Πρόταση Κουβέλη υπέρ της απλής αναλογικής

Πρόταση Κουβέλη υπέρ της απλής αναλογικής

Με την ταυτόχρονη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών...

Πρόταση Κουβέλη υπέρ της απλής αναλογικής
Σειρά προτάσεων για αλλαγή του πολιτικού συστήματος καταθέτει σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά και ο πρόεδρός της κ. Φώτης Κουβέλης. Σε σχετική ημερίδα κατατέθηκαν προτάσεις για τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων, για την βουλευτική ασυλία, την απλή αναλογική και τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη ο έλεγχος πολιτικών προσώπων και στελεχών του δημοσίου τομέα "πρέπει να είναι αναδρομικός και να οδηγήσει  στη δήμευση περιουσιών για όσους τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρεί ότι "είναι αναγκαία η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος". Επίσης τάσσεται εναντίον της συντομότερηςπαραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών προσώπων και να ισχύσει ότι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη και, επιπλέον, πιστεύει ότι η βουλευτική ασυλία θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά στην άσκηση των κοινοβουλευτικών – πολιτικών τους καθηκόντων.

Ο κ. Κουβέλης εκφράστηκε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με την ταυτόχρονη κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών.

Επίσης υποστήριξε την μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές της Βουλής,  των ρυθμίσεων στη φορολογία των βουλευτών και της βουλευτικής σύνταξης. Επιπλέον υποστήριξε πως "η συνταξιοδότηση των βουλευτών να γίνεται μόνον από τον οικείο επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα".
Κλείσιμο

Επίσης υποστήριξε τη "δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις", όπως επίσης "η δημόσια τηλεόραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να  ελέγχεται και να λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της".

Τέλος ο κ. Κουβέλης έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

Σαφής διάκριση εξουσιών. Αλλαγές στις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού και της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλαγές στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Διακριτός ρόλος εκκλησίας-κράτους. Ουσιαστικότερος ρόλος της Βουλής.
 Ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση, τη διαδικασία σύνταξης προϋπολογισμού και ελέγχου της εκτέλεσής του,  που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.

 Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος. Διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών με δημοψηφίσματα και ενθάρρυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες.

 Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ανακαθορισμός της ρύθμισης που αφορά στην ασυλία των βουλευτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης