Φθηνότερο φυσικό αέριο ζητά ο Σαμαράς από τον Πούτιν

Φθηνότερο φυσικό αέριο ζητά ο Σαμαράς από τον Πούτιν

Με επιστολή που απέστειλε στα τέλη Ιουλίου στον Ρώσο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός ζητά έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως έχει κάνει η Gazprom και με άλλους πελάτες της στην Ευρώπη - Το κόστος διάθεσης του ρωσικού αερίου στη χώρα μας είναι κατά 30% υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο

Πανελλήνια σιωπηρή διαμαρτυρία για τις φόλες
Φθηνότερο φυσικό αέριο ζητά ο Σαμαράς από τον Πούτιν
Την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής διάθεση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα θέτει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή που έστειλε στα τέλη Ιουλίου στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ενέργεια του πρωθυπουργού, με υψηλό πολιτικό συμβολισμό, έγινε σε συνέχεια του αιτήματος της ΔΕΠΑ προς τη ρωσική Gazprom ένα μήνα νωρίτερα για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας από τη Ρωσία.

Κλείσιμο
Στην επιστολή, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζητά από τον κ. Πούτιν να υπάρξει έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως έχει κάνει η ρωσική εταιρεία και με άλλους πελάτες της στην Ευρώπη.

Για την ελληνική κυβέρνηση το κόστος της ενέργειας επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, λόγω του προγράμματος σταθεροποίησης. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση θα είναι επιτυχής και θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι το κόστος διάθεσης του ρωσικού αερίου στη χώρα μας είναι κατά 30% υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Gazprom έχει κάνει μειώσεις και σε άλλους πελάτες, ενώ σε περιπτώσεις που αρνήθηκε, υπήρξε παραπομπή σε διαιτητικά δικαστήρια, που την υποχρέωσαν σε σημαντικές μειώσεις. Είτε κατόπιν συμφωνίας είτε από τη διαιτησία αναγκάστηκε μάλιστα σε επιστροφή μέρους των εισπραχθέντων.

Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι η χώρα μας έχει κάνει αντίστοιχες κινήσεις και με άλλους προμηθευτές, πετυχαίνοντας σημαντικές εκπτώσεις.

Η επιστολή έρχεται λίγο καιρό μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ λόγω της αποχώρησης της Gazprom, που θεωρείτο το φαβορί και ενώ μέχρι τότε ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί δύο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής της εταιρείας, κ. Μίλερ.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom είναι σε εξέλιξη, με τις δύο πλευρές να κάνουν τις κινήσεις τους στην σκακιέρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης