Διερευνητική συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν σε ουδέτερο έδαφος

Διερευνητική συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν σε ουδέτερο έδαφος

Κοινό υπουργικό συμβούλιο στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα αποφάσισαν οι δύο πρωθυπουργοί - Όλα τα κοινού ενδιαφέροντος θέματα στο τραπέζι

Διερευνητική συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν σε ουδέτερο έδαφος
Διερευνητικές «βολές» αντάλλαξαν χθες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο ουδέτερο έδαφος του Κατάρ όπου βρέθηκαν για μπίζνες με το αραβικό κρατίδιο.

Από την στιγμή που συνέπεσαν στο ίδιο ξενοδοχείο -στο Four Seasons της Ντόχα- ήταν αναμενόμενο ότι θα συναντηθούν. Αν και η ελληνική αποστολή έλεγε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι δεν ήταν κανονισμένο η αίθουσα στην οποία έγινε η συνάντηση είχε ετοιμαστεί από το πρωί της Τρίτης όπου οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου αναζητούσαν τα σημαιάκια των δύο χωρών για να στολίσουν τον χώρο.

Η συνάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου και από ελληνικής πλευρά ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Σταύρος Βασιλόπουλος.

Κατ αρχήν οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να επισκεφθεί ο κ. Σαμαράς την Άγκυρα στις 5 Μαρτίου μαζί με υπουργούς του και να γίνει κοινό υπουργικό συμβούλιο των δύο κυβερνήσεων.

Στο σαραντάλεπτο τετ α τετ ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα των ιεροδιδασκάλων της μουσουλμανικής μειονότητας και ζήτησε να παγώσει η πρόσφατη τροπολογία που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση κάτι το οποίο αρνήθηκε ο κ. Σαμαράς προβάλλοντας την πάγια ελληνική θέση. Ο κ. Ερντογάν συνέδεσε το θέμα των ιμάμηδων με το θέμα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης προσπαθώντας να τα βάλλει σε μία βάση αμοιβαιότητας. Ο τούρκος πρωθυπουργός έβαλε και το θέμα της δημιουργίας ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα και προσφέρθηκε να το χρηματοδοτήσει η κυβέρνησή του. Είναι σαφής η πρόθεση να θέσει το σύνολο των μουσουλμάνων της χώρας μας υπό την τουρκική ομπρέλα. Στο παρελθόν το ίδιο είχαν προτείνει και οι κυβερνήσεις άλλων ισλαμικών κρατών. Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι η απόφαση για την δημιουργία του τζαμιού έχει ληφθεί, η διαδικασία έχει ξεκινήσει και ότι η ανέγερση θα χρηματοδοτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του πρόβαλε το θέμα των δικαιωμάτων της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες. Όταν όμως ρωτήθηκε επισήμως για το αν έθεσε θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι στην συνάντηση απλώς συζητήθηκαν επιγραμματικά τα θέματα που θα τεθούν στην συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών και δεν μπήκαν σε αναλυτική συζήτηση. Σε δήλωση που έκανε λίγο αργότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο χώρες είναι στο ΝΑΤΟ και είναι συμμάχοι ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις τους αλλά είναι δεδομένη και η βούληση των δύο να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις εκείνος ξεπέρασε το οικονομικό πρόβλημα της τουρκίας. Το ενδιαφέρον του όμως δεν είναι ανυστερόβουλο αφού είναι γνωστό ότι τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται μπίζνες με την Αθήνα και ειδικότερα να επενδύσουν σε λιμάνια και αεροδρόμια. Το πράγμα περιπλέκεται στο βαθό που η Τουρκία έχει συσφίξει τις σχέσεις της με το Κατάρ κατά τρόπο που καταρινά κεφάλαια βρίσκουν διέξοδο μέσα από μικτά επιχειρηματικά σχήματα. Όπως έγινε γνωστό και η ηγεσία του ΚΑτάρ ενδιαφέρεται να επενδύσει σε Μαρίνες, περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης