θέλει μια λύση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι τουλάχιστον για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από αυτή που προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα και περιγράφεται στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου.

Κλείσιμο
Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε αισιόδοξος: «Όταν κανείς προσπαθεί είναι υποχρεωμένος να είναι αισιόδοξος, αλλιώς ας τα μαζέψουμε και να φύγουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστή συνέντευξη στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής παραχώρησε και ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, τον οποίο ο δημοσιογράφος ανέφερε ως «Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κύπρου».

Ο κ. Ναμί απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι Τουρκοκύπριοι θα προτιμούσαν να καταλήξουν με ένα ανεξάρτητο κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εργαζόμαστε για μια ομοσπονδιακή λύση, επ’ αυτού διαπραγματευόμαστε». Όπως συμπλήρωσε,  οι άλλες επιλογές δεν είναι ρεαλιστικές. «Ζούμε πλάι-πλάι σε ένα μικρό νησί και η μόνη συμβιβαστική θέση είναι μια ομοσπονδιακή λύση», είπε ο κ. Ναμί.

Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «απορριπτική στάση» και «μαξιμαλιστικές θέσεις» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στάση που όπως είπε προκαλεί πικρία και ερωτηματικά για το κατά πόσο η ομοσπονδιακή λύση είναι εφικτή ή όχι με βάση την ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη. Χρησιμοποίησε την ίδια έκφραση με τον κ. Κασουλίδη: «Η λύση, σαν το ταγκό, χρειάζεται δύο».

Είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαία μια συνολική λύση, αλλά ότι στο ενδιάμεσο θα μπορούσαν να εφαρμόζονται διάφορα στοχευμένα και προσεκτικά σχεδιασμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε διδασκαλία ελληνικών και τουρκικών στα σχολεία της άλλης κοινότητας, σε ελεύθερο εμπόριο σε όλο το νησί, σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε κοινή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Ναμί εκτίμησε πως «τώρα» είναι η στιγμή να βρεθεί λύση. «Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου. Πιστεύω ότι είναι μία μη ανατρέψιμη διαδικασία και το Κυπριακό θα λυθεί», είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση δε για το περιουσιακό, συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα πρέπει να βρεθεί ένα καθεστώς που θα ορίζει ότι οι περιουσίες στο βορρά θα παραμείνουν στην πλειοψηφία τους σε Τουρκοκύπριους, με αντάλλαγμα αποζημιώσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης