PROTOTHEMA

Πολιτική

«Είναι αναγκαία η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών»

Πρόταση Κουβέλη υπέρ της απλής αναλογικής

Πρόταση Κουβέλη υπέρ της απλής αναλογικής

Με την ταυτόχρονη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών...

Σειρά προτάσεων για αλλαγή του πολιτικού συστήματος καταθέτει σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά και ο πρόεδρός της κ. Φώτης Κουβέλης. Σε σχετική ημερίδα κατατέθηκαν προτάσεις για τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων, για την βουλευτική ασυλία, την απλή αναλογική και τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη ο έλεγχος πολιτικών προσώπων και στελεχών του δημοσίου τομέα "πρέπει να είναι αναδρομικός και να οδηγήσει  στη δήμευση περιουσιών για όσους τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρεί ότι "είναι αναγκαία η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος". Επίσης τάσσεται εναντίον της συντομότερηςπαραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών προσώπων και να ισχύσει ότι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη και, επιπλέον, πιστεύει ότι η βουλευτική ασυλία θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά στην άσκηση των κοινοβουλευτικών – πολιτικών τους καθηκόντων.

Ο κ. Κουβέλης εκφράστηκε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με την ταυτόχρονη κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών.

Επίσης υποστήριξε την μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές της Βουλής,  των ρυθμίσεων στη φορολογία των βουλευτών και της βουλευτικής σύνταξης. Επιπλέον υποστήριξε πως "η συνταξιοδότηση των βουλευτών να γίνεται μόνον από τον οικείο επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα".

Επίσης υποστήριξε τη "δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις", όπως επίσης "η δημόσια τηλεόραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να  ελέγχεται και να λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της".

Τέλος ο κ. Κουβέλης έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

Σαφής διάκριση εξουσιών. Αλλαγές στις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού και της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλαγές στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Διακριτός ρόλος εκκλησίας-κράτους. Ουσιαστικότερος ρόλος της Βουλής.
 Ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση, τη διαδικασία σύνταξης προϋπολογισμού και ελέγχου της εκτέλεσής του,  που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.

 Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος. Διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών με δημοψηφίσματα και ενθάρρυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες.

 Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ανακαθορισμός της ρύθμισης που αφορά στην ασυλία των βουλευτών.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

DIM31/01/201312:01

Τώρα που καλπάζουν σαν ατίθασα άλογα στον άγριο μνημονιακό άνεμο ,ΤΩΡΑ ζητάνε ΑΠΛΗ αναλογική??ΚΑΙ ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΤΩΝ 50 ΕΔΡΩΝ αυτοί που χάρη σε αυτές ΡΗΜΑΞΑΝ μια ολόκληρη κοινωνία??Πόσο πιο ρεμάλια θα γίνουν ακόμα??Η δεν καλπάζουν ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΎΚΙΑ τους ΤΟΥΣ παρουσιάζουν??

Απάντηση
@ Σοφία Κ. | 30/01/2013 20:3331/01/201311:17

η απλή αναλογική είναι το μόνο σύστημα που αποτυπώνει την πραγματική βούληση του λαού στην κάλπη. Ότιδήποτε άλλο ΔΕΝ είναι δημοκρατία! Όπως τα αντιδημοκρατικά ψηφισμένα μνημόνια, που χωρίς τις 50 καταχρηστικές έδρες μπόνους, που εδεν αντιπροσωπεύουν τη λαική βούληση, δεν θα είχαν περάσει! Βέβαι ο Κουβέλης πάει να το παίξει και δίκαιος, γιατί χωρίς την απλή αναλογική, άντε να μπει στη βουλή...

Απάντηση
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ31/01/201309:07

Θεωρητικά, τα κόμματα που είναι υπέρ της απλής αναλογικής, πλειοψηφούν στην Βουλή! Είναι μοναδική ευκαιρία για την καθιέρωσή τους, ώστε ν'αναπτυχθεί επί τέλους κουλτούρα συνεργασιών στην Βουλή και ν'απαλλαγούμε μιά και καλή από το κράτος των κομματοκοπρόσκυλων!

Απάντηση
Σοφία Κ.30/01/201320:33

Η γραφικοτητα εχει και τα ορια της. Η απλη αναλογικη ειναι για να εκβιαζουν οι μικροι τους αλλους.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία