Από το 2005 γνωρίζαμε για τις ΗΠΑ, αλλά κάναμε τον «ψόφιο κοριό»

Από το 2005 γνωρίζαμε για τις ΗΠΑ, αλλά κάναμε τον «ψόφιο κοριό»

Αποκάλυψη-σοκ από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ: «Φοβηθήκαμε τους ζόρικους της NSA» - Με απόφαση Καραμανλή κόπηκε κάθε αναφορά στις ΗΠΑ - Ταραχή για τον Πάγκαλο, που ξεπέρασε τα όρια και έδωσε άλλοθι στους Αμερικανούς

Νέο "καυτό" dvd από την Τζούλια!
Από το 2005 γνωρίζαμε για τις ΗΠΑ, αλλά κάναμε τον «ψόφιο κοριό»
Η αφοπλιστική αυτή απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κ. Ανδρέας Λαμπρινόπουλος είχε αφήσει άναυδους τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι οποίοι ερευνούσαν την προ οκταετίας υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα. Είχε άλλωστε προηγηθεί η αποκάλυψη του ίδιου ότι η άκρη του νήματος για τους «κοριούς» που είχαν στηθεί στη χώρα μας, με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, κατέληγε στην έδρα της περιβόητης, πλέον, Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) στην Πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ, η οποία, όπως αποδεικνύεται τώρα, παρακολουθεί τους ηγέτες όλης της υφηλίου.

Αρχικά ο κ. Λαμπρινόπουλος, επικαλούμενος λόγους εθνικού συμφέροντος, αρνούνταν να κατονομάσει τη «χώρα του εξωτερικού» από την οποία είχε διαπιστωθεί ότι δέχονταν αλλά και έκαναν κλήσεις ορισμένα από τα τηλέφωνα-«σκιές», μέσω των οποίων είχε στηθεί το πολυπλόκαμο κύκλωμα των υποκλοπών που όταν αποκαλύφθηκε, στις αρχές του 2006, συγκλόνισε την Ελλάδα, καθώς έγινε γνωστό ότι παρακολουθούνταν Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Χρειάστηκε να ασκηθούν έντονες πιέσεις από τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να παραδεχθεί ο κ. Λαμπρινόπουλος ότι οι αριθμοί τηλεφώνων που εντόπισε η ΑΔΑΕ ότι καλούσαν τις «σκιές» βρίσκονταν στην πόλη Λόρελ της Πολιτείας του Μέριλαντ.

«Μα εκεί είναι η έδρα του NSA, του National Security Agency», αναφώνησε η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη, υποχρεώνοντας τον κ. Λαμπρινόπουλο να ομολογήσει τον λόγο για τον οποίο ενώ ο ίδιος και οι συνεργάτες του εντόπισαν τουλάχιστον μία από τις άκρες του νήματος για τη λειτουργία των «κοριών», απέφυγαν να κάνουν ένα απλό τηλεφώνημα επιβεβαίωσης για να διαπιστώσουν αν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα απαντούσε μια τυχαία νοικοκυρά ή κάποιος από τους «ζόρικους» της επίσημης υπηρεσίας παρακολουθήσεων των συνδιαλέξεων που έχουν ιδρύσει οι ΗΠΑ εδώ και 61 χρόνια. «Είναι θέμα εθνικής ασφαλείας και πρέπει να το ψάξουν το αρμόδιο υπουργείο των Εξωτερικών και η Δικαιοσύνη», αντέτεινε στη βροχή των ερωτήσεων που δέχθηκε εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο οποίος κάρφωσε και την ΕΥΠ, η οποία είχε ερευνήσει τα ίδια καρτοκινητά που είχαν δεχθεί τις κλήσεις από την έδρα του NSA και τα είχε βρει αθώα! Κατόπιν τούτου μόνον έκπληξη δεν προκαλεί η άρον άρον διακοπή των ερευνών που είχε ξεκινήσει η Βουλή για την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Οπως και η σπουδή της τότε κυβέρνησης να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, η οποία δεν είχε δυνατότητα περαιτέρω ερευνών. Και γι’ αυτό η επίμαχη δικογραφία που σχηματίστηκε τότε μαζεύει σκόνες σε κάποια συρτάρια, παρότι ανασύρθηκε από το αρχείο, το 2010, από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και ακολούθως, υποτίθεται ότι, συσχετίστηκε με τους ισχυρισμούς -θεωρίες συνωμοσίας, κατ’ άλλους- περί σχεδίου δολοφονίας του κ. Καραμανλή.
Κλείσιμο

Γιατί δεν κατονομάστηκαν οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θέματος», στην κυβέρνηση Καραμανλή υπήρξε «εδραιωμένη πεποίθηση ότι πίσω από τις παρακολουθήσεις ήταν αμερικανικές υπηρεσίες». Γι’ αυτό, άλλωστε, στην περίφημη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από τους τότε υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργο Βουλγαράκη, Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα και Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, ο πρώτος, στα σχέδια επί χάρτου που έκανε, «φωτογράφισε» ως βασικό κέντρο των υποκλοπέων, οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει το λογισμικό παρακολούθησης στο δίκτυο της εταιρείας Vodafone, την πλατεία Μαβίλη, πλησίον της οποίας, όπως είναι γνωστό, δεσπόζει το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας. Ωστόσο, ο τότε υπουργός των Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης, όπως και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, παρενέβησαν και ζήτησαν να μη γίνουν συγκεκριμένες αναφορές σε αμερικάνικες υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο ίδιο πνεύμα, εξάλλου, ο τότε ισχυρός παράγων στο κυβερνητικό στρατόπεδο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε ξεσπαθώσει στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «προσέφεραν κάκιστη υπηρεσία όσοι ισχυρίστηκαν ότι θέλουμε να ενοχοποιήσουμε την πρεσβεία της μεγάλης υπερδύναμης». Ετσι, ο κ. Βουλγαράκης, όταν κλήθηκε για εξηγήσεις στη Βουλή, υποστήριξε ότι η ΕΥΠ δεν μπορούσε να εντοπίσει τα τηλέφωνα-«σκιές» επειδή οι τότε ιθύνοντες της Vodafone έσπευσαν να κατεβάσουν το παράνομο λογισμικό με βάση το οποίο υποκλέπτονταν οι συνομιλίες προτού μεταβεί στο Μαξίμου ο τότε επικεφαλής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας κ. Γιώργος Κορωνιάς για να καταστήσει κοινωνό των ευρημάτων του το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε, εκ των υστέρων, μιλήσει για «βεβαιωμένη αδυναμία να φτάσουμε στους υποκλοπείς» μετά την «αποκαθήλωση του λογισμικού» και είχε περιγράψει τις δυσκολίες της Αστυνομίας και της ΕΥΠ να εντοπίσουν τα κέντρα υποκλοπής, παρότι, όπως είχε πει, εξετάστηκαν περίπου 500 τηλέφωνα που καλούσαν τις «σκιές» και «αναλύθηκαν οι χιλιάδες κλήσεις που έγιναν προς αυτά από ανυποψίαστους και προέρχονταν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό». Θέλοντας, μάλιστα, να θολώσει τα νερά, έσπευσε να προσθέσει «κυρίως από τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο», αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην NSA και το Μέριλαντ, η εμπλοκή της οποίας αποσιωπήθηκε και στην έρευνα που είχε γίνει από την ΕΥΠ.

Πώς εντοπίστηκαν οι «σκιές»
Ο εντοπισμός της NSA έγινε μάλλον τυχαία από τους ειδικούς επιστήμονες της ΑΔΑΕ. «Ψάχναμε το λάθος που μπορεί να έκαναν», είπε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής και εξήγησε ότι οι συνεργάτες του επικέντρωσαν την προσοχή τους σε μια παρτίδα τριών καρτοκινητών τηλεφώνων (με συνεχόμενους αριθμούς που έληγαν σε 90, 91 και 92) της εταιρείας ΤΙΜ (όπως λεγόταν τότε η Wind), τα οποία ενεργοποιήθηκαν την ίδια ημέρα (9 Ιουνίου 2004) με τα πρώτα επτά από τα καρτοκινητά-«σκιές» που έκαναν τις υποκλοπές μέσω των κέντρων της Vodafone.

Ενα απ’ αυτά τα τηλέφωνα είχε καλέσει στις 29 Ιουνίου 2004 κάποιο από τα τηλέφωνα-«σκιές» της Vodafone. Ερευνώντας τις εισερχόμενες κλήσεις του, που δόθηκαν έπειτα από εισαγγελική άδεια για άρση του απορρήτου, την οποία είχε ζητήσει η ΕΥΠ, βρέθηκε ότι, όπως και άλλα δύο τηλέφωνα της ίδιας εταιρείας, «καλούσε και εκαλείτο από τηλέφωνα που συμπεριφέρονταν όπως τα τηλέφωνα-“σκιές”». Τα συγκεκριμένα τρία καρτοκινητά ΤΙΜ σταμάτησαν να λειτουργούν τον Ιούλιο του 2004, καθώς, όπως εξηγήθηκε, «χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει το τεστάρισμα του συστήματος των υποκλοπών». Και αυτό, προφανώς, ήταν το νόημα που είχαν τα τηλεφωνήματα τα οποία έκαναν και δέχθηκαν από τους, κατά τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, «ζόρικους» που μπορεί να απαντούσαν αν κάποιος καλούσε στη Λορέλ του Μέριλαντ.

Ο «motherfucker» Πάγκαλος και η Ολμπράιτ...
Με δεδομένη την προϊστορία του NSA, για το οποίο οι Αμερικανοί λένε τώρα ότι παρακολουθεί και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ίσως δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται πολλοί, στην Αθήνα και αλλού από την έκταση του δικτύου παρακολουθήσεων που έχουν στήσει οι ΗΠΑ, υποκλέπτοντας συνομιλίες ηγετών όχι μόνον από χώρες που αντιστρατεύονται τα συμφέροντά τους, αλλά και συμμάχους τους, όπως ο Γάλλος πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Εκπληξη, αντιθέτως, προκάλεσε η διάσταση που έδωσε στις αποκαλύψεις κατά των ΗΠΑ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, υποστηρίζοντας ότι και ελληνικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αθήνα και στην Αγκυρα, μετέτρεψε τη χώρα μας από θύμα των αμερικανικών υποκλοπών, καθώς η πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, φαίνεται να παραμένει ένα από κέντρα παρακολουθήσεων, σε θύτη. Οι διατυπωμένοι με τη γνωστή παιγνιώδη διάθεση ισχυρισμοί του κ. Πάγκαλου ότι «διασκέδαζε» ακούγοντας τον Αμερικανό πρέσβη να τον βρίζει με εκφράσεις όπως «motherfucker» έκαναν τον γύρο του κόσμου, καθώς λειτούργησαν ως συμψηφιστικό άλλοθι για να καλυφθεί η αμερικανική δραστηριότητα πίσω από ισχυρισμούς του τύπου «όλες οι χώρες τα ίδια κάνουν». Στη γραμμή αυτή, άλλωστε, είχε κινηθεί νωρίτερα και η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυρία Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο Παρίσι από τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για την υποκλοπή από την NSA τηλεφωνικών επικοινωνιών εκατομμυρίων Γάλλων, αναφώνησε: «Σιγά την έκπληξη, οι χώρες κατασκοπεύουν η μία την άλλη», υποστηρίζοντας πως και η ίδια όταν ήταν πρεσβευτής στον ΟΗΕ παρακολουθούνταν από γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Κατά την πάλαι ποτέ «γερακίνα» της Ουάσινγκτον, «μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής είναι κουτσομπολιά, να μαθαίνεις κάτι που είπε κάποιος για κάποιον άλλον και να το χρησιμοποιείς μακροπρόθεσμα για να διαχειριστείς μια συγκεκριμένη χώρα». Μόνον που η ίδια δεν αποκάλυψε κανένα από τα «κουτσομπολιά» που έμαθε, αλλά περιορίστηκε να πει ότι κατάλαβε ότι την παρακολουθούσαν οι Γάλλοι, όταν ένας διπλωμάτης τής υπέβαλε ερώτημα για θέσεις που είχε εκφράσει. Αντιθέτως, τα «κουτσομπολιά» που έφερε στη δημοσιότητα ο κ. Πάγκαλος δημιούργησαν πρόβλημα στην Αθήνα. Και οι αρνητικές εντυπώσεις απ’ αυτά όχι μόνο δεν διασκεδάστηκαν από τη συνέχεια που έδωσε ο ίδιος, λέγοντας πως «αν ανοίξω το στόμα μου και πω αυτά που ξέρω θα γίνει κόλαση στην Αθήνα», αλλά μάλλον εντάθηκαν, καθώς επιβεβαίωσαν τις αρχικούς του ισχυρισμούς που δικαιώνουν την κυρία Ολμπράιτ και τη χώρα της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης