Αλέξης Τσίπρας: 11 συν 1 προτάσεις για θεαματικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Αλέξης Τσίπρας: 11 συν 1 προτάσεις για θεαματικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Η βεντάλια των προτάσεων του  ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας: 11 συν 1 προτάσεις για θεαματικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα
Θεσμική αντεπίθεση εξαπολύει  ο ΣΥΡΙΖΑ, με σειρά προτάσεων για  θεαματικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ότι έχει πλέον κυβερνητική ατζέντα  και ετοιμάζεται πυρετωδώς για  τις προκλήσεις της διακυβέρνησης. Η αρμόδια επιτροπή του κόμματος, που συγκροτήθηκε προ τετραμήνου με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο, κατέθεσε το σχετικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 11 συν 1 προτάσεις και παρουσιάστηκε από τον κ. Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Χανιά.

Η βεντάλια των προτάσεων του  ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβλέψεις για διενέργεια δημοψηφισμάτων, καθιέρωση  της απλής αναλογικής, αλλαγή στη  χρηματοδότηση των κομμάτων, ενίσχυση του ρόλου της Βουλής και των βουλευτών, καθιέρωση ορίου στις βουλευτικές θητείες, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και στο τέλος, με προϋπόθεση τη δημιουργία ενός άλλου πλαισίου, ακόμη και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, πρόκειται για μια δέσμη αλλαγών στον αντίποδα της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθούν τα «μνημονιακά κόμματα» και η οποία έχει στόχο «να καθιερωθεί ένα νέο αποικιακό σύνταγμα που θα στερεώσει και θεσμικά το έωλο κράτος της έκτακτης ανάγκης, που εδώ και τρία χρόνια μας έχουν εγκαθιδρύσει κατ’ απαίτηση των δανειστών».

Οι 11 συν 1 αλλαγές που προτείνει  ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

Κλείσιμο
1. Συνταγματική καθιέρωση της  λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και  των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών. Προτείνεται το δικαίωμα υποβολής νόμων με υπογραφές 60.000 πολιτών. Υποχρεωτική προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα εφόσον το αίτημα υποβληθεί από 60.000 πολίτες.

2. Η αποφασιστική ενδυνάμωση  του Κοινοβουλίου. Δραστική μείωση εισαγωγής νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Υποχρεωτική συζήτηση προτάσεων νόμων εντός συγκεκριμένου διαστήματος. Δικαίωμα των βουλευτών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ψηφισμένο νομοσχέδιο.

3. Δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών  σε όλες τις κρατικές αποφάσεις και στα αρχεία, χωρίς να απαιτείται έννομο συμφέρον, ελεύθερη πρόσβαση σε όποια πληροφορία ή περιεχόμενο παράγεται ή διακινείται από δημόσιους φορείς ή από δημόσια χρηματοδότηση.

4. Πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής  όλων των εκλογικών αναμετρήσεων (Βουλή, Ευρωβουλή, Αυτοδιοίκηση) η απλή αναλογική. Καταργούνται οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, καθώς και οι μονοεδρικές - διεδρικές, αλλά και το όριο του 3%, όπως και οι βουλευτές Επικρατείας. Δυνατότητα ανάκλησης  εκλεγμένων βουλευτών για σοβαρό λόγο, με ενυπόγραφο αίτημα του 30% του εκλογικού σώματος της οικείας εκλογικής περιφέρειας.

5. Ανώτατο όριο συνολικής βουλευτικής  θητείας (το πολύ έως 12 έτη). Καταργείται η βουλευτική σύνταξη,  η αποζημίωση για συμμετοχή  τους σε επιτροπές της Βουλής και περιορίζονται τα προνόμια σε χώρους και προσωπικό των τέως πρωθυπουργών.

6. Τέλος στον νόμο περί ευθύνης υπουργών Τα ποινικά αδικήματα υπουργών δεν έχουν χρόνο παραγραφής. Περιστέλλεται δραστικά η βουλευτική ασυλία.

7. Ριζικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Το κράτος δεν χρηματοδοτεί τα κόμματα, αλλά αποζημιώνει μέρος των πραγματοποιημένων και αποδεδειγμένων δαπανών στις οποίες έχουν προβεί.

8. Κατάργηση του «Καλλικράτη»  και επαναχάραξη των δήμων.  Περισσότερες εξουσίες σε περιφέρειες  και δήμους. Δυνατότητα τοπικών δημοψηφισμάτων και λαϊκών συνελεύσεων με δεσμευτικό για τις Αρχές χαρακτήρα. Καθιέρωση της ανακλητότητας για όλους τους αιρετούς, κατόπιν αιτήματος του οικείου εκλογικού σώματος.

9. Εκλογή του προέδρου και  αντιπροέδρου του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου από Ειδικό Εκλεκτορικό Σώμα.

10. Ιδρύεται Αρχή Εγγύησης της  Δημόσιας Περιουσίας - Υπηρεσιών.  Συνταγματική απαγόρευση της  ιδιωτικοποίησης του νερού, του  ηλεκτρισμού (ενέργεια) και της  ιδιωτικής εκμετάλλευσης των  κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών.

11. Επανασχεδιασμός του τοπίου  της επικοινωνίας και των ΜΜΕ.  Δωρεάν Διαδίκτυο σε όλους.  Αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών  σταθμών από μηδενική βάση. Πραγματικά  δημόσια τηλεόραση. Τηλεόραση  για όλους τους πολίτες και  όλες τις πολιτικές απόψεις και πολιτιστικές προτιμήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνούσε με την άμεση  εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας  από τον λαό «υπό την προϋπόθεση μιας ριζικά διαφορετικής αρχιτεκτονικής του πολιτικού συστήματος» με την εφαρμογή των παραπάνω 11 αλλαγών, αλλά όχι με βάση τη σημερινή δομή και λειτουργία της πολιτικής εξουσίας.

Εξεταστική επιτροπή για την ΕΡΤ

Πρόταση για σύσταση  εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει ποινικές και τυχόν αστικές  ευθύνες για το κλείσιμο της ΕΡΤ  θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εβδομάδα. Η βασική επιχειρηματολογία είναι ότι υπάρχει μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για το άνοιγμά της και επιπλέον το κλείσιμο θα κοστίσει στον Ελληνα φορολογούμενο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης