PROTOTHEMA

Πολιτική

«Ό,τι πιο ευτελές σερβίρει η τούρκικη προπαγάνδα», λέει η Σπίθα

Μίκης εναντίον τουρκικών σήριαλ

Μίκης εναντίον τουρκικών σήριαλ

Η πολιτική κίνηση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον της προβολής τουρκικών σήριαλ από τα ελληνικά κανάλια, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Μίκη....

Ως «ό,τι πιο ευτελές σερβίρει η τούρκικη προπαγάνδα» χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της τα τουρκικά σήριαλ η Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη. Η πολιτική κίνηση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον της προβολής τουρκικών σήριαλ από τα ελληνικά κανάλια, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Μίκη. Η Σπίθα κάνει λόγο για «προκλητική στάση των καναλιών» η οποία στο βωμό του κέρδους «αγοράζουν ό,τι τους σερβίρει η τούρκικη τηλεοπτική αγορά η οποία ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της». Η πολιτική κίνηση καταλήγει με τη φράση «ας είμαστε σε εγρήγορση, ο εχθρός είναι προ των πυλών αν δεν μπήκε ήδη μέσα».
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Μπορεί να μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου, αν δεν το προσέξουμε όμως σίγουρα θα βρεθούμε εκτός του τόπου μας και της γλώσσας μας μια μέρα που δεν είναι μακρινή…
Χθες το απόγευμα, ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι πρόβαλε το ένα πίσω από το άλλο δύο τούρκικες σειρές, μια ιστορικού  και μία ερωτικού περιεχομένου έτσι για ποικιλία.
Η προκλητική αυτή στάση των καναλιών που προβάλλουν ανενδοίαστα ό,τι πιο ευτελές τους σερβίρει η τούρκικη προπαγάνδα, μοιάζει να προβληματίζει ελάχιστους.

Στο βωμό του κέρδους –δεν θέλουμε ούτε να σκεφτούμε άλλους λόγους- τα ελληνικά κανάλια αγοράζουν ό,τι τους σερβίρει η τούρκικη τηλεοπτική αγορά η οποία ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της. Σε μια Ελλάδα, αδύναμη να αντιδράσει, υπνωτισμένη λες από τα επανωτά χτυπήματα και μέσα στο στρόβιλο των τελευταίων μέτρων που δίνουν τη χαριστική βολή, η γείτων χώρα με γνωστή υψηλών προδιαγραφών προπαγάνδα βρήκε τη χρυσή ευκαιρία.  Κύριοι των καναλιών, γιατί πέσατε στην παγίδα της ανθελληνικής προπαγάνδας;  Όλα αυτά που μας σερβίρουν –πέρα από το ….ιστορικό έκτρωμα- ουδόλως αντικατοπτρίζουν την εικόνα του τουρκικού λαού και της καθημερινότητας που βιώνει, παγιδευμένος ανάμεσα στη φτώχια και το μουσουλμανικό φανατισμό. Πρόκειται για την εικόνα μιας «άλλης» φανταστικής χώρας, αυτής που θέλουν δείξουν στην Ευρώπη για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Ας είμαστε σε εγρήγορση, ο εχθρός είναι προ των πυλών αν δεν μπήκε ήδη μέσα.
 
Λίγες ημέρες πριν ο Μίκης Θεοδωράκης είχε μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή της Σπίθας. Εκεί είχε αναφερθεί στην Αριστερά και στις εκλογές λέγοντας πως: «Η κρατική προπαγάνδα ενισχυμένη δυστυχώς και από τα κόμματα της ιστορικής Αριστεράς δημιούργησαν ένα κλίμα αναμονής και ελπίδας, ότι με την ψήφο του ο Λαός μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Η αιφνίδια άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ακόμα και Κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα καταργήσει το Μνημόνιο την πρώτη μέρα της νέας Βουλής. Εξ ου και οι μεγάλες πιέσεις που δεχθήκαμε ως Σπίθα να πάρουμε μέρος στις εκλογές και να μοιραστούμε τα λάφυρα της μεγάλης νίκης…»
 
Επίσης αναφέρθηκε στον εθνικό πλούτο της χώρας. Είπε σχετικά:

«το βασικό μας πρόβλημα είναι το πώς θα βγούμε απ’ αυτό το μαγγανοπήγαδο, το πώς θα σπάσουμε αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό που μας πνίγει. Τελικά χρειάζεται να βρούμε κάποια διέξοδο.

Οι τελευταίες μελέτες για τον υποθαλάσσιο πλούτο και την αξία των μεταλλευμάτων, μάς οδήγησαν στην σκέψη να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε με επιστημονικό τρόπο όλες τις πηγές του εθνικού μας πλούτου, ούτως ώστε να ξέρουμε την πραγματική αξία αυτής της χώρας και ανάλογα να πράξουμε.

Για τον λόγο αυτόν απευθυνθήκαμε στους αρμοδιότερους για τα θέματα αυτά και έτσι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο πλούτος της χώρας μόνο σε κοιτάσματα -κάτω από την ξηρά και τη θάλασσα- ανέρχεται σε Χ τρισεκατομμύρια.

Σ’ αυτό το ποσό θα πρέπει να προσμετρηθεί η αξία της γης, του οδικού δικτύου, των σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των αεροδρομίων, όλων των σημαντικών υποδομών, καθώς και η σπάνια φυσική ομορφιά, που όλα αυτά παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητα και να υπολογίσουμε σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η αξία της όταν υπάρξει συστηματική αναπτυξιακή πολιτική».
 
Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του Μίκη εδώ
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Δημήτρης Σαρησάββας, Ζυρίχη13/12/201218:17

Οι πολλές μορφές του Μίκη Θεοδωράκη. Πρώτον. Ο αντιφασίστας, αντιδικτατορικός, ο ήρωας της απελευθέρωσης από την Γερμανική κατοχή και όχι μόνον. Δεύτερον. Ο μεγαλύτερος σύγχρονος Έλληνας συνθέτης πού τίμησε και τιμά την Πατρίδα μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τρίτον. Ο πολιτικός που δεν πέτυχε τους στόχους του. Και ας μην ξεχνάμε επίσης τον πολιτικό που συνεργάστηκε με τον μεγαλύτερο υποσκάπτη (αν όχι προδότη) της Δημοκρατίας στην νεώτερη μας ιστορία. Τον τιμάμε, τον αγαπάμε, τον σεβόμαστε, αλλά δεν επιτρέπεται να τον ακολουθούμε τυφλά σε όλα του τα πολιτικά σκαμπανεβάσματα, πού αρχίζουν και μυρίζουν έναν σωβινισμό και μέχρι από ένα σημείο πλέον αρωστημένο εθνικισμό. Αλλά συμπατριώτες και συμπατριώτισσες ερωτώ. Δεν ήταν ο Μίκης από τους πρώτους, πρώτους πού έδωσε συναυλίες στην Κωνσταντινούπολη, δεν έγραψε δίσκο με έναν Τούρκο συνθέτη και τραγουδιστή;;; Πάρα πολύ καλά έκανε, αλλά γιατί τώρα αυτή η έξαψη; Και σε ότι αφορά τα λεφτά. Έ λοιπόν, στα τελευταία 30 (τριάντα) χρόνια δεν τα περιφρόνησε . . . Ας είνα. Θα συνεχίσουμε να τον αγάπαμε, έτσι όπως είναι. Ένας μεγάλος Συνάνθρωπος με τα καλά του και με τα κακά του, όπως λέμε στο χωριό μου.

Απάντηση
Θανάσης12/09/201212:58

Θα συμφωνήσω στα περισσότερα με τον Μίκη, τον οποίο ούτως ή άλλως θεωρώ τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα, και ταυτοχρόνως μία κολώνα του Ελληνικού Πολιτισμού. Σχετικά με τα σήριαλ αυτά θέλω να πω δύο λόγια. Επειδή έχοντας ζήσει 11 χρόνια στο Βερολίνο είχα μάθει κάτι τσάτρα πάτρα τούρκικα, είπα ας κάτσω να δω λίγο και να ξεσκουριάσω τις όποιες γνώσεις μου. Και ομολογώ πως είναι εξαιρετικά καλογυρισμένα. Βέβαια, αναμενόμενο άλλωστε, έχουν σχετικά μελό σενάριο, όμως πιασάδικο, απλές ιστορίες που τραβάνε κόσμο, όμως είναι εξαιρετικά προσεγμένα, πολύ καλή σκηνοθεσία, πολλά και διαλεγμένα εξωτερικά πλάνα (και όχι μόνον τουριστικά-καρτ ποστάλ πλάνα), εξαιρετική επιλογή χώρων (όχι μόνον τα πλουσιόσπιτα που παίζουν κατά κόρον, αλλά και οι φτωχότερες γειτονιές), πολύ καλές ερμηνείες, εξαιρετική επιλογή ηθοποιών, ακόμη και στους δεύτερους ρόλους έχουν αυτό που λέμε φατσάρες, γενικώς δηλαδή καμμία σχέση με τα αντίστοιχα ελληνικά (εξαιρείται βεβαίως το καταπληκτικό Νησί), που είναι για τα πανηγύρια, μέσα σε κάτι ντεκόρ της συμφοράς, από καπλαμάδες όπου κλείνει η πόρτα και φαίνεται να κουνιέται ο τοίχος, με ατάλαντους ηθοποιούς της κλίκας να ξελαρυγγιάζονται πάνω σε βλακώδη σενάρια, γενικώς τελείως της πλάκας, εκτός από καμμιά δύο εξαιρέσεις. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μας έβαλαν τα γυαλιά οι γείτονες. (Βεβαίως, η Τουρκία που παρουσιάζουν είναι μία εικονική πραγματικότητα, έτσι είναι μόνον η Κωνσταντινούπολη, και λίγο η Σμύρνη και τα τουριστικά παράλια, η υπόλοιπη Τουρκία είναι 200 χρόνια πίσω, αλλά κάνουν μία πανέξυπνη προβολή ενός πιο ευρωπαϊκού προσώπου-ΚΑΙ εδώ μας έβαλαν τα γυαλιά δυστυχώς). Δεν θα πω επίσης μην τα βλέπετε γιατί είναι τούρκικα, αλλά απορώ, τα ελληνικά κανάλια δεν έχουν λεφτά για να γυρίσουν κάτι μόνα τους, για να δίνουν στις τούρκικες σειρές έχουν; Εκείνο όμως που δεν μπορώ να μην πω είναι το εξής. Εντάξει, το καταλαβαίνω πως κάποιος μπορεί να κάτση να δη μία δακρύβρεκτη χαζοϊστοριούλα με έρωτες, ίντριγκες και πάθη, τύπου Ονούρ και Γιασεμίν και Εζέλ, πως λέγονται όλοι αυτοί τέλος πάντων. ΟΜΩΣ εάν ο Έλληνας ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ να κάθεται να βλέπη σήριαλ με τον σφαγέα του τον Σουλεϋμάν, τότε πλέον είναι πολύ αργά για όλα, και ό, τι και αν μας συμβή από δω και πέρα δεν θα μου προκαλέση καμμία έκπληξη. Θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Απάντηση
Μάλιστα12/09/201211:55

παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι και adidas....μα δεν είναι ηλίθιοι οι τηλεθεατές που τα παρακολουθούν σε δεκάδες χώρες, και αρέσουν γιατί έχουν φοβερή σκηνοθεσία , εντυπωσιακά σκηνικά, ωραίους άνδρες και γυναίκες και έντονη πλοκή. Καμία σχέση με την υποκουλτούρα των Ελληνικών παραγωγών που οι υποτιθέμενοι ηθοποιοί υποδύονται τον εαυτό τους δηλ, παίζουν ένα ρόλο σε όλη τους την καριέρα.Καμία σχέση επίσης με την απροκάλυπτη διαφήμιση και την άθλια πλοκή.Καμία σχέση επίσης με τους χαρακτήρες, όπου σε κάθε Ελληνικό σήριαλ περιφέρονται ως καθυστερημένοι κάποιες αδερφές και χαχανίζουν, μαζί με διάφορους χαζοχαρούμενους τρίτης ηλικίας. Αλλά, τόσα χρόνια που μας βομβαρδίζουν με τα ισπανόφωνα σήριαλ τα οποία είναι χειρότερα ακόμα και από τα δικά μας, γιατί δεν ενοχλήθηκε ο μεγαλοσυνθέτης?

Απάντηση
ΠΑΠΠΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ12/09/201211:32

Ο κ.Θεοδωράκης είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας καλλιτέχνης.Ο κ.Θεοδωράκης αγωνίστηκε για την δημοκρατία στην χώρα όσο λίγοι κάποιες εποχές.Αυτά είναι γεγονότα και ισχύουν 100% ΟΜΩΣ ο κ.Θεοδωράκης θα πρέπει να καταλάβει ότι η τηλεόραση έχει ένα κουμπάκι ON/OFF κανένας δεν μας υποχρεώνει να βλέπουμε σκουπίδια εάν δεν το θέλουμε εμείς οι ίδιοι!!! Τέλος καλά θα κάνει να θυμάται την παροιμία που λέει ότι "τα στερνά τιμούν τα πρώτα" και να σταματήσει να ονειρεύεται επαναστάσεις και επιδρομές στα χειμερινά ανάκτορα και για πρώτη φορά να μιλήσει στον ελληνικό λαό για τις ευθύνες του καθενός ατομικά και να μην χαιδεύει αυτιά...Στο κάτω-κάτω η ευθύνη της πνευματικής ηγεσίας της χώρας για την κατάντια μας και η συμμετοχή της στο party της 35ετίας είναι τεράστια!!!Αλήθεια ισχύει ότι ο κ.Θεοδωράκης δεν παραιτήθηκε από τα αναδρομικά 200.000 ευρώ που ζητάει από το ελληνικό κράτος???

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία