«Το καρυ-κευμένο καλαμαράκι»: Ένα παιδικό βιβλίο για... χόρταση!

«Το καρυ-κευμένο καλαμαράκι»: Ένα παιδικό βιβλίο για... χόρταση!

Μία απίθανη περιπέτεια που ξεκινά με την απόφαση των κεντρικών ηρώων να ανοίξουν ένα εστιατόριο ‘fusion cuisine’ με γεύσεις από την Ελλάδα και την Ινδία.

«Το καρυ-κευμένο καλαμαράκι»: Ένα παιδικό βιβλίο για... χόρταση!
Το νέο βιβλίο της Βέρας Πρατικάκη λέγεται ‘To καρυ-κευμένο καλαμαράκι’ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός στην σειρά ‘Ξινόμηλο’, για παιδιά 11-13 χρονών. Πρόκειται για μια περιπέτεια που ξεκινά με την απόφαση των κεντρικών ηρώων να ανοίξουν ένα εστιατόριο ‘fusion cuisine’ με γεύσεις από την Ελλάδα και την Ινδία. (Έχει κάνει εξαιρετική εικονογράφηση η Ρένια Μεταλληνού).

Ένα εστιατόριο, μια περιπέτεια. Πρόσωπα πολλά. Ο καθένας διαφορετικός!

Η Κασσάνδρα, η συμμαθήτρια από το παρελθόν με τις πρωτοποριακές επιχειρηματικές ιδέες. Η μαμά και ο Σοφοκλής, που χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν βρίσκονται στον Έβρο για δουλειά αντί για διακοπές στην παραλία. Η γειτόνισσα, η κυρία Μοσχούλα, με τον σκύλο της τον Ναβουχοδονόσορα, που κάνουν τη ζωή των νεοφερμένων αγώνα μετ’ εμποδίων. Ο πανέξυπνος κύριος Βλάσσης, ο προμηθευτής του εστιατορίου, η Άτζιτ, η καταπληκτική Ινδή μαγείρισσα, και ο Τρυφωνάκος με το χρυσό ζελεδιασμένο του τσουλούφι που ήταν σαν να το ’ χε γλείψει αγελάδα.

Όλοι έχουν έναν ρόλο σε αυτή τη μοναδική περιπέτεια που θα σας ανοίξει την όρεξη!

Κλείσιμο
Ποιό είναι το μήνυμα του βιβλίου;
Το μήνυμα του βιβλίου είναι συνήθως διαφορετικό για κάθε αναγνώστη και αυτός είναι ένας λόγος που κάνει τα βιβλία τόσο συναρπαστικά. Ο καθένας αντλεί αυτό που χρειάζεται.
Παρόλα αυτά, στο ‘καρυ-κευμένο καλαμαράκι’ διακρίνονται κάποια κεντρικά μηνύματα, όπως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κανείς για να στήσει μια καινούργια επιχείρηση και η επιμονή, η υπομονή και ο ενθουσιασμός που χρειάζονται για να το πετύχει.

Επίσης, ένα άλλο μήνυμα που αναδεικνύεται μέσα από τους πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων από την Ελλάδα και την Ινδία είναι η σημασία του να είναι κανείς ανοιχτός στις διαφορετικές κουλτούρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας που απειλείται από μισαλλαδοξία, τάση πολύ επικίνδυνες και εν δυνάμει καταστροφική.

Ακόμα, άλλο ένα βασικό μήνυμα είναι το ότι οι έννοιες του ‘καλού’ και του ‘κακού’ δεν είναι απόλυτες. Κάθε αρνητική συμπεριφορά υποκινείται από μια βαθύτερη ανάγκη. Και οι άνθρωποι συχνά κάνουν λάθη, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δικαιολογείται κάθε συμπεριφορά. Κάθε άλλο. Και βέβαια υπάρχουν συνέπειες για τις ‘κακές’ πράξεις.

Επιπλέον το βιβλίο αποτελεί μια ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω σε διάφορες πτυχές του επιφανειακού σύγχρονου τρόπου ζωής που αντιπροσωπεύονται σατιρικά μέσα από το προφίλ του Τρυφωνάκου: από την έμφαση στις ‘selfies’, την εμμονή του με τις υπερτροφές όπως τα ‘goji berries’ και άλλα πολλά, συνήθειες ωραίες από την μια πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχητικές όταν χάνεται το μέτρο.

Όλα αυτά τα μηνύματα περνούν έμμεσα με το χιούμορ, καθώς αυτό είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματικό από την σοβαρότητα ενός διδακτικού βιβλίου.

Τι κάνει το βιβλίο χρήσιμο στον αναγνώστη του;
Τα βιβλία δεν είναι απαραίτητο να είναι διδακτικά για να θεωρούνται ‘χρήσιμα’. Κάθε άλλο. Τα παιδιά βομβαρδίζονται συνεχώς με διδάγματα τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο και έχουν εξίσου ανάγκη να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν.

Ένα βιβλίο είναι χρήσιμο όταν βοηθάει τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να ανακαλύψουν ότι μπορούν να περάσουν πολύ όμορα συντροφιά με ένα βιβλίο. Κάτι που στην εποχή μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Υπάρχει εγγενής αξία στο διάβασμα και δεν χρειάζεται πάντα να οδηγεί σε κάποιον στόχο. Στην σημερινή εποχή συνήθως κάθε δραστηριότητα αποσκοπεί κάπου και αυτό έχει ένα τεράστιο ρίσκο: την δημιουργία μιας αίσθησης κενού. Και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι γιατί έχουμε ξεχάσει να διασκεδάζουμε. Αυτό παρατηρείται ήδη από πολύ νωρίς, καθώς ακόμα και τα μικρά παιδιά νιώθουν έντονα την πίεση των ατέλειωτων ‘πρέπει’. Ψάχνουμε πάντα την ‘χρησιμότητα’ σε κάτι, χωρίς να μας περνάει από το μυαλό ότι η χρησιμότητα μπορεί να είναι η ίδια η δραστηριότητα και αυτό το μεταδίδουμε και στα παιδιά μας. Είναι απαραίτητο να θυμηθούμε την αξία της διασκέδασης και σε αυτό αποσκοπεί το βιβλίο αυτό.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης