Ο Στουρνάρας επιβεβαιώνει την φορολογική ασυλία των βουλευτών

Ο Στουρνάρας επιβεβαιώνει την φορολογική ασυλία των βουλευτών

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να αναπροσαρμοστεί το ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης που είναι αφορολόγητο 
 
 

Ο Στουρνάρας επιβεβαιώνει την φορολογική ασυλία των βουλευτών
Την φορολογική ασυλία που εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι βουλευτές επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφο που απέστειλε στην Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Ο υπουργός περιγράφει τον περίπλοκο τρόπο φορολόγησης των εθνοπατέρων μέσω του οποίου το 65%-75% των βουλευτικών εισοδημάτων παραμένουν αφορολόγητα!

Την αποκάλυψη είχε κάνει το protothema.gr τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας την εγκύκλιο - «δώρο» στους
βουλευτές που είχε εκδώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την οποία ένας μισθωτός των 18.000 ευρώ ετησίως πληρώνει τον ίδιο φόρο με τον βουλευτή που έλαβε 85.000 ευρώ!
 
Η εφαρμογή της εγκυκλίου «αποτυπώνεται» στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα. Συγκεκριμένα:

Κλείσιμο
- Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) εμφανίζει συνολικά εισοδήματα από την βουλευτική του ιδιότητα ύψους 87.866 ευρώ, εκ των οποίων φορολογήθηκαν μόνο τα 27.305 ευρώ.
 
- Η κυρία Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) δηλώνει 66.493 ευρώ ως αφορολόγητο ποσό και 18.397 ευρώ ως φορολογητέο
 
- Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έλαβε ως βουλευτική αποζημίωση 115.099 ευρώ, εκ των οποίων τα 86.378 ευρώ ήταν αφορολόγητα!
 
- Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έλαβε ως βουλευτική αποζημίωση 91.142 ευρώ, εκ των οποίων τα 64.986 ευρώ ήταν αφορολόγητα
 
- Το ίδιο και ο κ. Κώστας Καραμανλής: συνολικά βουλευτικά εισοδήματα 93.525 ευρώ, από τα οποία τα 63.742 ευρώ «μαύρα»
 
Πώς όμως γίνεται αυτό; Όπως παραδέχονται ορισμένοι πρώην βουλευτές στην πραγματικότητα φορολογείται μόνο ένα μέρος της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης και παραμένουν αφορολόγητα όλα τα επιδόματα, η τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, η αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και οι κρατήσεις υπέρ κόμματος.

Μόνο τα επιδόματα, οι ατέλειες και η συμμετοχή στις επιτροπές ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 5.000 ευρώ το μήνα για κάθε βουλευτή. Δηλαδή, 60.000 ευρώ «μαύρα» το χρόνο στα οποία προστίθενται ένα ποσοστό περί το 25% της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης καθώς και το ποσό που πηγαίνει απευθείας στο κόμμα!
 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης