«Πόρτα» στο ΠΑΣΟΚ και ανοιχτός σε εκλογές ο Κουβέλης

«Πόρτα» στο ΠΑΣΟΚ και ανοιχτός σε εκλογές ο Κουβέλης

Πλυθαίνουν τα στελέχη στο εσωτερικό του κόμματος που υποστηρίζουν ότι η αμφίσημη διάθεση της ηγεσίας από τη στιγμή που βγήκε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, ήταν η βασική αιτία της αποδοκιμασίας

«Πόρτα» στο ΠΑΣΟΚ και ανοιχτός σε εκλογές ο Κουβέλης
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου 1.000 περίπου σύνεδροι θα κληθούν να αποτιμήσουν την ήττα των ευρωεκλογών, αλλά και να χαράξουν την πορεία του χώρου που εκφράζουν, στο μέλλον. Πλυθαίνουν τα στελέχη στο εσωτερικό του κόμματος που υποστηρίζουν ότι η αμφίσημη διάθεση της ηγεσίας από τη στιγμή που βγήκε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, ήταν η βασική αιτία της αποδοκιμασίας. Ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega για πρώτη φορά πήρε ξεκάθαρη απόσταση από το ΠΑΣΟΚ και έδειξε ότι συζητάει μια ενδεχόμενη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς ωστόσο να εκφράζει άποψη για τον τρόπο που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος σε νέες συνεργασίες που μπορεί να ανοιχτεί η Δημοκρατική Αριστερά είπε ότι στο μέτωπο αυτό "το ΠΑΣΟΚ όσο συνυπηρετεί και συνυπογράφει μια συγκεκριμένη πολιτική, είναι προφανές ότι δε χωράει". Λίγο αργότερα ο κ. Κουβέλης διαπίστωσε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη "υπάρχουν φωνές οι οποίες διατυπώνουν και την ανάγκη αποδέσμευσης από το κυβερνητικό σχήμα κα την  ανάγκη αλλαγής της πολιτικής". Και πρόσθεσε:  "όλα αυτά  όμως είναι απροσδιόριστα, είναι ασαφή, είναι ρευστά και κανείς δε μπορεί αυτή την ώρα να μιλήσει με σαφήνεια για το τι γίνεται σ’ αυτό  το χώρο διότι η πολιτική αμφισημία του ΠΑΣΟΚ αναμφισβήτητα δημιουργεί όλα αυτά  τα ερωτήματα".

Σε ότι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουβέλης "είδε" ότι το τελευταίο διάστημα έχει μετατοπιστεί σε "ρεαλιστικότερες θέσεις". Είπε συγκεκριμένα:

"υπάρχει μια μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς ρεαλιστικότερες θέσεις, αλλά εξακολουθούν οι ασάφειές του, εξακολουθούν να υπάρχουν οι προσκολλήσεις του σε ιδεοληψίες και σε μη ρεαλιστικές πολιτικές επιλογές. Και το αναφέρω αυτό για να επαναφέρω στη συζήτησή μας εκείνο που αρχικά σας είπα, ότι εκείνο που προέχει είναι αν μπορεί να προκύψει πολύ συγκεκριμένα, με προγραμματική συμφωνία, με  θετικού χαρακτήρα δέσμευση, αυτή η διαμόρφωση της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.  Και είναι ζητούμενο".

Για την ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ σημίωσε ότι είχε "έναν ρεαλιστμό", αλλά πρόσθεσε:
Κλείσιμο

"υπάρχουν και θέσεις αναφορικά με την παροχολογία,  οι οποίες είναι ανεδαφικές. Δεν εφάπτονται με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας. Όπως δεν εφάπτεται με την πραγματικότητα της χώρας στο πλαίσιο των διεθνών της υποχρεώσεων, η μονομερής επί παραδείγματι διαγραφή χρέους ή τ’ άλλα σχετικά.
​Αν λάβει μάλιστα κανείς υπ' όψιν του ότι τα χρέη που έχει η Ελλάδα, ο δανεισμός που έχει κάνει, είναι κρατικά δάνεια, είναι από τη Λετονία, είναι από την Εσθονία, ποιος θα σου χαρίσει αυτά τα δάνεια; Ποιο κράτος;"

Τέλος ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην προκήρυξη εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαπίστωσε ότι στη βάση της  ασκούμενης πολιτικής, οι συναινέσεις για εκλογή Προέδρου δεν υπάρχουν. Σε εκείνο το σημείο συμπήρωσε: "η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι ένα ουσιαστικό πολιτική ζήτημα το οποίο συνδέεται, το επαναλαμβάνω, με το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών. Και οι πολιτικές που σήμερα ασκούνται διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα".

Επίσης ο κ. Κουβέλης είπε πως ¨ οι εκλογές δεν πρέπει ν’ αφορίζονται, οι εκλογές δεν είναι αν θέλετε μία διαδικασία η οποία είναι αντιδημοκρατική. Οι εκλογές είναι αν θέλετε πάρα πολλές φορές και μια σωτήρια διαδικασία για την ίδια την κοινωνία".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης